Με καταιγίδες στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια έρχεται ο Αύγουστος

Βαρομετρικό χαμηλό κινείται από τη νότια Αδριατική προς το βόρειο Αιγαίο και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει με όμβρους και καταιγίδες την κεντρική και κυρίως τη βόρεια Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι στη Μακεδονία οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, δηλαδή θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους, χαλαζοπτώσεις ή βροχές μεγάλης έντασης. Κατά τα άλλα, θα επικρατήσουν Β-ΒΔ άνεμοι εντάσεως 4 με 6 και πιθανώς στα νοτιοδυτικά πελάγη 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση. Το Σάββατο (2/8), οι όμβροι και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στη Β-ΒΑ Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Β. Αιγαίου, και το βράδυ θα σταματήσουν παντού. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Πάντως, στη Β-ΒΔ Ελλάδα νωρίς το πρωί οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές. Την Κυριακή και τη Δευτέρα (3-4/8) γενικά δεν προβλέπονται βροχές. Εξαίρεση ίσως αποτελέσουν οι ορεινές περιοχές της Μακεδονίας, όπου το απόγευμα είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Οι Β-ΒΔ άνεμοι μόνο στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο.     


Καλό μήνα, φίλοι μου

Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014 


Εναλλαγές αστάθειας-δροσιάς και υποφερτής ζέστης. Στα 5 με 6 μποφόρ η βασική ένταση των ανέμων


Καταιγίδες στα βόρεια, μαΐστρος στα δυτικά, ζέστη στα ανατολικά και δυσφορία στο Αιγαίο

Βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα επηρεάσει με τοπικούς όμβρους και καταιγίδες τη Δ-ΒΔ Ελλάδα και κυρίως τη Μακεδονία. Με το πέρασμα του μετώπου οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά σε ΒΔ εντάσεως 4 με 6 μποφόρ με αποτέλεσμα τη βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας, αρχής γενομένης από τις βορειοδυτικές περιοχές. Επισημαίνεται ότι στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα η τελευταία μέρα του Ιουλίου θα είναι αρκετά ζεστή με τη θερμοκρασία να φθάνει τους 38 και πιθανώς τοπικά τους 39 βαθμούς. Την Παρασκευή και το Σάββατο (1-2/8) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι τοπικές καταιγίδες στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Β. Αιγαίο, και η δροσιά σχεδόν σε όλη τη χώρα. Οι Β-ΒΔ άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ. Την Κυριακή και τη Δευτέρα (3-4/8) οι όμβροι και οι καταιγίδες θα σταματήσουν σχεδόν παντού και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο. Κατά τα άλλα, το μελτέμι στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο είναι πιθανό να φθάσει τα 7 μποφόρ.       


Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014 


Δυο-τρεις μέρες ζέστη και δυο-τρεις μέρες δροσιά


Προηγείται η ζέστη και ακολουθούν οι καταιγίδες

Βαρομετρικό χαμηλό στην Ιταλία κινείται Α-ΒΑ. Η χώρα μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις. Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας επικρατεί Δ-ΝΔ ρεύμα που μεταφέρει προς την περιοχή μας θερμές αέριες μάζες βορειοαφρικανικής προελεύσεως. Έτσι, οι δύο τελευταίες μέρες του Ιουλίου θα είναι αρκετά ζεστές με τη θερμοκρασία να φθάνει τους 38 και στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές τους 39 βαθμούς. Πάντως, η ζέστη θα είναι σύντομη, καθώς από την Πέμπτη (31/7) στα Δ-ΒΔ και την Παρασκευή (1/8) στην υπόλοιπη χώρα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Επισημαίνεται ακόμα ότι τοπικοί όμβροι και καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως την Πέμπτη και την Παρασκευή στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ. Οι όμβροι και οι καταιγίδες το Σάββατο (2/8) θα περιοριστούν στα ορεινά και την Κυριακή (3/8) θα σταματήσουν παντού. Κατά τα άλλα, την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου το μελτέμι μόνο στα νοτιοανατολικά θα φθάνει τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.     




Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014 


Αισθητές αλλά όχι ακραίες οι καιρικές μεταβολές


Ζέστη κυρίως στα ανατολικά. Χωρίς προβλήματα ανέμων τα θαλασσινά ταξίδια

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη ευνοεί τη διατήρηση του Β-ΒΔ ρεύματος στη χώρα με μέγιστη ένταση τα 5 μποφόρ στις δυτικές και νότιες περιοχές της. Με αυτές τις συνθήκες, η ζέστη το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα είναι περισσότερο αισθητή στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, όπου οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν μεταξύ 35 και 37 βαθμών. Κατά τα άλλα, θερμικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν το απόγευμα κυρίως στα βορειοανατολικά. Το διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη (30-31/7) η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κατά 2 με 3 βαθμούς, αλλά, όπως συμβαίνει το φετινό καλοκαίρι, η ζέστη δεν θα κρατήσει πολύ. Την Πέμπτη στη ΒΔ Ελλάδα και την Παρασκευή (1/8) στις υπόλοιπες περιοχές αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας. Στο διάστημα αυτό οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και καταιγίδες θα σημειωθούν στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια. Το Σάββατο (2/8) δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή του καιρού στη χώρα.    

