Ο Θεός πέρασε από εκεί (Μέρος 1ο)

Εικόνα από την αναπαράσταση της μάχης του Βατερλό 
κατά τον εορτασμό των 200 χρόνων από την περίφημη μάχη.
Πηγή: Πρώτο Θέμα 
Το Βατερλό είναι πόλη του Βελγίου που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις Βρυξέλλες. Η λέξη, όμως, Βατερλό είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται σχεδόν από όλους τους λαούς της γης ως συνώνυμη της λέξης πανωλεθρία. Η πανωλεθρία αφορά στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ο στρατός του οποίου στις 18 Ιουνίου 1815 ένα μίλι έξω από το Βατερλό υπέστη δεινή ήττα από μια συμμαχική στρατιά Άγγλων, Γερμανών, Ολλανδών και Βέλγων υπό τον Δούκα του Ουέλινγκτον και των Πρώσων υπό τον Γκέμπχαρτ φον Μπλίχερ. Στη μάχη του Βατερλό, η οποία με την προπαρασκευαστική της περίοδο διήρκεσε από τις 15 έως τις 18 Ιουνίου 1815, σημαντικό ρόλο έπαιξε ο καιρός.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που προέρχονται από τις αναμνήσεις και τις επιστολές ορισμένων από αυτούς που συμμετείχαν στη μάχη καθώς και άλλες ιστορικές πηγές, οι πρώτες σημαντικές βροχές στην ευρύτερη περιοχή του Βατερλό έπεσαν στις 16 Ιουνίου. Οι βροχές ήταν αρκετά ισχυρές ώστε να αχρηστεύσουν τα μουσκέτα στις περιορισμένης κλίμακας εχθροπραξίες που έλαβαν χώρα στο χωριό Λινί, 40 χιλιόμετρα Ν-ΝΑ των Βρυξελλών. Σημαντικότερη υπήρξε η επίδραση του καιρού κατά τη διάρκεια της επόμενης μέρας (17η Ιουνίου) καθώς και τη νύχτα της 17ης προς τη 18η  Ιουνίου. Νωρίς το απόγευμα της 17ης Ιουνίου ξέσπασαν στην περιοχή πολύ ισχυρές καταιγίδες την ώρα που ο Ναπολέων είχε αρχίσει τη διαδικασία επίθεσης κατά των Αγγλο-Ολλανδικών στρατευμάτων στο Κατρ Μπρα. Οι καταιγίδες μετέτρεψαν την περιοχή των επιχειρήσεων σε βάλτο με αποτέλεσμα τη σημαντική καθυστέρηση των προπαρασκευαστικών κινήσεων του πυροβολικού, του ιππικού και του πεζικού του Κορσικανού. Την ίδια στιγμή, τα πιο ελαφριά στρατεύματα του Δούκα του Ουέλινγκτον βρήκαν την ευκαιρία να καταλάβουν καλύτερες θέσεις κοντά στο Βατερλό, γεγονός που θα αποδειχθεί σωτήριο για τους συμμάχους την επόμενη μέρα. 

Οι βροχές και οι καταιγίδες στο θέατρο των επιχειρήσεων συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια τη νύχτας για να σταματήσουν το πρωί της 18ης Ιουνίου. Το νερό που έπεσε στην περιοχή των στρατοπεδευμένων αντιπάλων είχε μετατρέψει μεγάλες εκτάσεις σε βάλτους και ο Ναπολέων με τους επιτελείς του εκτίμησαν ότι η μάχη δεν μπορούσε να αρχίσει νωρίτερα από τις 11:30 τοπική ώρα. Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι γνωστά. Μέχρι την άφιξη του Μπλίχερ, που έλαβε χώρα περίπου στις 16:00 το απόγευμα, η νίκη φαινόταν να γέρνει προς την πλευρά των Γάλλων, αλλά οι Πρώσοι άλλαξαν τη ροή των πραγμάτων. 

1 σχόλιο:

  1. Χιόνισε σε κάποιο ορεινό μέρος σήμερα;
    Η θερμοκρασία σε πόλεις της δυτικής Μακεδονίας έπεσε και στους 12 οC σήμερα το πρωί αλλά οι περισσότερες κάμερες από τα χιονοδρομικά κέντρα είναι κλειστές και η συννεφιά κρύβει τη θέα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή