Μάης με ρόδα και πρώιμη ζέστη

Βαρομετρικά χαμηλά, συνοδευόμενα από μέτωπα κακοκαιρίας, κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και επηρεάζουν την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη. Υψηλές πιέσεις καλύπτουν την κεντρική Μεσόγειο. Με αυτές τις συνθήκες, η Πρωτομαγιά θα περάσει με αρκετά καλό καιρό, αν εξαιρέσουμε την Α. Μακεδονία και τη Θράκη όπου δεν αποκλείονται οι απογευματινές  καταιγίδες. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 26 βαθμούς. Το Σάββατο(2/5) η θερμοκρασία θα ανέβει κατά 1 με 2 βαθμούς, ενώ δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή ως προς τις άλλες μετεωρολογικές παραμέτρους. Την Κυριακή και τη Δευτέρα (3-4/5) θα επικρατήσει ηλιοφάνεια σχεδόν σε όλη τη χώρα, η βασική ένταση των ανέμων θα είναι τα 3 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 30 βαθμούς. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το τετραήμερο Τρίτη- Παρασκευή (5-8/5) θα είναι καλοκαιρινό με ασθενείς ανέμους και αισθητή ζέστη. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας είναι πιθανό να φθάσει τους 36 βαθμούς, τιμή ρεκόρ των τελευταίων 60 χρόνων για το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Καλή Πρωτομαγιά, φίλοι μου


Παρασκευή, 1 Μαΐου 2015 

Ισοφάριση ή κατάρριψη των θερμοκρασιακών ρεκόρ;


Με απογευματινή αστάθεια μας αποχαιρετά ο Απρίλης

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη είναι ευνοϊκή για την επικράτηση στην περιοχή μας Β-ΒΔ ρεύματος εντάσεως το πολύ 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) η δομή της ατμόσφαιρας πάνω από τη χώρα είναι ασταθής με αποτέλεσμα την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Την Πρωτομαγιά ο καιρός θα είναι γενικά καλός. Μόνο στα ορεινά της Α. Μακεδονίας και της Θράκης είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα. Τα ταξίδια στη θάλασσα θα γίνουν χωρίς προβλήματα ανέμων και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 26 βαθμούς. Το Σαββατοκύριακο (2-3/5) η απογευματινή αστάθεια θα είναι περιορισμένη και οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού της νέας εβδομάδας θα είναι οι πολύ υψηλές για το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου θερμοκρασίες. 


Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015 


Ψηλές (και απάτητες;) κορυφές έχει στο νου του ο υδράργυρος


Κυματοειδή σύννεφα

Κυματοειδή σύννεφα στον ουρανό της Αθήνας στις 28 Απριλίου 2015
Φωτ. Επαμεινώνδας Ζιακόπουλος
Κυματοειδή σύννεφα που σχηματίστηκαν λόγω της αστάθειας που συνδέεται με τη ροή αέρα αξιοσημείωτης κατακόρυφης διάτμησης (shear) και ασθενούς θερμικής διαστρωμάτωσης. Τα  συγκεκριμένα σύννεφα εμφανίζονται όταν υπάρχει επαρκής υγρασία στην ανοδική κίνηση των κυμάτων που καθιστά τη δομή τους ορατή με τη συμπύκνωση των υδρατμών σε υδροσταγονίδια ή παγοκρυστάλλους

Ο Απρίλης φεύγει με λίγη αστάθεια κι ο Μάης έρχεται με καλοκαιρία

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα προκαλέσει τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Κατά τα άλλα, οι Δ-ΒΔ άνεμοι μόνο στα νότια πελάγη θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη δυτική και τη Β. Ελλάδα. Την Πέμπτη (30/4) οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές. Την Πρωτομαγιά ο καιρός θα είναι καλός τόσο στη στεριά όσο και τη θάλασσα. Η θερμοκρασία θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 26 και στα νησιά τους 24 βαθμούς. Το Σαββατοκύριακο (2-3/4) καθώς και το πρώτο μισό της νέας εβδομάδας θα περάσουν με ηλιοφάνεια και ανέμους το πολύ 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, η οποία την Τρίτη και την Τετάρτη θα είναι σημαντική.


Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015 


Με καλοκαιρινή ζέστη η νέα εβδομάδα


Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού

Βαρομετρικό χαμηλό στην Ιταλία κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα προκαλέσει τοπικές βροχές και καταιγίδες στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τη Μακεδονία. Κατά τα άλλα οι νοτιάδες, που πρόσκαιρα στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ, θα στραφούν σε δυτικούς, αρχής γενομένης από τη Δ. Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στις δυτικές περιοχές και τη Μακεδονία. Την Τετάρτη (29/4) σποραδικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στη Β-ΒΑ Ελλάδα και πιθανώς στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Στερεά. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Την Πέμπτη (30/4) είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα κανονικά ή και λίγο πιο πάνω από αυτά επίπεδα. Την Παρασκευή (Πρωτομαγιά) και το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί ο καιρός στη χώρα θα είναι γενικά καλός. Όσο για το πρώτο μισό της νέας εβδομάδας, αναμένεται ζέστη καλοκαιρινών προδιαγραφών.


Τρίτη, 28 Απριλίου 2015 


Με καλοκαιρία το τριήμερο της Πρωτομαγιάς


Τι είναι εκείνο που το καλοκαίρι μας ζεσταίνει και το χειμώνα μας κρυώνει;

Σχέση μεταξύ θερμοκρασίας (Θ), σημείου δρόσου (ΣΔ) και 
σχετικής υγρασίας (ΣΥ). Συμπύκνωση των 
υδρατμών παρατηρείται όταν η θερμοκρασία φθάσει το σημείο δρόσου.


Πριν από λίγες μέρες φίλη μού έστειλε ένα mail, στο οποίο μεταξύ άλλων λέει: «Πηγαίνοντας από πάρα πολύ μικρή στο χωριό του παππού μου (που δεν είναι ορεινό ή παραθαλάσσιο), έμαθα ότι αυτό το διαπεραστικό κρύο που υπήρχε πάντοτε τα βράδια (ακόμα και το καλοκαίρι, όπου μετατρεπόταν σε διαπεραστική ψύχρα) και έκανε τα τζάμια να νοτίζουν, λεγόταν "υγρασία". Έτσι έλεγαν όλοι: "Έχει πολλή υγρασία στο χωριό". Αργότερα, όταν φοίτησα σε μια μεγάλη παραθαλάσσια πόλη, μόλις το θερμόμετρο ξεπερνούσε τους 30 βαθμούς, άρχιζε ο εφιάλτης. Μετά, δε, τους 35 βαθμούς η ατμόσφαιρα ήταν τόσο αποπνικτική που νόμιζα ότι θα λιποθυμήσω. Και τον χειμώνα όμως, όσο κι αν έπεφτε η θερμοκρασία, μόλις έκανα να περπατήσω πέντε βήματα, τα ρούχα κολλούσαν επάνω μου. Και εκεί οι άνθρωποι έλεγαν: "Η πόλη έχει πολλή υγρασία". 

Βροχούλες τοπικές και σύντομες

Βαρομετρικό χαμηλό στη Σύρτη κινείται Α-ΒΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν την Τουρκία. Παράλληλα, ψυχρές αέριες μάζες μεταφέρονται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από τη χώρα και κυρίως πάνω από τις κεντρικές και βόρειες περιοχές της. Με αυτά τα δεδομένα, το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση τοπικών βροχών και μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως στα ηπειρωτικά. Κατά τα άλλα, στις Ν-ΝΔ θαλάσσιες περιοχές οι ΝΑ άνεμοι θα ενισχυθούν στα 6 και πιθανώς στο ΝΔ Κρητικό στα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Την Κυριακή (26/4) ο καιρός θα είναι πολύ καλύτερος, αφού μόνο νωρίς το πρωί στο Α-ΒΑ Αιγαίο και το απόγευμα στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και οι ενισχυμένοι ΝΑ άνεμοι θα μετατοπιστούν στη νοτιοανατολική νησιωτική Ελλάδα και σταδιακά θα εξασθενήσουν. Τη Δευτέρα (27/4) ο καιρός θα είναι υγρός και ζεστός με αραιές νεφώσεις και τοπικές ομίχλες το πρωί. Οι άνεμοι μόνο στα ανοιχτά του Ιονίου θα φθάσουν τα 6 μποφόρ. Την Τρίτη (28/4) τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ  6 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι από το μεσημέρι στα δυτικά σε Δ-ΒΔ. Την Τετάρτη (29/4) οι βροχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στη ΒΑ Ελλάδα και σταδιακά θα σταματήσουν. Παράλληλα θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα Δ-ΒΔ άνεμοι εντάσεως 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση που θα γίνει περισσότερο αισθητή στα δυτικά και τα βόρεια.   

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 25 Απριλίου 2015 


Καιρικές μεταβολές σε ανοιξιάτικα πλαίσια


Νοτιάδες, ομίχλες και αφρικανική σκόνη σε μικρές, προς το παρόν, δόσεις

Αβαθή βαρομετρικά χαμηλά στην Κορσική και την Τυνησία κινούνται αργά ανατολικά, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν την περιοχή μας. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα περάσει με αρκετές νεφώσεις και σποραδικές βροχές κυρίως στη ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά σε Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ (εξαιρούνται οι νοτιοανατολικές περιοχές) με αποτέλεσμα την άνοδο των ελάχιστων θερμοκρασιών και την αύξηση των τιμών της σχετικής υγρασίας. Το Σάββατο (25/4) αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι στα νοτιοδυτικά θα ενισχυθούν στα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Την Κυριακή (26/4) η μέρα θα είναι καλύτερη αν και δεν θα λείψουν οι τοπικοί όμβροι το απόγευμα στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα. Τη Δευτέρα (27/4) ο καιρός θα είναι υγρός και ζεστός με αραιές νεφώσεις και ίσως το βράδυ λίγες βροχές στα ΒΔ. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Την Τρίτη (28/4) προβλέπονται τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο στις δυτικές κεντρικές και βόρειες περιοχές.


Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015 


Δραστηριοποιούνται οι υφέσεις του Άτλαντα


Ακόμα μια μέρα οι βοριάδες

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο θα είναι και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) ευνοϊκή για τη διατήρηση των Β-ΒΑ ανέμων στη χώρα και κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Την Παρασκευή (24/4) στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα η εικόνα του καιρού θα αλλάξει με την επικράτηση νότιων ανέμων εντάσεως το πολύ 5 μποφόρ και τις τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά. Παράλληλα, αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της και αύξηση των τιμών της σχετικής υγρασίας. Το Σαββατοκύριακο (25-26/4) ο καιρός στη χώρα θα είναι υγρός και σχετικά ζεστός με συννεφιά κατά περιόδους και τοπικές ομίχλες το πρωί κυρίως στα ηπειρωτικά. Τοπικοί όμβροι είναι πιθανό να σημειωθούν στα βόρεια κυρίως το Σάββατο. Ζεστός και υγρός θα είναι ο καιρός και τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας.  


Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015 


Υγρός και σχετικά ζεστός καιρός


Ήλιος, θυσανοστρώματα και ίχνη συμπύκνωσης αεροσκάφους

Πήλιο, Απρίλιος 2015. Φωτ. Γιάννης Κακανιάρης

Διήμερο βοριάδων και ψύχρας κυρίως στην Α-ΒΑ Ελλάδα

Η περιοχή μας εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα ΒΔ Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις της Α. Μεσογείου με αποτέλεσμα τη διατήρηση του βόρειου ρεύματος στη χώρα. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά της εποχής (τρίτο δεκαήμερο Απριλίου) και σποραδικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στη ΒΑ Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Την Πέμπτη (23/4) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η ψύχρα κυρίως στα Α-ΒΑ διαμερίσματα της χώρας και οι βοριάδες εντάσεως το πολύ 7 μποφόρ (ΝΑ Ελλάδα). Λίγες τοπικές βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στα ηπειρωτικά (ορεινά) και την Κρήτη). Την Παρασκευή (24/4) και το Σαββατοκύριακο (25-26/4) τοπικές βροχές μικρής διάρκειας θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι θα γίνουν νότιοι ως 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο.



Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015 

Άνοδος θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας από την Παρασκευή


ΒΑ Αμερική: το παγωμένο 1ο τρίμηνο του 2015

Διαφορές μεταξύ της μέσης θερμοκρασίας του πρώτου τριμήνου του 2015 και της αντίστοιχης μέσης τιμής 
της περιόδου 1981-2010 (ERA-Interim reanalysis)

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού (ECMWF

Βοριάδες και ψύχρα

Ατμοσφαιρική κυκλοφορία μεσημβρινού τύπου επικρατεί στην ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια με αποτέλεσμα την επικράτηση βόρειου ρεύματος στη χώρα μας εντάσεως ως τα 7 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) λίγες βροχές θα σημειωθούν στα ανατολικά και τα νότια και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τα κανονικά της εποχής αυτής. Αυτό θα φανεί περισσότερο το διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη (22-23/4), οπότε η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση κυρίως στην ανατολική Ελλάδα. Την Παρασκευή (24/4) οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει. Οι αλλαγές αυτές ευνοούν τη θερμική αστάθεια που οδηγεί στην εκδήλωση τοπικών όμβρων ή καταιγίδων τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Το Σάββατο (25/4) μια ατμοσφαιρική διαταραχή που θα έλθει από τα δυτικά θα προκαλέσει τοπικές βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας.      

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου


Τρίτη, 21 Απριλίου 2015 


Την Παρασκευή η επιστροφή της (κανονικής) άνοιξης


Από τα 28άρια στα 18άρια

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από την Ουκρανία ως τη Γαλλία κινείται νότια και θα επηρεάσει την περιοχή μας ουσιαστικά την Κυριακή. Έτσι, το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) ο καιρός θα παραμείνει ζεστός και υγρός με Ν-ΝΔ ανέμους 4 με 6 μποφόρ. Τοπικοί όμβροι είναι πιθανό να σημειωθούν στη ΒΑ Ελλάδα. Την Κυριακή (19/4), οι όποιες αλλαγές του καιρού αφορούν στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, όπου θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Β. Αιγαίο), θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες και θα πέσει η θερμοκρασία. Πάντως, το απόγευμα της Κυριακής δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες και στην ορεινή Πελοπόννησο. Τη Δευτέρα (20/4) τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν στην κεντρική και τη βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα, το βόρειο Αιγαίο και πιθανώς στην ορεινή Πελοπόννησο. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο και στη νότια Ελλάδα. Την Τρίτη (21/4) ένα νέο ψυχρό μέτωπο, που θα κινηθεί από τη Β. Ευρώπη προς την περιοχή μας, θα προκαλέσει σε πρώτη φάση τοπικές βροχές και καταιγίδες και σε δεύτερη φάση ισχυρούς βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας. Την Τετάρτη (22/4) οι βροχές θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια και βαθμιαία θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ως 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Στο δεύτερο μισό της νέας εβδομάδας η άνοιξη θα επιστρέψει στην περιοχή μας.


Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 18 Απριλίου 2015 


Ανοιξιάτικα καμώματα του καιρού


Προς το παρόν, συνθήκες προχωρημένης άνοιξης

Διαδοχικά μέτωπα που εκτείνονται από τη Ρωσία ως τον Ατλαντικό χωρίζουν την Ευρώπη σε δύο περιοχές με μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές. Βροχές παρατηρούνται κατά μήκος των μετώπων στην κεντρική Ευρώπη. Στη χώρα μας το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επικρατήσουν συνθήκες προχωρημένης άνοιξης με ηλιοφάνεια σχεδόν παντού και θερμοκρασίες ως τους 26 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ με μέγιστη ένταση 6 μποφόρ. Το Σάββατο (18/4) ο καιρός θα είναι ζεστός και υγρός με περισσότερη συννεφιά και ίσως τοπικούς όμβρους το απόγευμα στις βόρειες περιοχές της Α. Μακεδονίας και της Θράκης. Την Κυριακή (19/4) προβλέπεται σταδιακή μεταβολή του καιρού με χαρακτηριστικά την επικράτηση βόρειων ανέμων εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Β. Αιγαίο) και την πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Τη Δευτέρα (20/4) οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Από την Τρίτη (21/4) στη Β. Ελλάδα και την Τετάρτη (22/4) στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται νέα μεταβολή του καιρού με ισχυρούς βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας ιδιαίτερα την Τετάρτη. Οι βροχές και οι καταιγίδες  θα είναι τοπικές και δεν θα κρατήσουν πολύ.   


Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015 


Καιρικές παλινωδίες


Ανηφορίζει ο υδράργυρος

Η χώρα αρχίζει να καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) να επικρατήσουν ασθενείς άνεμοι (μέγιστη ένταση 5 μποφόρ στο ΝΑ Αιγαίο) και ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 24 βαθμούς. Το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο (17-18/4) προβλέπεται καλοκαιρία με τοπικές μόνο νεφώσεις και Δ–ΝΔ ανέμους εντάσεως 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φθάσει τους 28 βαθμούς. Την Κυριακή (19/4) θα υπάρχει περισσότερη συννεφιά και δεν αποκλείεται να σημειωθούν σποραδικοί όμβροι ή καταιγίδες το απόγευμα στα βόρεια. Οι άνεμοι στα κεντρικά και τα βόρεια θα γίνουν βόρειοι 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στη Β. Ελλάδα. Τη Δευτέρα (20/4) δεν προβλέπεται σημαντική μεταβολή του καιρού, αλλά την Τρίτη (21/4), πέρα από τις πρόσκαιρες τοπικές βροχές, αναμένονται βοριάδες 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας.     



Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015 


Ζεστός και υγρός ανοιξιάτικος καιρός


Βόρειοι άνεμοι και μικρή πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) η χώρα θα επηρεαστεί  από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση βόρειων ανέμων με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, οι πιθανότητες βροχής είναι περιορισμένες και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Την Πέμπτη (16/4) δεν προβλέπονται βροχές, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Η Παρασκευή και το Σάββατο (17-18/4) θα είναι δύο ζεστές ανοιξιάτικες μέρες με τη θερμοκρασία να φθάνει τους 28 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικοί όμβροι το Σάββατο στη Β-ΒΑ Ελλάδα. Την Κυριακή (19/4) κάποια αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός βασικά στη βόρεια Ελλάδα, όπου οι άνεμοι θα γίνουν βόρειοι και θα πέσει η θερμοκρασία.    

  
Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015 


Ανοδική πορεία της θερμοκρασίας με στόχο τους 28 βαθμούς


Όταν ο βοριάς συντάχθηκε με τους σταυροφόρους, Μέρος 3ο (τελευταίο)

Τα χάλκινα άλογα στην είσοδο του ναού του Αγίου Μάρκου στη Βενετία 
αποτελούν λάφυρο της Δ” Σταυροφορίας από τη λεηλασία 
της Κωνσταντινούπολης... 
Πηγή:
http://www.mixanitouxronou.gr
Η έφοδος των πολιορκητών άρχισε την αυγή της 12ης Απριλίου 1204 και συνεχίστηκε με μεγάλη αγριότητα για αρκετές ώρες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους Σταυροφόρους. Όμως, ένα αναπάντεχο γεγονός ανέτρεψε την κατάσταση. Λέει για το συγκεκριμένο θέμα ο Βιλεαρδουίνος: «Έτσι κράτησε για πολύ η επίθεση μέχρι που ο Κύριος Ημών έκανε να σηκωθεί ένας αέρας που τον ονομάζουν Βοριά και έσπρωξε τα καράβια προς την ακτή, περισσότερο από ότι πριν, και μαζί με αυτά και δυο πλοία που ήταν δεμένα μαζί, που το ένα λεγόταν «Η Προσκυνήτρια»(La Pelerine) και το άλλο «Ο Παράδεισος» (Li Paravis) και εκείνα πλησίασαν στον πύργο, έτσι όπως τα οδήγησε ο Θεός και ο άνεμος, μέχρι που η σκάλα της Προσκυνήτριας ακούμπησε στον πύργο.

Σε αποδρομή η κακοκαιρία. Με ήλιο και 20άρια το Πάσχα

Στο ΝΑ Αιγαίο, το Α. Κρητικό, το Καρπάθιο και τη Θάλασσα Ιεράπετρας θα περιοριστούν σταδιακά οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, οι οποίοι στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Μ. Σάββατο) θα πέσουν κι εκεί στα 6 με 7 μποφόρ.  Κατά  τα άλλα, θα επικρατήσει σχεδόν σε όλη τη χώρα ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Πάντως, τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ψύχρα θα είναι και πάλι ιδιαίτερα αισθητή. Την Κυριακή του Πάσχα ο καιρός θα είναι ανοιξιάτικος με ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας και βόρειους ανέμους με ένταση το πολύ 7 μποφόρ (ΝΑ νησιωτική Ελλάδα). Η θερμοκρασία θα φθάσει στα νησιά τους 20 και στα ηπειρωτικά τους 23 βαθμούς. Η Δευτέρα (13/4) και η Τρίτη (13-14/4) θα είναι δύο τυπικές ανοιξιάτικες μέρες με θερμική αστάθεια στη διάρκεια της ημέρας, η οποία θα οδηγήσει στην εκδήλωση μεμονωμένων όμβρων ή καταιγίδων τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με βασική ένταση 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, την Τετάρτη και την Πέμπτη (15-16/4) προβλέπεται μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά την επικράτηση ισχυρών βοριάδων και την πτώση της θερμοκρασίας. Τοπικές βροχές  θα σημειωθούν κυρίως στην ανατολική Ελλάδα.

Καλή Ανάσταση, φίλοι μου



Μ. Σάββατο, 11 Απριλίου 2015 


Τυπικές ανοιξιάτικες μέρες και στο ...βάθος νέα, αλλά ηπιότερη, ψυχρή εισβολή


Όταν ο βοριάς συντάχθηκε με τους σταυροφόρους, Μέρος 2ο

Μικρογραφία από γαλλικό χειρόγραφο του 15ου αιώνα της
πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους.
Με την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Κωνσταντινούπολη το έργο των Σταυροφόρων εκεί είχε ολοκληρωθεί. Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά για τους Βυζαντινούς. Με άδειο το αυτοκρατορικό ταμείο, ο Ισαάκιος και ο Aλέξιος Δ΄ δεν μπορούσαν να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους προς τους Βενετσιάνους και τους Σταυροφόρους, οι οποίοι στρατοπέδευσαν έξω από την Πόλη, περιμένοντας να πάρουν τα χρήματά τους. Απελπισμένοι οι δύο συν-αυτοκράτορες έψαχναν για χρήματα βάζοντας νέους φόρους και εκποιώντας το ασήμι και το χρυσάφι από τα στολίδια και τις εικόνες των εκκλησιών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η επανάσταση του αγανακτισμένου λαού δεν άργησε και στις 5 Φεβρουαρίου του 1204 στο θρόνο ανέβηκε ο Αλέξιος Ε' Μούρτζουφλος. 

Όταν ο βοριάς συντάχθηκε με τους σταυροφόρους, Μέρος 1ο

Η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους το 1204
Οι συγκλονιστικές περιγραφές του Νικήτα Χωνιάτη και των νεότερων ιστορικών για την άλωση της Πόλης από τους Φράγκους το 1204 και τα όσα επακολούθησαν με έχουν σημαδέψει από τα μαθητικά μου χρόνια. Φοιτητής πια, κατάφερα να σχηματίσω σαφέστερη εικόνα για τα τραγικά εκείνα γεγονότα, διαβάζοντας ιστορικούς της Δύσης και το εκπληκτικό βιβλίο Σταυροφορίες του Νίκου Τσιφόρου, το οποίο ο συγγραφέας χαρακτηρίζει ως «βιβλίον ιστορικώτατον άμα και αστειότατον, πραγματευόμενον περί του πώς υπήγασιν οι άνθρωποι του Χριστού να ληστεύσωσι και φονεύσωσι τους ανθρώπους του αντιχρίστου».