  

Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014 


Με ήπιο καύσωνα μας αποχαιρετά ο Ιούλιος


Οι κλιματικές αποκλίσεις του 1ου εξαμήνου του 2014

Αποκλίσεις της παγκόσμιας θερμοκρασίας 
(ξηρά και ωκεανοί) του εξαμήνου 
Ιανουάριος-Ιούνιος των τελευταίων 134 ετών 
από την αντίστοιχη μέση τιμή του 20ού αιώνα.
Πηγή: http://www.ncdc.noaa.gov/cag/time-series
/global/globe/land_ocean/ytd/6/1880-2014 
Στις 26-5-2014 στην επιλογή ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ και στο άρθρο με τον τίτλο Η πορεία της θερμοκρασίας το 2014 είδαμε την πορεία της παγκόσμιας θερμοκρασίας των τεσσάρων πρώτων μηνών το 2014 με βάση τα στοιχεία του Εθνικού κέντρου Κλιματικών Δεδομένων (NCDC) της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ίδια Υπηρεσία, η θερμοκρασιακή εικόνα του πλανήτη (ξηρά και ωκεανοί) τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2014 ήταν η παρακάτω:

Περιορίζεται η αστάθεια και ανεβαίνει η θερμοκρασία. Με …τη δεύτερη ομάδα ο Αίολος

Τυπικά καλοκαιρινή θα είναι η νέα εβδομάδα στη χώρα μας με αρκετά «τσιμπημένες» τις τιμές της θερμοκρασίας κυρίως στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Οι πιο ζεστές μέρες θα είναι η Τετάρτη και η Πέμπτη (30-31/7) στη διάρκεια των οποίων η μέγιστη θερμοκρασία στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές θα φθάσει τους 39 και πιθανώς στην Α. Πελοπόννησο  τους 40 βαθμούς. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και οι απογευματινές καταιγίδες βασικά θα περιοριστούν στη Β-ΒΔ ορεινή Ελλάδα.


Καλή εβδομάδα, φίλοι μου  

  
Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014

Σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά σταθεροποιείται η θερμοκρασία στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα


Η θλιβερή επέτειος ενός φονικού καύσωνα

Στις 18-9-1900 το ατμόπλοιο Σαρκία, που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς- Κωνσταντινούπολη, συνάντησε στον Κάβο Ντόρο ισχυρούς ΒΑ ανέμους (μελτέμια) με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλες ζημιές. Το πλοίο έμεινε για λίγες ώρες ακυβέρνητο στη φουρτουνιασμένη θάλασσα και στη συνέχεια βυθίστηκε, παρασύροντας στο θάνατο 60 ανθρώπους. Οι ανακρίσεις έδειξαν ότι λίγο πριν από το ναυάγιο Αιγύπτιοι ναύτες πουλούσαν στους επιβάτες σωσίβια με τιμή μια χρυσή λίρα το ένα. Από τις 20 ως τις 27 Ιουλίου 1987 η Αθήνα έζησε έναν εφιαλτικό καύσωνα με κάθε καινούργια μέρα  να είναι  χειρότερη από την προηγούμενη. Στην οδό Πανεπιστημίου συμπατριώτες μας πουλούσαν στους ταλαίπωρους διαβάτες νερό σε πλαστικά ποτήρια (τα μπουκαλάκια δεν είχαν ανακαλυφθεί ακόμα) σε απίστευτα υψηλές τιμές. Τα δύο γεγονότα δεν έχουν την ίδια βαρύτητα, αλλά η αισχρή εκμετάλλευση ανθρώπων που βρίσκονται σε απόγνωση από άπληστους συνανθρώπους τους είναι η ίδια.

Λείπουν οι καύσωνες και τα ισχυρά μελτέμια και χορεύουν οι όμβροι και οι καταιγίδες

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα βόρεια Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην περιοχή της Κύπρου είναι η τυπική καλοκαιρινή διάταξη, η οποία προκαλεί βόρειους ανέμους κυρίως στην ανατολική Ελλάδα. Σημειώνεται ότι και το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) η ένταση των βοριάδων (μελτεμιών) στο Αιγαίο θα φθάνει τα 6 μποφόρ, αλλά την Κυριακή (27/7) αναμένεται μικρή εξασθένηση. Κατά τα άλλα, το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κατά 2 με 3 βαθμούς και δεν θα λείψουν οι απογευματινές καταιγίδες στα ηπειρωτικά και κυρίως στα βόρεια. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η νέα εβδομάδα θα είναι πιο ζεστή σε σχέση με αυτή την εβδομάδα. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη στις ανατολικές και νότιες περιοχές, όπου ο υδράργυρος είναι πιθανό να αγγίξει τους 39 βαθμούς. Οι άνεμοι δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και οι απογευματινές καταιγίδες θα περιοριστούν στα βόρεια.

 Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου    

Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014

Τις τελευταίες μέρες του σκέφτεται να μας ζεστάνει λίγο ο Ιούλιος


Την ημέρα 5 με 6 και τη νύχτα 4 μποφόρ: οι ιδανικές καλοκαιρινές συνθήκες του Αιγαίου

Η περιοχή μας αρχίζει να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα βόρεια Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο με τις χαμηλές πιέσεις της ανατολικής Μεσογείου με αποτέλεσμα τη βαθμιαία επικράτηση βόρειων ανέμων εντάσεως 4 με 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) οι συνθήκες θα είναι και πάλι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων το απόγευμα στα ηπειρωτικά και η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας δεν θα ξεπεράσει τους 34 βαθμούς. Το Σάββατο (26/7), η απογευματινή αστάθεια θα συνεχιστεί κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, τα μελτέμια στο Αιγαίο θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Με περισσότερη ζέστη και ασθενέστερους ανέμους θα περάσει η τελευταία Κυριακή του Ιουλίου. Οι καταιγίδες φαίνεται ότι θα περιοριστούν στη Μακεδονία.  Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η επόμενη εβδομάδα θα είναι πιο ζεστή σε σχέση με αυτή την εβδομάδα. Η μέγιστη θερμοκρασία στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα θα φθάσει τους 37 και πιθανώς τοπικά τους 38 βαθμούς. Οι άνεμοι δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στα θαλασσινά ταξίδια.       


  
Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014 


Θερμοκρασιακή ανηφορίτσα


Αστάθειας συνέχεια…

Βαρομετρικά χαμηλά εξακολουθούν να επηρεάζουν με όμβρους και καταιγίδες τις περισσότερες χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Σε ότι αφορά την περιοχή μας, τα παραπάνω καιρικά φαινόμενα στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη) θα περιοριστούν βασικά στη ΒΑ Ελλάδα. Παράλληλα, οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η ζέστη θα είναι παντού υποφερτή. Την Παρασκευή και το Σάββατο (25-26/7) ο καιρός θα είναι τυπικά καλοκαιρινός με βόρειους ανέμους το πολύ 6 μποφόρ (Αιγαίο) και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. Κατά τα άλλα, οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων τις απογευματινές ώρες στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια διαμερίσματα. Την Κυριακή και τη Δευτέρα (27-28/7) οι άνεμοι θα πέσουν στα 4 με 5 μποφόρ, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και οι απογευματινές καταιγίδες θα περιοριστούν στα βόρεια.    


 Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

Τυπικό καλοκαίρι με ανέμους το πολύ 6 μποφόρ και μικρές μεταβολές της θερμοκρασίας


Μπόρα: ο άνεμος που έγινε βροχή

Πηγή:http://www.istrianet.org/
Στον κώδικα των μετεωρολογικών φαινομένων, μεταξύ των άλλων, συναντάμε τις λέξεις υετός, βροχή και όμβρος. Με τον όρο υετός εννοούμε το νερό που με την υγρή ή τη στερεά μορφή του πέφτει από ένα νέφος και φθάνει στο έδαφος. Η λέξη υετός παράγεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα ὕω (βρέχω). Από το ίδιο ρήμα παράγονται και οι Υάδες, οι κόρες του Άτλαντα και της Πλειόνης που οι θεοί τις μεταμόρφωσαν σε αστέρια. Με τον όρο όμβρος εννοούμε τη βροχή που, προερχόμενη από σωρειτόμορφα νέφη, αρχίζει και τελειώνει απότομα, είναι έντονη και συνήθως έχει μικρή διάρκεια. Οι αντίστοιχες των ελληνικών λέξεων υετός, βροχή και όμβρος αγγλικές λέξεις είναι precipitation, rain και shower, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως στις προγνώσεις καιρού των αγγλοσαξωνικών χωρών. Αυτό που με λυπεί είναι ότι εμείς οι Νεοέλληνες έχουμε εν πολλοίς ξεχάσει τη γλώσσα μας, μια γλώσσα-θησαυρό που μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και 4.000 χρόνια.

Αστάθεια κυρίως στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα

Βαρομετρικά χαμηλά προκαλούν τοπικούς όμβρους και καταιγίδες στις περισσότερες βαλκανικές χώρες. Στη χώρα μας, αυτού του είδους τα φαινόμενα αναμένονται το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της, στις οποίες θα σημειωθεί και πτώση της θερμοκρασίας. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ με ένταση το πολύ 6 μποφόρ στα Ν-ΝΔ πελάγη. Την Πέμπτη (24/7), οι όμβροι και οι καταιγίδες θα περιοριστούν βασικά στη ΒΑ Ελλάδα, οι άνεμοι θα γίνουν ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί περίπου στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το τριήμερο Παρασκευή-Κυριακή (25-27/7) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βόρειοι άνεμοι, οι οποίοι στο Αιγαίο θα φθάνουν τα 6 μποφόρ, και οι απογευματινές καταιγίδες στη ηπειρωτική Ελλάδα, οι οποίες το Σαββατοκύριακο θα περιοριστούν στα βορειοδυτικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.   

  
Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014

Κοντά στις κανονικές τιμές της η θερμοκρασία. Οροφή για τους ανέμους τα 6 μποφόρ


Ζεστούλα

Βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την Τυνησία, κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα προκαλέσει τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες στα Β-ΒΔ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο που θα γίνει περισσότερο αισθητή στην ανατολική και νότια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ με μέγιστη ένταση 6 μποφόρ στα νοτιοδυτικά πελάγη. Την Τετάρτη και την Πέμπτη (23-24/7) η δομή της ατμόσφαιρας πάνω από την περιοχή μας θα είναι ασταθής με αποτέλεσμα την εκδήλωση τοπικών καταιγίδων στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο σε όλη τη χώρα και οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Την Παρασκευή και το Σάββατο (25-26/7) το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η επικράτηση βοριάδων με ένταση στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ. Η απογευματινή αστάθεια στα ηπειρωτικά θα συνεχιστεί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.    

  
Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014 


Το Αιγαίο δυσφορεί χωρίς το μελτέμι του και ζηλεύει το Ιόνιο που δροσίζεται με το μαΐστρο του


Καλοκαιρινή καταιγίδα - Νοτιοανατολική Αχαΐα 18. 7. 2014,Νεκτάριος Γιαννούλης

Από τ’ Aϊ-Λιός γυρίζει ο καιρός αλλιώς

Τυπική περίπτωση επικράτησης ισχυρών Ετησίων 
(μελτεμιών) το καλοκαίρι στη χώρα.Διακρίνονται
 οι άξονες των μέγιστων εντάσεων στο Αιγαίο και 
το Ιόνιο. Ρυθμιστής της έντασης των μελτεμιών είναι 
ο αντικυκλώνας (υψηλές πιέσεις)  στα Β-ΒΔ Βαλκάνια 
(Από το βιβλίο ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ 
ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, Τόμος Ι «Η γνώση»)
Με την ημέρα της γιορτής του προφήτη Ηλία (20ή Ιουλίου) είναι συνδεδεμένες οι παροιμίες: «Όταν τ’ Αϊ-Λιός φανεί σύννεφο στον ουρανό, ο χειμώνας θα είναι πρώιμος» και «Από τ’ Αϊ-Λιός γυρίζει ο καιρός αλλιώς». Η πρώτη από αυτές παραπέμπει σε μερομήνια, ενώ η δεύτερη ενδεχομένως να έχει κάποια επιστημονική βάση. Το γύρισμα του καιρού δεν είναι μόνο ημερολογιακό (πέρασμα στο δεύτερο μισό του καλοκαιριού). Καταδεικνύεται και από τη σταδιακή αύξηση της συχνότητας και της έντασης των μελτεμιών στην ανατολική Ελλάδα, που έχει να κάνει με την όλο και πιο συχνή επικράτηση ενισχυμένων αντικυκλώνων στα Β. Βαλκάνια. Με τη σειρά της, η συχνότερη εμφάνιση ισχυρών αντικυκλωνικών συστημάτων στα Β. Βαλκάνια συνδέεται με τα περάσματα περισσότερων ψυχρών μετώπων, τα οποία πέρα από τους όμβρους και τις καταιγίδες προκαλούν πτώση της θερμοκρασίας. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλές φορές παρατηρούνται ισχυρά επίμονα μελτέμια λόγω της επί πολλές ημέρες παρουσίας ισχυρού αντικυκλώνα στα Β. Βαλκάνια, ο οποίος μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας blocking ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην Α-ΝΑ Ευρώπη.

