Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η πρόγνωση του καιρού

Δύσκολη είναι η πρόγνωση του καιρού του επόμενου πενθημέρου στη χώρα μας. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία παρουσιάζει μικρή «προγνωσιμότητα», γεγονός όχι ασυνήθιστο στη μετεωρολογία. Αυτό δεν γίνεται εύκολα κατανοητό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που  επιμένουν να μάθουν από τώρα αν θα χιονίσει στην αυλή του σπιτιού τους την παραμονή ή ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Τα μοντέλα της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού είναι αρκετά σταθερά σε ότι αφορά τους βοριάδες, το κρύο και τις χιονοπτώσεις στα προσήνεμα, αλλά από τρέξιμο σε τρέξιμο παρουσιάζουν διαφορές στον υετό, ιδιαίτερα στις μη προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές.  Γιατί, όμως, υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα; Γιατί, φίλοι μου, οι πολικές ηπειρωτικές αέριες μάζες που θα φέρουν τη βαρυχειμωνιά στη χώρα βρίσκονται ακόμη στη Σκανδιναβία. Περιμένετε να εισβάλλουν πρώτα στη Μεσόγειο και μετά βλέπουμε πόσο, πού και πότε θα χιονίσει. Κατά τη γνώμη μου, τοπικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να σημειωθούν και σε περιοχές, όπως για παράδειγμα είναι η βόρεια Ελλάδα, τις οποίες πολλά μοντέλα σήμερα εξαιρούν. Κατά τα άλλα, για τον καιρό ως την Πρωτοχρονιά ισχύουν σε γενικές γραμμές όσα έγραψα χθες.  

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου


             
Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 29-12-2014

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Άνεμοι Ν-ΝΔ 6 με 7 και στα ανατολικά 8 με 9 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά σε Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -7 έως 11 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 1 έως 14 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων. Άνεμοι Ν-ΝΔ 6 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι γρήγορα σε Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ.  Θερμοκρασία από 2 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν. Άνεμοι Ν-ΝΔ 7 με 9 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά σε Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Νωρίς το πρωί τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες. Στη συνέχεια βελτίωση. Άνεμοι Ν-ΝΔ 6 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι γρήγορα σε Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ Θερμοκρασία από 5 έως 15 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Το πρωί τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Στη συνέχεια βελτίωση. Άνεμοι Ν 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι πολύ γρήγορα σε ΒΔ ως τα 7 μποφόρ Θερμοκρασία από 2 έως 6 βαθμούς.


3 σχόλια:

  1. Σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει ο νόμος του Μέρφυ...αν είναι κάτι να πάει στραβά θα πάει.Οπότε όσοι αναμένουν με αγωνία να δούν χιόνια ας τα ξεχάσουν π.χ. Βόρεια Ελλάδα ενώ εκεί που δεν τα περιμένουν π,χ, Αθήνα ας ετοιμάζονται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΜΕ ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΝΑ ΠΕΤΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ Η ΑΚΑΡΙΑΙΑ ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΑΓΙΚΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΥΡΙΕ ΖΙΑΚΟΠΟΥΛΕ,
    -ΘΑ ΧΙΟΝΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΑΝΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ;
    -ΤΙ ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΕΧΕΙ Η ΠΑΙΑΝΙΑ;
    ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή