Τα ΜΜΕ εξαγγέλλουν τον καιρό του Πάσχα


     Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες οι βασικές ειδήσεις των ΜΜΕ περιλαμβάνουν ρεπορτάζ για την κίνηση στα διόδια Ασπροπύργου και Σχηματαρίου, το λιμάνι του Πειραιά και τη Βαρβάκειο Αγορά και βέβαια πληροφορίες για τον καιρό τόσο της εξόδου όσο και της Κυριακής του Πάσχα. Οι τετριμμένες φράσεις «σύμμαχος ο καιρός»,  «χωρίς προβλήματα το ψήσιμο του οβελία» κ.λπ. δίνουν και παίρνουν, αλλά δεν είναι αυτές που με ενοχλούν. Θέλω να σταθώ περισσότερο στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται οι πληροφορίες για τον παρόντα καιρό και οι προβλέψεις για τον επερχόμενο καιρό. 

     Με αφορμή τα χιόνια που έπεσαν τις τελευταίες μέρες στη δυτική Μακεδονία ακούστηκε ότι ο καιρός μπέρδεψε τα Χριστούγεννα με το Πάσχα, λες και είναι η πρώτη φορά που χιονίζει στα μέσα Απριλίου στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας. Αναρωτιέμαι πώς θα περιγραφόταν σήμερα η ψυχρή εισβολή στα μέσα Απριλίου του 1988 (16-17/4) που έφερε χιόνια μέσα στη  Δράμα, την Καβάλα, την Ξάνθη, την Τρίπολη και, σε ότι αφορά την Αττική, στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό. Ακόμα περισσότερο, σκεφθείτε τι θα μπορούσαν να πουν, όταν χιόνισε στη Φλώρινα στις 7 Μαΐου 1989. Πάντως, τα τελευταία 15 χρόνια οι χιονοπτώσεις τον Απρίλιο είναι σπανιότερες από εκείνες των τελευταίων 15 χρόνων του 20ού αιώνα.  Ο χιονιάς της 7ης Απριλίου 2003, που έφθασε ακόμα και στην πόλη της Θεσσαλονίκη, είναι μεμονωμένη περίπτωση σε σχέση με τις περιπτώσεις των ετών 1987, 1988, 1994, 1995 (χιόνια στην Πεντέλη την Πρωταπριλιά), 1996 (χιόνια στην Κοζάνη, Φλώρινα κ.λπ.) και 1997 (χιόνια στις 8/4 στο Τατόι και τα βόρεια προάστια της Αθήνας).
   Η μεγαλύτερη υπερβολή παρατηρείται στην αναγγελία ή ακριβέστερα στην εξαγγελία του μελλοντικού καιρού από τα ΜΜΕ (παραδοσιακά και νέα), τα οποία διαλαλούν την πραμάτεια τους με φράσεις όπως:  «Πού θα χτυπήσουν τις επόμενες ώρες οι καταιγίδες», «Σε ποιες περιοχές η Ανάσταση θα γίνει με βροχή», «Σε ποιες περιοχές το αρνί κινδυνεύει να μείνει άψητο» κ.λπ. Αγαπητοί μου φίλοι, οι καταιγίδες, οι βροχούλες και οι άνεμοι των 6 με 7 μποφόρ δεν αποτελούν σε κάθε περίπτωση επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που πρέπει να εξαγγελθούν με τυμπανοκρουσίες. Έτσι, χάνεται το μέτρο και όταν θα έλθουν τα πραγματικά επικίνδυνα φαινόμενα, θα το πάθουμε όπως ο τσομπάνος με το λύκο. Στο θέμα αυτό φταίνε οι επίσημοι φορείς που εκδίδουν συχνότερα από όσο πρέπει έκτακτα δελτία και οι ανεπίσημοι φορείς που καθημερινά, χωρίς να έχουν την αρμοδιότητα, γεμίζουν τις ιστοσελίδες τους με προειδοποιήσεις, προκαλώντας σύγχυση στον κόσμο.  


Καλή Ανάσταση σε όλους

8 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ Κ. ΖΙΑΚΟΠΟΥΛΕ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΝΟΥΜΕΡΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΛΕΝΕ.... ΧΙΟΝΙΣΕ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΩΘΕΙΤΑΙ,ΜΕΝΕΤΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ,ΠΡΟΤΩΦΑΝΕΣ ΚΑΙΡΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ??!!??. ΚΑΛ ΑΝΑΣΤΑΣΗ Κ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πες τα χρυσόστομε! Εχει παραγίνει το κακό με τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης!
    Το κακό είναι πως αυτοί τα πουλάνε γιατί υπάρχει πρόθυμο ακροατήριο που τα αγοράζει και τα καταπίνει αμάσητα... Εχουμε τα ΜΜΕ που μας αξίζουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ακομα μια φορα οι αποψεις σας,τοσο απλες κ κατανοητες,αποτελουν το τελευταιο δυστυχως προπυργιο μιας ρομαντικης προσεγγισης του καιρου κ της ζωης γενικοτερα...σ'ευχαριστουμε ολοι εμεις οι καιρολατρες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλή Ανάσταση κύριε Ζιακόπουλε...να είστε καλά και να μας κρατάτε ζωηρό το ενδιαφέρον με τον καιρό...
    Κ.Αλεξ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ετσι είναι όπως τα λές δάσκαλε αλλά μερικοί απο αυτούς πού διαλαλούν για τον καιρό δεν έχουν κάν στοιχειώδεις γνώσεις μετεωρολογίας. Υ.Γ Συγχαρητήρια για την παρουσίαση στη Αράχωβα όπως πάντα απλός και κατανοητός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σας ευχαριστούμε πολύ για τα όσα μας προσφέρετε! Καλό Πάσχα!
    Oμάδα καιρού Αράχωβας: Arahovameteo.
    Υ.Γ. Η ανάμνηση της ημερίδας που διοργανώσαμε στις 5/4/14 μάς συγκινεί ακόμη, λόγω και των πολλών γνώσεων που μας δώσατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή