Θα μας φάνε τα φίδια;

Φωτ. Θωμάς Μπατσέλας,  http://www.ihunt.gr
Στο άρθρο της 20ής Νοεμβρίου 2014 με τον τίτλο Ένα Ακόμα Θερμοκρασιακό Ρεκόρ εξέφρασα την ανησυχία μου για το ενδεχόμενο να καταγραφεί το 2014 ως το θερμότερο έτος στην ιστορία του πλανήτη από το 1880 ως σήμερα και ένας ανώνυμος φίλος σχολίασε: «Γιατί ανησυχητικά; Τι πειράζει αν βγει θερμότερο;». Παλαιότερα, στις 22-4-2014, στο άρθρο με τον τίτλο Γιατί Δεν Βλέπουμε την Κλιματική Αλλαγή; Η Απάντηση σε Τέσσερις Εικόνες, ο ίδιος ή κάποιος άλλος φίλος έγραψε: «Δεν είναι πρόβλημα η κλιματική αλλαγή. Δεν υπάρχει κίνδυνος απ την αύξηση της θερμοκρασίας». Οι απόψεις μου για το συγκεκριμένο θέμα είναι καταγεγραμμένες στο μπλογκ και στα βιβλία μου και είναι δύσκολο να τις αραδιάσω όλες εδώ. Σκέφτηκα, όμως, ως απάντηση έναν πολύ όμορφο και διδακτικό μύθο από την πλούσια λαογραφία της πατρίδας μας, τον οποίο και παραθέτω.

«Ο Βοριάς με τη Νοτιά μάλωναν. Παραπονιέται η Νοτιά γιατί το χειμώνα τραβάει ο Βοριάς και δεν αφήνει και αυτήν να τραβήξει. Ο Βοριάς, για να λείψει το παράπονο, της έδωκε την άδεια να τραβάει αυτή. Από τότε κι ύστερα τραβάει και η Νοτιά το χειμώνα. Αλλά από τη γλύκα που έκανε ο καιρός γιόμισε ο τόπος φίδια. Τα φίδια πηγαίνανε να πάρουν την κόρη της Νοτιάς. Η Νοτιά τότε παρακάλεσε το Βοριά να την απαλλάξει από αυτό το κακό. Ο Βοριάς είπε στη Νοτιά να κάμει πως δίνει την κόρη της στα φίδια αλλά να καταφέρει το συμπεθερικό να πάει για τη νύφη από κει που τραβάει αυτός. Η Νοτιά έκαμε έτσι. Κατάφερε τα φίδια να πάνε από κει. Μόλις το συμπεθερικό του φιδιού εξεκίνησε, φύσηξε ο Βοριάς και ξεπάτωσε όλα τα φίδια. Από κει και δώθε τραβάει ο Βοριάς το χειμώνα, γιατί αν τράβαγε η Νοτιά θα γινότανε πολλά φίδια και θα μας έτρωγαν» (Αιτωλία, Δ. Λουκόπουλος). 

5 σχόλια:

  1. Μπορώ να καταλάβω έναν τεκμηριωμένο αντίλογο (σε οτιδήποτε). Αλλά το "«Δεν είναι πρόβλημα η κλιματική αλλαγή. Δεν υπάρχει κίνδυνος απ την αύξηση της θερμοκρασίας», σκέτο, χωρίς επιχειρήματα, δε νομίζω οτι είναι σοβαρή τοποθέτηση, άξια να ασχοληθεί κάποιος μαζί της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Κλιματική αλλαγή" δεν υπάρχει και μάλιστα είναι μύθος και προσπάθεια περισσότερης δουλείας του λαού όπου γης...Κλιματική αλλαγή πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει, αφού όλα είναι πεπερασμένα και αλλάζουν, εξαιτίας πολλών συνθηκών...Αν μπορούσε ποτέ να επηρεάσει ο άνθρωπος τόσο πολύ το κλίμα, νομίζω ότι ήδη θα είχε καταστρέψει την Γη...Η φυσική μεταβλητότητα είναι αυτή που κυριαρχεί πάντα, ανά εποχές και μέσα στα χρόνια και με διαφορετικές παραμέτρους...Το να είμαστε αδιάφοροι, αυτό όμως δεν είναι ο καλύτερος οδηγός, το αντίθετο θα έλεγα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράφεις: "Αν μπορούσε ποτέ να επηρεάσει ο άνθρωπος τόσο πολύ το κλίμα, νομίζω ότι ήδη θα είχε καταστρέψει την Γη."
      Καλο(κακο)μελέτα και έρχεται!!

      ""Κλιματική αλλαγή" δεν υπάρχει και μάλιστα είναι μύθος και προσπάθεια περισσότερης δουλείας του λαού όπου γης." Το οτι η συντριπτική πλειονότητα των επιστημόνων δεν βρίσκει καμιάν άλλη εξήγηση για την συνεχιζόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη παρά μόνον την ανθρώπινη συμβολή στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου, το οτι τα κλιματολογικά μοντέλα που τρέχουν με βάση την παραδοχή αυτή προσομοιώνουν με ακρίβεια την μέχρι τώρα άνοδο της θερμοκρασίας, προφανώς δεν σε πείθουν. Σπεύδεις όμως πρόθυμα να ενστερνιστείς την άποψη (κατ΄εμέ θεωρία συνομωσίας) οτι οι επιστημονική κοινότητα, οι διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες ενός "ευρέως φάσματος", από τον Ομπάμα ως τον Κάστρο και από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως τον Πάπα, όλοι αυτοί (προφανώς και ο κ. Ζιακόπουλος μαζί τους) συνωμοτούν για να υποδουλώσουν τους λαούς!!

      Νομίζω πως τείνει να χαθεί το μέτρο και η κοινή λογική.

      Διαγραφή
    2. Koινή λογική φίλε μου δεν είναι ό,τι σου επιβάλουν να βλέπεις, αλλά ότι πραγματικά μπορείς να διαγνώσεις ότι υπάρχει....
      Στις άλλες υπεραπλουστεύσεις που κάνεις, είναι πράγματι θέμα μέτρου που χάνεται...

      Διαγραφή
    3. Οι αισθήσεις, οι διαισθήσεις και η λογική δεν επαρκούν για την κατανόηση του φυσικού κόσμου. Απαιτείται η επιστημονική γνώση που απορρέει από την έρευνα. Στους αιώνες του διαφωτισμού με αυτή τη γνώση ο άνθρωπος κατάφερε να απαλλαγεί από τις δεισιδαιμονίες και σήμερα μόνο με αυτή τη γνώση ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να απαλλαγεί από τις
      συνωμοσιολογίες. Επειδή δεν διαθέτουμε τις αναγκαίες σε κάθε περίπτωση γνώσεις, καταφεύγουμε στους ανθρώπους που ξοδεύουν τη ζωή τους σε κάποιο εργαστήριο, στους πάγους, τους ωκεανούς, τις ερήμους ή στα έγκατα της Γης, ψάχνοντας να λύσουν τα μυστήρια του κόσμου. Ευτυχώς που στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι αυτοί δεν νοιάζονται για το χρήμα. Ένα θερμό χειροκρότημα από καταξιωμένους συναδέλφους τους στο τέλος μιας διάλεξης από το βήμα ενός επιστημονικού συνεδρίου τους είναι αρκετό. Το ζήτημα, λοιπόν, για τον καθένα από εμάς είναι να βρούμε και να εμπιστευθούμε τέτοιους ανθρώπους.

      Διαγραφή