Χριστούγεννα: η πρώτη μέρα με άνοιξη και η τρίτη με χειμώνα

Η περιοχή μας εξακολουθεί να καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα τη διατήρηση της καλοκαιρίας. Το στοιχείο που δείχνει ότι βρισκόμαστε στο χειμώνα είναι η πρωινή παγωνιά, η οποία, ωστόσο, και αυτή υποχωρεί. Τα Χριστούγεννα ο καιρός θα είναι γενικά καλός με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ανέμους το πολύ 4 μποφόρ και κάποιες νεφώσεις κυρίως μετά το μεσημέρι. Την Παρασκευή (26/12) οι νεφώσεις θα είναι περισσότερες και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στη Δ. Ελλάδα, τη Θράκη και τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Το Σάββατο (27/12) προβλέπεται αξιόλογη μεταβολή του καιρού στη χώρα με βροχές, τοπικές καταιγίδες στα δυτικά και νότια και χιόνια όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα φθάσουν τα 7 και πιθανώς στο Β. Αιγαίο τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση που στα κεντρικά και βόρεια θα είναι σημαντική.

             
Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014 


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24-12-2014

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Το πρωί κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Το πρωί κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 19 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Το πρωί κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα. Άνεμοι Δ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 20 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα στα νοτιοανατολικά ΒΔ 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 20 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 19 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια. Το πρωί κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 16 βαθμούς.


5 σχόλια:

  1. στη Θράκη για Σάββατο-Κύριακο δεν εχουμε καμια ελπιδα για χιονι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kύριε Ζιακόπουλε στη κεντρική μακεδονία τα επίπεδα παγοποίησης υπάρχει περίπτωση να αγγίξουν τα 300-350 μετρα?
    ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας κύριε Ζιακόπουλε. Σίγουρα δεν μπορείτε να μας πείτε πότε και που και αν θα χιονίσει σε κάποιο μέρος της χώρας μας με βεβαιότητα όπως αναρωτιούνται πιο πάνω οι φίλοι μας, καθώς όπως καλύτερα από όλους γνωρίζεται η φύση και ο καιρός είναι χαώδης από τη μια μέρα ως την άλλη. Έχω όμως την αίσθηση ότι φέτος ο καιρός μοιάζει με παλιότερα χρόνια όταν υπήρχαν ξεκάθαρες όλες οι εποχές του έτους και οι χειμώνες ήταν ΧΕΙΜΩΝΕΣ!! Πιστεύεται ότι θα έχουμε από τις επόμενες μέρες αλλαγή της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας και έναν χειμώνα από τα παλιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΥΡΙΕ ΖΙΑΚΟΠΟΥΛΕ ΠΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 29 ΔΕΚΜΕΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ???
    ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΘΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μοντέλα της αριθμητικής πρόγνωσης καιρού είναι γεννημένα για να κάνουν "κωλοτούμπες". Αν δεν τις έκαναν δεν θα ήταν επιστημονικά εργαλεία, αλλά προφητείες σχεδόν πάντα ανεκπλήρωτες.

      Οι μετεωρολόγοι δεν πρέπει να βιάζονται, όταν η προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας είναι περιορισμένη. Το επιχείρημα: "ας μιλήσουμε για κακοκαιρία να προετοιμαστεί ο κόσμος, έστω και αν η πρόγνωσή μας έχει μεγάλο ρίσκο " είναι καταστροφικό για την αξιοπιστία τους.

      Οι ιδιωτικές μετεωρολογικές εταιρείες καθιέρωσαν δεκαπενθήμερη πρόγνωση του καιρού, αν και γνώριζαν ότι οι προγνώσεις για την δεύτερη εβδομάδα έχουν μικρή ή καθόλου αξία. Ορισμένοι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει τις αδυναμίες των μοντέλων καιρού και συχνά μέσα από τις ιστοσελίδες τους, τις οποίες βλέπει αρκετός κόσμος, δημιουργούν σύγχυση και εκθέτουν με την αναιδή άγνοιά τους τη μετεωρολογία.

      Οι χρήστες των μετεωρολογικών προγνώσεων που έμαθαν να διαβάζουν τους μετεωρολογικούς χάρτες πρέπει να κάνουν υπομονή ώσπου να αυξηθεί η αξιοπιστία τους. Όταν η ατμοσφαιρική κυκλοφορία είναι μεσημβρινή, πολύ μικρές διαφορές από τρέξιμο σε τρέξιμο των μοντέλων φέρνουν τα πάνω στις προγνώσεις.

      Σε ότι με αφορά, συγχωρήστε μου την αοριστία των προγνώσεων, όταν οι συνθήκες την επιβάλλουν, και την αδυναμία μου να απαντώ στον καθένα σας χωριστά λόγω έλλειψης χρόνου.

      Καλά Χριστούγεννα

      Διαγραφή