Οπισθοφυλακή της κακοκαιρίας οι βοριάδες και το κρύο

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο είναι ευνοϊκή για την επικράτηση πολύ ισχυρών Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 9 μποφόρ (Αιγαίο). Από το μεσημέρι, πάντως, της Μ. Παρασκευής αναμένεται μικρή εξασθένηση των βοριάδων κι έτσι τα προβλήματα στην εκτέλεση των δρομολογίων τουλάχιστον των μεγάλων πλοίων θα περιοριστούν στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο και στη συνέχεια θα εκλείψουν. Κατά τα άλλα, οι βροχές θα περιοριστούν βασικά στην Κρήτη και θα ανέβει η θερμοκρασία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Το Μ. Σάββατο, προβλέπεται ηλιοφάνεια και περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι άνεμοι μόνο στα ΝΑ θα φθάνουν τα 8 μποφόρ. Η Κυριακή του Πάσχα θα περάσει με ήλιο και μέγιστες θερμοκρασίες από 18 ως 22 βαθμούς. Οι ισχυροί άνεμοι θα περιοριστούν στη ΝΑ Ελλάδα. Σχετική καλοκαιρία θα επικρατήσει στη χώρα και το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη (13-14/4). Πάντως, τα απογεύματα, λόγω θερμικής αστάθειας, δεν αποκλείονται οι τοπικοί όμβροι στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τα ορεινά Δ. Στερεάς και Θεσσαλίας. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με ένταση στο Ιόνιο 3 με 4 και στο Αιγαίο 4 με 6 μποφόρ.      


Μ. Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015 


Έφοδος της άνοιξης


Στα ανατολικά και νότια η τελευταία φάση της κακοκαιρίας

Η χώρα μας επηρεάζεται από τον ισχυρό συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα τη βαθμιαία ενίσχυση των Β-ΒΑ ανέμων, οι οποίοι το νέο εικοσιτετράωρο (Μ. Πέμπτη) στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 9 μποφόρ. Με αυτό το δεδομένο, θα δημιουργηθούν προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα μείνουν στα λιμάνια μέχρι το απόγευμα της Μ. Παρασκευής, οπότε θα αρχίσει η εξασθένηση των ανέμων. Κατά τα άλλα, οι βροχές και οι χιονοπτώσεις (ορεινά) θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Το Μ. Σάββατο αναμένεται ηλιοφάνεια σχεδόν παντού, οι βόρειοι άνεμοι μόνο στο ΝΑ Αιγαίο θα φθάνουν τα 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα προβλέπεται καλοκαιρία στη χώρα. Οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν ακόμα περισσότερο και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Το μοναδικό ψεγάδι του λαμπριάτικου καιρού θα είναι η πρωινή ψύχρα.


Μ. Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015 

Πλησίστια η άνοιξη


Καλά είναι τα χιόνια, αλλά κάθε πράγμα στον καιρό του…

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη είναι ευνοϊκή για την επικράτηση Β-ΒΑ ρεύματος στη χώρα, το οποίο το νέο εικοσιτετράωρο (Μ. Τετάρτη) θα φθάσει στο Αιγαίο τα 8 μποφόρ. Οι βοριάδες, οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι βροχές και οι τοπικές χιονοπτώσεις διαμορφώνουν σκηνικό χειμωνιάτικου καιρού, το οποίο στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα θα διατηρηθεί και το διήμερο Μ. Πέμπτη-Μ. Παρασκευή (9-10/4). Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι τα χιόνια του Απριλίου μπορεί να μην είναι σπάνια, αλλά, όπως και να το κάνουμε, είναι παράκαιρα. Έτσι, όσο και να τ’ αγαπάει κάποιος, δεν μπορεί να τα καλοδεχθεί και μάλιστα μεγαλοβδομαδιάτικα. Σε ότι αφορά το πρακτικό μέρος της πρόγνωσης των επόμενων ημερών, να τονίσουμε ότι από το πρωί της Μ. Πέμπτης ως το απόγευμα της Μ. Παρασκευής θα δημιουργηθούν προβλήματα στα θαλασσινά ταξίδια για Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και νησιά Α. Αιγαίου λόγω της ενίσχυσης των ανέμων στα 9 μποφόρ. Καλύτερος θα είναι ο καιρός το Μ. Σάββατο (11/4), καθώς οι βοριάδες βαθμιαία θα εξασθενήσουν, η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Τέλος, η Κυριακή του Πάσχα (12/4) θα είναι μια όμορφη ανοιξιάτικη μέρα με ήλιο και μέγιστες θερμοκρασίες γύρω στους 20 βαθμούς.   