Άνοδος της θερμοκρασίας στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Αντιστέκεται, προς το παρόν, το μελτέμι στο Αιγαίο

Θερμές αέριες μάζες βορειοαφρικανικής προελεύσεως μεταφέρονται από την Ιταλία προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας στους 35 με 36 βαθμούς. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Δευτέρα) θα περάσει με ηλιοφάνεια και με βόρειους ανέμους, οι οποίοι στη νοτιοανατολική νησιωτική Ελλάδα θα φθάσουν πρόσκαιρα τα 7 μποφόρ. Την Τρίτη (22/7), τοπικοί όμβροι και καταιγίδες θα σημειωθούν στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη βόρεια χώρα και πιθανώς στην κεντρική Ελλάδα. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν και η ζέστη θα είναι αισθητή  στην ανατολική και νότια Ελλάδα, όπου η θερμοκρασία θα φθάσει τους 37 βαθμούς. Στη Δ-ΒΔ Ελλάδα θα αρχίσει βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας. Την Τετάρτη και την Πέμπτη (23-24/7) η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση σε όλη  τη χώρα, οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ με μέγιστη ένταση 6 μποφόρ (Ν-ΝΔ πελάγη) και οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση όμβρων και καταιγίδων κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού την Παρασκευή και το Σάββατο (25-26/7) θα είναι η επικράτηση βοριάδων με βασική ένταση στο Αιγαίο τα 6 μποφόρ.

Καλή εβδομάδα σε όλους


Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014 


Μεταβολές του καιρού χωρίς ακρότητες


Ο Προστάτης-Άγιος των Μετεωρολόγων

Κάθε επαγγελματική ομάδα έχει το δικό της Προστάτη-Άγιο. Οι ναυτικοί έχουν τον Άγιο Νικόλαο, οι αστυνομικοί τον Άγιο Αρτέμιο, οι οδηγοί τον Άγιο Χριστόφορο, οι εκπαιδευτικοί τους Τρεις Ιεράρχες κ.λπ. Εξαίρεση ίσως αποτελούν οι διορθωτές, οι οποίοι, σύμφωνα με την παρατήρηση του δημοσιογράφου Παντελή Μπουκάλα, έχουν για προστάτη ένα δαίμονα, το δαίμονα του τυπογραφείου!. Μην ανήκοντας στις εξαιρέσεις, οι μετεωρολόγοι έχουν και αυτοί το δικό τους προστάτη. Είναι ο  Προφήτης Ηλίας, ο οποίος γιορτάζεται στις 20 Ιουλίου. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο Προφήτης Ηλίας είναι ο έφορος των μετεωρολογικών φαινομένων, δηλαδή αυτός που ρυθμίζει τη βροχή, τον κεραυνό και τα άλλα  φαινόμενα. Ο λαός λέει ότι όταν αστράφτει και βροντά, είναι ο Αϊ-Λιάς που πάνω στο άρμα του καταδιώκει κάποιο δράκο ή το διάβολο με όπλο του τον κεραυνό. 

Αστάθεια, μικρό φρεσκάρισμα του μελτεμιού και πρόσκαιρη ζεστούλα

Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο και τα ΒΔ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις της Α. Μεσογείου με αποτέλεσμα τη διατήρηση του ΒΔ ρεύματος με ένταση το πολύ 6 (ΝΑ Αιγαίο - Καρπάθιο). Παράλληλα, οι συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές για την εκδήλωση όμβρων και τοπικών καταιγίδων κυρίως τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Την Κυριακή (20/7), οι όμβροι και οι καταιγίδες θα περιοριστούν σημαντικά και στα δυτικά η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Στην ανατολική Ελλάδα θα γίνει πιο αισθητή η παρουσία των βόρειων ανέμων οι οποίοι θα φθάσουν τα 6 και πιθανώς στις νοτιοανατολικές περιοχές τα 7 μποφόρ. Τη Δευτέρα (20/7), δεν προβλέπονται όμβροι ή καταιγίδες, με εξαίρεση ίσως τα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και στο ΝΑ Αιγαίο - Καρπάθιο 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα. Την Τρίτη (22/7), τοπικοί όμβροι και καταιγίδες θα σημειωθούν στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη βόρεια χώρα και πιθανώς στην κεντρική Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές θα κυμανθούν μεταξύ 34 και 36 βαθμών. Στα ανατολικά και νότια η θερμοκρασία θα φθάσει τοπικά τους 37 βαθμούς. Το τριήμερο Τετάρτη - Παρασκευή (23-25/7) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 3 με 4 βαθμούς, η μέγιστη ένταση των ανέμων στα πελάγη θα είναι τα 6 μποφόρ και οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση όμβρων και καταιγίδων κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια.

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους


Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014  

Σύντομες αλλαγές σε έναν κατά βάση δροσερό Ιούλιο


Θαλάσσιοι σίφωνες

Δίδυμοι θαλάσσιοι σίφωνες που δημιουργήθηκαν
στις 15-7-2014 στη θαλάσσια περιοχή της Πάλτσης Πηλίου

Φωτ. Ευαγγελία Διανελλάκη, skaikairos.gr
Οι θαλάσσιοι σίφωνες (υδροστρόβιλοι) είναι περιστρεφόμενες στήλες αέρα πάνω από μεγάλη υδάτινη επιφάνεια και είναι είτε σίφωνες ξηράς που κινήθηκαν προς το νερό είτε σίφωνες που σχηματίζονται πάνω από το νερό. Οι θαλάσσιοι σίφωνες, που σχηματίζονται πάνω από το νερό, είναι γενικά μικρότεροι σε μέγεθος από τους σίφωνες ξηράς και η διάμετρός τους κυμαίνεται από 3 έως 100 μέτρα. Οι περιστρεφόμενοι άνεμοι συνήθως δεν ξεπερνούν τους 45 κόμβους. Οι θαλάσσιοι σίφωνες, συγκρινόμενοι με τους σίφωνες ξηράς, κινούνται με μικρότερη ταχύτητα και έχουν μικρότερο χρόνο ζωής. Οι θαλάσσιοι σίφωνες συνδέονται με σωρειτόμορφα νέφη που σχηματίζονται, όταν ο αέρας είναι υπό συνθήκες ασταθής. Σε αντίθεση με τους σίφωνες ξηράς, δεν χρειάζονται ισχυρές καταιγίδες για να δημιουργηθούν. 

Επιμένουν, προς το παρόν, οι καταιγίδες και η δροσιά

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στη ΝΑ Ευρώπη, απόρροια του συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο και τα ΒΔ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις της Α. Μεσογείου, προς το παρόν, δεν αλλάζει με αποτέλεσμα τη διατήρηση του ΒΔ ρεύματος με μέγιστη ένταση τα 6 μποφόρ στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο. Κατά τα άλλα, τόσο το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) όσο και το Σάββατο (19/7) οι ψυχρές αέριες μάζες που λιμνάζουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα είναι η βασική αιτία για την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων κυρίως τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 32 βαθμούς. Την Κυριακή (20/7) η απογευματινή αστάθεια θα περιοριστεί σημαντικά και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα δυτικά. Στην ανατολική Ελλάδα και κυρίως στο Αιγαίο αναμένεται μικρή ενίσχυση των βόρειων ανέμων. Τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας θερμές αέριες μάζες που θα μεταφερθούν από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία στους 36 με 37 βαθμούς. Πάντως η ζέστη δεν θα κρατήσει πολύ. Από την Τρίτη (22/7) στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και την Τετάρτη (23/7) στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας

Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014 

Πρόσκαιρη άνοδος της θερμοκρασίας στις αρχές της νέας εβδομάδας


Καλοκαιρινή καταιγίδα με άρωμα φθινοπώρου, Ρίο Αχαΐας 15. 7 .2014, Νεκτάριος Γιαννούλης

Καλός καιρός για όλους πλην …των παραθεριστών

Ο ασθενής συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο και τα βόρεια Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις της ανατολικής Μεσογείου διατηρεί το Β-ΒΔ ρεύμα στην περιοχή μας με μέγιστη ένταση τα 6 μποφόρ στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο. Κατά τα άλλα, η δομή της ατμόσφαιρας πάνω από τη χώρα παραμένει ασταθής με αποτέλεσμα την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων κυρίως τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερα από τα κανονικά αυτής της εποχής. Η εικόνα του καιρού δεν θα αλλάξει σημαντικά ως την Κυριακή (20/7), αλλά τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας οι όμβροι και οι καταιγίδες θα σταματήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει πρόσκαιρη άνοδο. Εκτιμάται ότι η μέγιστη τιμή της στα ηπειρωτικά θα φθάσει τους 37 βαθμούς. 


Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014 


Καμιά ουσιαστική αλλαγή ως την Κυριακή


Αστάθεια, δροσιά και διακριτικά μελτέμια

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη) η χώρα θα επηρεαστεί από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στην κεντρική Μεσόγειο και τα βόρεια Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις της ανατολικής Μεσογείου με αποτέλεσμα την επικράτηση βόρειων ανέμων εντάσεως 4 με 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, η δομή της ατμόσφαιρας πάνω από την περιοχή μας θα παραμείνει ασταθής με συνέπεια την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων κυρίως τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Την εικόνα του καιρού συμπληρώνουν οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες ιδιαίτερα στη Β-ΒΔ Ελλάδα, όπου νωρίς το πρωί η δροσιά, για να μην πούμε η ψύχρα, θα είναι αισθητή. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί ως το Σάββατο (19/7), αλλά στη συνέχεια και για 2-3 ημέρες οι  καταιγίδες θα σταματήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο. Εκτιμάται ότι στις αρχές της νέας εβδομάδας η μέγιστη τιμή της θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 37 βαθμούς.



Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014 


Παρατεταμένη περίοδος δροσερών ημερών με ενδιάμεσα ζεστά διήμερα ή τριήμερα


Επικίνδυνες καταιγίδες

Βαρομετρικό χαμηλό στο Β. Ιόνιο κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα επηρεάσει με βροχές και καταιγίδες τις περισσότερες περιοχές της χώρας, πλην των ανατολικών και νότιων νησιωτικών περιοχών της. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές και πιθανώς να συνοδεύονται από χαλάζι ή ισχυρούς ανέμους. Την εικόνα του σχεδόν φθινοπωρινού καιρού συμπληρώνουν οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες κυρίως στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Πάντως, στα πελάγη οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ. Την Τετάρτη (16/7), ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικούς όμβρους και καταιγίδες στα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. Τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας (17-19/7), η αστάθεια στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά θα συνεχιστεί. Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και οι βόρειοι άνεμοι μόνο ΝΑ Αιγαίο θα φθάνουν τα 7 μποφόρ.


Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014 


Αστάθεια και δροσιά. Στα 5 με 6 μποφόρ η βασική ένταση του μελτεμιού στο Αιγαίο


Ο καιρός των πολυκατοικιών

Αστική θερμική νησίδα
Στην επαρχία που μεγάλωσα ένας υπερήλικας λεβέντης παπάς μας έλεγε: «Όλα μου τα χρόνια δεν έθαψα κανέναν άνθρωπο που να έχει πεθάνει από τη ζέστη. Όλοι από το κρύο είχαν πάει». Ο αξιαγάπητος γέροντας δεν αναφερόταν βέβαια στη Μικρή Παγετώδη Εποχή που έζησε η Ευρώπη, και μαζί της η χώρα μας, ως τα μέσα του 19ου αιώνα ή στον απόηχό της που έφθασε ως τον 20ό αιώνα. Μιλούσε για μια αλήθεια που εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα: ο καύσωνας σκοτώνει στα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι στις αγροτικές ή ημιαγροτικές περιοχές. Ακόμα και αν τα κλιματιστικά τεθούν εκτός ενεργείας, οι κάτοικοι των αγροτικών και ημιαγροτικών περιοχών μπορούν άνετα να επιβιώσουν σε καθεστώς υψηλών θερμοκρασιών, αλλά δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο όσοι μένουν στα διαμερίσματα-φούρνους των πολυκατοικιών.

Εβδομάδα στην καρδιά του καλοκαιριού με χρώμα φθινοπωρινό

Με τοπικούς όμβρους και καταιγίδες κυρίως στη Β-ΒΑ Ελλάδα, ανέμους το πολύ 6 μποφόρ και υποφερτή ζέστη θα περάσει το νέο εικοσιτετράωρο (Δευτέρα). Φθινόπωρο θα θυμίζει ο καιρός της Τρίτης (15/7) στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και αργότερα στο Β. Αιγαίο, καθώς θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Οι άνεμοι, πάντως, δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ. Την Τετάρτη (16/7) ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικούς όμβρους και καταιγίδες στα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. Το τριήμερο Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο (17-19/7) η αστάθεια βαθμιαία θα περιοριστεί και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά. Στο Αιγαίο θα κυριαρχήσει το μελτέμι με ένταση το πολύ 7 μποφόρ.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου


Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014 

Τοπικές καταιγίδες, πτώση της θερμοκρασίας και βόρειοι άνεμοι το πολύ 7 μποφόρ


Η φύση δεν μπαίνει σε καλούπια

Φωτ.: WMO
Οι αλκυονίδες ημέρες και οι ημέρες του καύσωνα παρατηρούνται στη χώρα μας σε διαμετρικά αντίθετες εποχές (χειμώνας - καλοκαίρι), αλλά έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Το βασικότερο από αυτά είναι ότι και οι δύο κατηγορίες ημερών συνδέονται με την κυκλοφορία μεγάλης κλίμακας (οι πρώτες με αντικυκλώνες εμποδισμού και οι δεύτερες με μεγάλης έκτασης μεταφορά θερμών αερίων μαζών βασικά από τη Β. Αφρική)  με αποτέλεσμα να διαρκούν αρκετές ημέρες. Μια άλλη ομοιότητά τους έχει να κάνει με το γεγονός ότι εμείς οι μετεωρολόγοι προσπαθήσαμε να τις βάλουμε σε καλούπια. Με άλλα λόγια, επινοήσαμε κριτήρια για να διαπιστώνουμε κάθε φορά τη …γνησιότητά τους. 

