Οι εποχές

Από αστρονομικής πλευράς, το έτος διαιρείται σε τέσσερις εποχές, οι αρχές των οποίων καθορίζονται από τις ημερομηνίες των ηλιοστασίων και των ισημεριών. Την 20η ή την 21η Μαρτίου, αρχίζει η άνοιξη. Την ημέρα αυτή, που ονομάζεται εαρινή ισημερία, ο ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό και με εξαίρεση τους πόλους η ημέρα και η νύχτα έχουν την ίδια διάρκεια σε κάθε σημείο της γης. 


Την 21η και πολύ σπάνια την 20ή Ιουνίου, ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του ουρανού πάνω από τις περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου με γεωγραφικό πλάτος 23,5 μοιρών. Η ημέρα αυτή, που είναι γνωστή ως θερινό ηλιοστάσιο, θεωρείται από αστρονομικής πλευράς η πρώτη ημέρα του καλοκαιριού και το ηλιακό φως σε κάθε σημείο του βόρειου ημισφαιρίου διαρκεί περισσότερο από 12 ώρες. Την 22α ή την 23η  Σεπτεμβρίου, ο ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό και με εξαίρεση τους πόλους η ημέρα και η νύχτα έχουν την ίδια διάρκεια σε κάθε σημείο της γης. Η ημέρα αυτή είναι γνωστή ως φθινοπωρινή ισημερία και θεωρείται από αστρονομικής πλευράς η πρώτη ημέρα του φθινοπώρου. Την 21η ή την 22α Δεκεμβρίου, το βόρειο ημισφαίριο βρίσκεται στην πιο μακρινή απόσταση από τον ήλιο και το φως έχει τη μικρότερη διάρκεια σε κάθε σημείο του. Η ημέρα αυτή είναι γνωστή ως χειμερινό ηλιοστάσιο και θεωρείται από αστρονομικής πλευράς η πρώτη ημέρα του χειμώνα.

Από την πλευρά της λαϊκής κλιματολογίας, το έτος υποδιαιρείται βασικά σε δύο περιόδους: στην ψυχρή και βροχερή περίοδο του χειμώνα και στη θερμή και ξηρή εποχή του καλοκαιριού. Η παροιμία  «Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα» ή η παραλλαγή της «Από Μαρτιού πουκάμισο κι απ’ Αύγουστο σιγκούνι» συμπυκνώνει την παραπάνω άποψη. Ο διαχωρισμός αυτός δικαιολογείται από ομβρομετρικής πλευράς, διότι η Μεσόγειος έχει ουσιαστικά δύο εποχές: την υγρή και την ξηρή. Το ίδιο μπορεί κανείς να πει και σε ότι αφορά τη θερμοκρασία η οποία συνήθως ανεβαίνει αλματωδώς από τα μέσα της άνοιξης και πέφτει απότομα στα μέσα του φθινοπώρου. 

Καλή άνοιξη ή, αν προτιμάτε, καλό καλοκαίρι, φίλοι μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου