Ο θερμότερος Μάιος από το 1880

Πηγή: http://www.ncdc.noaa.gov/news/may-2015-global-climate-report

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ,  η παγκόσμια μέση θερμοκρασία πάνω από την ξηρά και τους ωκεανούς τον Μάιο του 2015 ήταν η υψηλότερη για το μήνα Μάιο από το 1880. Το ίδιο ισχύει τόσο για το τρίμηνο Μάρτιος-Μάιος 2015 όσο και για το πεντάμηνο Ιανουάριος-Μάιος 2015.  

3 σχόλια:

  1. Ειλικρινά κύριε Δημήτρη, όσο βλέπω τέτοιες αναρτήσεις από τις επιτροπές αυτές, κάθε φορά, κάθε μήνα, κάθε δίμηνο και τρίμηνο, μου δημιουργείται εύλογα η απορία, ότι έχουν βρει μια "δίοδο" από την οποία μεταφέρουν άμεσα λανθάνουσες θερμοκρασίες, ή αστικοποιημένες θερμές περιοχές...φαντάζομαι έτσι όπως τα λένε τα τελευταία 4-5 χρόνια, θα έπρεπε να βράζει όλη η γη κάθε μήνα, αλλά αυτό που νοιώθω και βλέπω είναι ότι τα πράγματα εκεί έξω είναι εντελώς διαφορετικά, ή τουλάχιστον σε καμια περίπτωση όσο ακραία τα παρουσιάζουν...μια ματιά στο κίμμιρουτ πχ φέτος, που παραμένει παγωμένο εν μέσω καλοκαιριού (χρόνια είχα να το δω έτσι), είναι μια σημαντική ένδειξη...ή και οι δροσερότερες ή κανονικές θερμοκρασίες επί μακρόν στην περιοχή της πατρίδος μας και όχι μόνο...
    Πώς βγαίνουν αυτά τα στοιχεία πραγματικά απορώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ΄εμέ, δεν τίθεται ζήτημα ανεπάρκειας της επιστημονικής μεθοδολογίας. Είναι πολύ εύκολο να μετρήσεις σήμερα θερμοκρασίες (υπάρχουν και οι δορυφόροι πλέον) και να κάνεις τις αναγκαίες προσαρμογές, περιορίζοντας π.χ. το δείγμα από τις αστικές θερμικές νησίδες, έτσι ώστε να έχεις ρεαλιστικά αποτελέσματα. Το θέμα είναι οτι οι μεν "σκεπτικιστές" θεωρούν την κλιματική αλλαγή, η και την ίδια την υπερθέρμανση, θεωρία συνωμοσίας πολιτικο-οικονομικών σκοτεινών κέντρων, οι δε υποστηρικτές της κλιματικής αλλαγής (δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα των επιστημόνων) θεωρούν την αμφισβήτηση του φαινομένου αντίστοιχη θεωρία συνωμοσίας των κατεστημένων συμφερόντων που δε θέλουν να αλλάξει τίποτα στην ενεργειακή εξάρτηση της ανθρωπότητας από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.
      Προσωπικά έχω την εντύπωση οτι αν σήμερα τα αποθέματα σε υδρογονάνθρακες είχαν δραστικά μειωθεί και επρόκειτο σε σύντομο διάστημα να εκλείψουν, δε θα υπήρχαν "σκεπτικιστές". Και δεν αναφέρομαι στους επιστήμονες εκείνους (μειοψηφία) που έντιμα αμφιβάλλουν, αλλά σε εκείνους που θέτουν τις υπηρεσίες τους στο πλέγμα εκείνων των οικονομικών, πολιτικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων που δε θέλουν τίποτε να αλλάξει.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ φίλε, το να λέμε, εμείς οι μη ειδικοί, ότι η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ ή η Διακυβερνητική Ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών δεν χρησιμοποιούν επιστημονικές μεθόδους στις έρευνές τους δεν είναι σωστό. Πέρα από αυτό, το να αποδίδουμε σκοπιμότητα ή ιδιοτέλεια στην πλειονότητα των επιστημόνων ανήκει στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας και προσωπικά το θεωρώ ανόητο.
      Βλέποντας το χάρτη με τις αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του Μαΐου, παρατηρούμε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας δεν περιορίζεται στις αστικές περιοχές και γενικότερα στην ξηρά. Προφανώς, η θέρμανση του αέρα πάνω από την επιφάνεια των ωκεανών δεν οφείλεται σε κανενός είδους αστικοποίηση.
      Η αναφορά ότι σε κάποιες περιοχές του πλανήτη ένα μήνα ή μια εποχή η θερμοκρασία αντί να ανεβαίνει πέφτει δεν έχει επιστημονική βάση για την εξαγωγή οποιωνδήποτε συμπερασμάτων. Είναι σαν να αμφισβητούμε ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων, λέγοντας ότι ξέρω έναν παππού που κάπνιζε τρία πακέτα την ημέρα και δεν έπαθε τίποτε ή ότι αρρώστησε από καρκίνο των πνευμόνων κάποιος που δεν κάπνισε ποτέ στη ζωή του.
      Η παρατηρούμενη άνοδος της μέσης θερμοκρασίας της Γης τα τελευταία 100 χρόνια είναι περίπου 0,8 βαθμοί Κελσίου. Το νούμερο αυτό από κλιματολογικής πλευράς είναι πολύ σημαντικό, αλλά δεν μας λέει απολύτως τίποτε από πλευράς άμεσης επίδρασης (αίσθησης) στον οργανισμό μας. Κατά μείζονα λόγο οι μικρότερες αυξήσεις της μέσης θερμοκρασίας της Γης σε επίπεδο μηνών ή εποχών περνούν απαρατήρητες. Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση μιας απότομης κλιματικής μεταβολής, που έτσι και αλλιώς έχει μικρές πιθανότητες να συμβεί, αυτές που άρχισαν ήδη να συμβαίνουν είναι βαθμιαίες μη αναστρέψιμες μεταβολές στην ατμόσφαιρα, την κρυόσφαιρα, την υγρόσφαιρα και τη βιόσφαιρα του πλανήτη με ότι αυτό συνεπάγεται γι αυτόν και για μας.
      Έχω πει και παλαιότερα ότι αν δεν δούμε την Αρκτική σαν το βορινό δωμάτιο του σπιτιού μας και αν δεν αγαπήσουμε το σπίτι μας (Γη) όπως οι αστροναύτες που γυρίζουν σ' αυτό από το διάστημα, δεν θα κατανοήσουμε ποτέ τι σημαίνει κλιματική αλλαγή και τους κινδύνους που μας απειλούν.

      Καλημέρα, Κώστα και σ' ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να πω τις απόψεις μου για το σημαντικό αυτό θέμα.

      Διαγραφή