Σαββατοκύριακο των ισορροπιών

Με υποφερτή ζέστη σε όλη τη χώρα και Δ-ΒΔ ανέμους το πολύ 6 μποφόρ (νότια πελάγη) θα περάσει το Σαββατοκύριακο (12-13/7). Κατά τα άλλα, οι συνθήκες για την εκδήλωση τοπικών καταιγίδων θα είναι ευνοϊκές βασικά το Σάββατο στη Β-ΒΑ Ελλάδα. Τη Δευτέρα (14/7) όμβροι και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στη Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Την Τρίτη (15/7) στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και αργότερα στο Β. Αιγαίο ο καιρός θα είναι μάλλον φθινοπωρινός με όμβρους και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Το τριήμερο Τετάρτη-Παρασκευή (16-18/7) θα περάσει με μελτέμια εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και δροσιά σε όλη τη χώρα. Η αστάθεια θα περιοριστεί βασικά στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 12 Ιουλίου 2014 


Λίγο από φθινόπωρο μεσούντος του θέρους


Επιμένει η ζέστη στα ανατολικά και νότια, αλλά όχι για πολύ ακόμα

Βαρομετρικό χαμηλό στα Β. Βαλκάνια κινείται ανατολικά. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το χαμηλό που βρίσκεται στον κόλπο του Λέοντα. Με δεδομένο ότι στην κεντρική Μεσόγειο παραμένουν οι υψηλές πιέσεις, στην περιοχή μας θα πνέουν άνεμοι δυτικών διευθύνσεων εντάσεως 3 με 5 και στα Ν-ΝΔ πελάγη 6 μποφόρ. Επισημαίνεται ότι αν και σχεδόν σε όλη τη χώρα η θερμοκρασία βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές η ζέστη θα είναι και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή)  αισθητή λόγω της αυξημένης σχετικής υγρασίας. Η εικόνα θα βελτιωθεί το Σαββατοκύριακο (12-13/7), καθώς ο άνεμοι θα γίνουν παντού Δ-ΒΔ με αποτέλεσμα πέρα από την πτώση της θερμοκρασίας και την ελάττωση της σχετικής υγρασίας. Κατά τα άλλα, τοπικοί όμβροι και καταιγίδες θα σημειωθούν στη Β-ΒΑ Ελλάδα κυρίως το Σάββατο. Το πρώτο μισό της νέας εβδομάδας θα περάσει με δροσιά και τοπικές καταιγίδες κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα


Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014 


Δροσιά και τοπικές καταιγίδες στην καρδιά του καλοκαιριού


Όταν το μελτέμι απουσιάζει, η ζέστη στα ανατολικά και νότια είναι κυρίαρχη

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία κινείται Α-ΒΑ και σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις της κεντρικής Μεσογείου θα διατηρήσει και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) το Δ-ΒΔ ρεύμα στη χώρα με ένταση το πολύ 6 μποφόρ στα Ν-ΝΔ πελάγη. Με αυτές τις συνθήκες, η ζέστη θα είναι και πάλι αισθητή στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα, όπου η μέγιστη θερμοκρασία θα φθάσει τους 38 βαθμούς. Η εικόνα του καιρού δεν θα αλλάξει σημαντικά την Παρασκευή (11/7), αλλά το Σαββατοκύριακο (12-13/7), η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 2 με 3 βαθμούς και στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Κατά τα άλλα, τις επόμενες μέρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στο Β. Ιόνιο και κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα τις απογευματινές ώρες. Οι ίδιες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας.   


Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014

Άγκυρα στους 34 με 35 βαθμούς από το Σάββατο


Τι προτιμάτε; 39οC και 20% Σ.Υ. ή 34οC και 50% Σ.Υ.; Εγώ …το μαϊστράλι της Δ. Ελλάδας!

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη) ο συνδυασμός των χαμηλών πιέσεων στη Βόρεια Ιταλία και την Κύπρο με τις υψηλές πιέσεις στην κεντρική Μεσόγειο θα προκαλέσει Δ-ΒΔ ρεύμα στη χώρα, το οποίο στα Ν-ΝΔ πελάγη θα φθάσει τα 6 μποφόρ. Με αυτές τις συνθήκες, στη δυτική Ελλάδα θα αρχίσει να δροσίζει, αλλά στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα (Θεσσαλία, Α. Στερεά και Α. Πελοπόννησος) η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 βαθμούς, καθώς οι άνεμοι θα έχουν τα χαρακτηριστικά του λίβα. Μικρότερη θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, αλλά εκεί θα είναι ανεβασμένος ο δείκτης δυσφορίας λόγω αυξημένης σχετικής υγρασίας. Η κατάσταση δεν θα αλλάξει σημαντικά την Πέμπτη και την Παρασκευή (10-11/7), με αποτέλεσμα τη διατήρηση του καύσωνα στα ανατολικά και τα νότια. Υποχώρηση της ζέστης σε όλες τις περιοχές αναμένεται το Σαββατοκύριακο (12-13/7).     


  
Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2014 


Υπομονή ως το Σαββατοκύριακο