Θύμα των…καλικάντζαρων και ο καιρός

Τις τελευταίες μέρες, γίναμε μάρτυρες «αλλοπρόσαλλων τρεξιμάτων» των μοντέλων της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού, που έδιναν την εντύπωση ότι ο καιρός έχει πέσει θύμα των …καλικάντζαρων. Αυτό δεν είναι ούτε πρωτοφανές ούτε περίεργο και παρατηρείται σε περιόδους που η προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας είναι μικρή. Κάτι τέτοιο συμβαίνει εδώ και μέρες στην Ευρώπη που η κυκλοφορία είναι κυκλοφορία εμποδισμού τύπου «Ωμέγα».  


Από προγνωστικής πλευράς, η κατάσταση αυτή προκαλεί εκνευρισμό στους ανυπόμονους προγνώστες που διακατέχονται από σφοδρή επιθυμία να αναγγείλουν, πρώτοι αυτοί, την κακοκαιρία και μάλιστα αναφέροντας όχι μόνο σε ποιες περιοχές θα χιονίσει, αλλά και πόσο θα χιονίσει. Έχω πει και έχω γράψει κατ’ επανάληψη ότι τα μοντέλα καιρού είναι αναντικατάστατα, αλλά δεν είναι τέλεια. Τονίζοντας τη χαοτική συμπεριφορά της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, θα έλεγα χαρακτηριστικά ότι ορισμένες φορές η ίδια η φύση δεν γνωρίζει π.χ. πού θα βρίσκεται ένα βαρομετρικό χαμηλό μετά από τέσσερις μέρες. Αυτό αποφασίζεται στην πορεία με βάση το διαμορφούμενο κάθε στιγμή ενεργειακό ισοζύγιο και σύμφωνα με τους νόμους που η ίδια έχει θέσει. 

Σε ότι αφορά, την πιθανή εξέλιξη  του καιρού  τις επόμενες μέρες, θα έλεγα ότι η αλλαγή του καιρού που θα αρχίσει την Τετάρτη 30/12 θα έχει ως βασικά χαρακτηριστικά τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τους ισχυρούς βοριάδες και τις χιονοπτώσεις, οι οποίες σε πρώτη φάση δεν θα περιοριστούν μόνο στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές. Πάντως, όλα δείχνουν ότι λιγότερος υετός θα σημειωθεί στη ΒΔ Ελλάδα και τις ανατολικότερες περιοχές της χώρας από τη Θράκη ως τα Δωδεκάνησα. Την Πρωτοχρονιά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.  Το κρύο, όμως, θα είναι παντού έντονο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου