Επιφανειακοί άνεμοι και μικροδιαταραχές της ανώτερης ατμόσφαιρας καθορίζουν τον καιρό της χώρας

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην ανατολική και τη βόρεια Ελλάδα ο καιρός καθορίζεται βασικά από το Β-ΒΑ ρεύμα που δημιουργεί ευσταθείς ατμοσφαιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα την εκδήλωση τοπικών βροχών που κατά κανόνα είναι ασθενείς. Αντίθετα, στις Δ-ΝΔ περιοχές της χώρας και τη νότια Ελλάδα λόγο στη διαμόρφωση του καιρού έχουν και οι διαταραχές της ανώτερης ατμόσφαιρας, οι οποίες,  αν και ασθενείς, αποσταθεροποιούν τη δομή της με αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρότερων βροχών και τοπικών καταιγίδων. Η εικόνα του καιρού που προαναφέρθηκε θα συνεχιστεί τόσο το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) όσο και την Πέμπτη (30/10). Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί και πάλι σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά της εποχής  και η βασική ένταση των ανέμων θα είναι τα 4 με 5 μποφόρ. Την Παρασκευή οι βροχές σταδιακά θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια και στην ανατολική χώρα θα αρχίσουν να ενισχύονται οι Β-ΒΑ άνεμοι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στην ανατολική και τη βόρεια Ελλάδα. Τέλος, το Σαββατοκύριακο (1-2/11) τα βασικά στοιχεία του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι βοριάδες με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Οι βροχές θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές.


Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29-10-2014

Βόρεια Ελλάδα:
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 15 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νοτιοδυτικά πρόσκαιρες καταιγίδες. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 19 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στη Ν-ΝΑ Πελοπόννησο πιθανώς καταιγίδες. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα νότια, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Άνεμοι στα δυτικά και τα βόρεια Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και αργότερα Δ-ΒΔ έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 21 βαθμούς.

Αττική:
Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Άνεμοι Β 3 με 5 μποφόρ Θερμοκρασία από 11 έως 17 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:

Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 15 βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου