Βαρομετρικά χαμηλά, αντικυκλώνες και χιόνια που δεν έρχονται


     Πάντα ήμουν επιφυλακτικός με τα βαρομετρικά χαμηλά που προσεγγίζουν την περιοχή μας από τα Ν-ΝΔ. Πολλές φορές δεν είναι συνεπή στα ραντεβού τους και αρκετά συχνά είναι απρόβλεπτα σε ότι αφορά την ποσότητα του νερού που φέρνουν στη χώρα. Παλαιότερα, που δεν υπήρχαν οι μετεωρολογικοί δορυφόροι, τα χαμηλά αυτά έπιαναν συχνά τους μετεωρολόγους στον ύπνο, αλλά και στη συνέχεια επικρατούσε και ενδεχομένως σε ορισμένους να επικρατεί και σήμερα η αντίληψη ότι η έλλειψη επαρκών μετεωρολογικών παρατηρήσεων από τη Β. Αφρική και τη Μεσόγειο είναι η αιτία που πολλές φορές τα μοντέλα της αριθμητικής πρόγνωσης δεν προσομοιώνουν με ακρίβεια την εξέλιξη του καιρού στην περιοχή μας. Σήμερα, η εικόνα έχει βελτιωθεί σημαντικά χάρη στη βοήθεια των μετεωρολογικών δορυφόρων στο θέμα των παρατηρήσεων και βέβαια λόγω της γενικότερης αναβάθμισης των μοντέλων της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού.
     Στη διάρκεια του χειμώνα, όταν ένα χαμηλό πλησιάζει τη χώρα μας από τα Ν-ΝΔ, η ύπαρξη αντικυκλώνα (υψηλών πιέσεων) στα Β-ΒΑ Βαλκάνια είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση του καιρού στην περιοχή μας. Όταν η ανώτερη ατμοσφαιρική διαταραχή που πηδαλιουχεί το επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό είναι ισχυρή και κοντράρει στα ίσια τον αντικυκλώνα, η σύγκλιση πάνω από τη χώρα αερίων μαζών διαφορετικών χαρακτηριστικών προκαλεί μεγάλα ποσά υετού (τόμος ΙΙ, κεφ. 3). Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο αντικυκλώνας δεν υποχωρεί και τουλάχιστον στις ΒΑ περιοχές της χώρας τα ύψη του υετού είναι ασήμαντα ή απουσιάζουν εντελώς. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί το επόμενο διήμερο (1-2/2/2014). Επισημαίνεται ότι για την ποσότητα και τον τύπο του υετού στις διάφορες περιοχές της χώρας δεν είναι καθοριστική μόνο η ισχύς της διαταραχής που έρχεται από τα Ν-ΝΔ. Σημαντικότατο ρόλο παίζει και η πορεία που αυτή θα ακολουθήσει.
     Πολλοί χιονόφιλοι απογοητεύονται όταν βλέπουν το ένα μετά το άλλο να περνούν τα καιρικά συστήματα και να μη δίνουν τις ποσότητες χιονιού που ονειρεύονται. Αυτό είναι κακό γιατί ψάχνοντας συνεχώς χάρτες για μεσο-μακροπρόθεσμες χιονοκαταστάσεις δεν ζουν όσο και όπως πρέπει το παρόν. Όσο για τα παράπονα πολλών εξ αυτών γιατί δεν χιονίζει πιο συχνά το χειμώνα, θέλω να πω ότι τούτος ο τόπος είναι ευλογημένος επειδή η φύση του έδωσε τον ήλιο, τη βροχή, το χιόνι, τον αέρα, τη ζέστη, το κρύο και την υγρασία σχεδόν σε ιδανικές αναλογίες. Αν τα πράγματα αλλάζουν τόσο στην περιοχή μας όσο και γενικότερα στον πλανήτη, δεν έχουμε να κατηγορήσουμε τίποτε άλλο πέρα από την άγνοια και την απληστία μας, όπως λέει και ο σπουδαίος φυσικός φιλόσοφος της εποχής μας Τζέιμς Λόβλοκ.

31 Ιανουαρίου 2014