Μ. Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015 


Δυσοίωνες για τα θαλασσινά ταξίδια οι προβλέψεις των ανέμων για Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή


Μ. Εβδομάδα με καιρό σχεδόν χειμωνιάτικο

Βαρομετρικό χαμηλό στο Β. Ιόνιο, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο, κινείται γρήγορα ανατολικά. Ακολουθούν Β–ΒΔ άνεμοι εντάσεως 5 με 7 μποφόρ που μεταφέρουν προς τη χώρα μας ψυχρές αέριες μάζες με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας. Παράλληλα, μια διαταραχή στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας κινείται από την κεντρική Ευρώπη προς την περιοχή μας. Με αυτές τις συνθήκες, η εικόνα του καιρού το νέο εικοσιτετράωρο (Μ. Τρίτη) και τη Μ. Τετάρτη (8/4) θα είναι σχεδόν χειμωνιάτικη με κρύο κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια και χιόνια ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές (Β-ΒΔ Ελλάδα). Τη Μ. Πέμπτη και τη Μ. Παρασκευή (9-10/4) οι βροχές και οι χιονοπτώσεις (ορεινά) θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια, όπου οι βόρειοι άνεμοι θα φθάσουν τα 8 και πιθανώς στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ. Το Μ. Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα (11-12/4) προβλέπεται αισθητή βελτίωση του καιρού σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, σχεδόν σε όλες τις περιοχές θα υπάρχει ηλιοφάνεια, οι βόρειοι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στη διάρκεια της ημέρας. Πάντως, τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά η ψύχρα είναι παρούσα.


Μ. Τρίτη, 7 Απριλίου 2015 


Προβλήματα στα θαλασσινά ταξίδια τη Μ. Πέμπτη και τη Μ. Παρασκευή


Το κρύο φύλαγε ως τ' Απριλιού τις δώδεκα, ακόμα και στις δεκαοχτώ πέρδικα ψόφησε στ' αβγό

Δεν ξέρω αν στις 18 Απριλίου κινδυνεύσει η πέρδικα και τα περδικόπουλά της, αλλά το πρώτο μέρος της παροιμίας του σημερινού τίτλου μάλλον θα επιβεβαιωθεί. Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, θα λέγαμε καταρχάς ότι η καινούργια μέρα (Σάββατο του Λαζάρου) θα είναι σχετικά κρύα, καθώς πέρα από τις χαμηλές για την εποχή μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι πολύ χαμηλές οι ελάχιστες τιμές της και μάλιστα κατά τόπους στα βόρεια νωρίς το πρωί ο ανοιξιάτικος παγετός θα είναι παρών (ας ελπίσουμε ότι δεν θα κάνει μεγάλες ζημιές). Την Κυριακή των Βαΐων (5/4) και τη Μ. Δευτέρα (6/4) στη χώρα θα κυριαρχήσουν οι νοτιάδες (πιθανώς ως τα 8 μποφόρ) με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας. Ωστόσο, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού αυτό το διήμερο θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες που κατά τόπους στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Β. Αιγαίου, θα είναι ισχυρές. Ο καιρός της  Μ. Τρίτης (7/4) στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας θα έχει χειμωνιάτικο χρώμα, καθώς θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με αποτέλεσμα την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και το κατέβασμα των χιονοπτώσεων ακόμα και στα ημιορεινά (ΒΔ Ελλάδα). Από τη Μ. Τετάρτη ως τη Μ. Παρασκευή (8-10/4) τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βοριάδες και οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Οι βροχές θα περιοριστούν στα ανατολικά και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.  

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 4 Απριλίου 2015 


Πρώτα οι νοτιάδες και οι βροχές και μετά οι βοριάδες και το κρύο


Από τους βοριάδες στους νοτιάδες και τανάπαλιν

Βαρομετρικό χαμηλό στη Ρουμανία, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την Αδριατική, κινείται Α-ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει με τοπικές βροχές κυρίως τη ΒΑ Ελλάδα. Με το πέρασμα του μετώπου θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα Β-ΒΔ άνεμοι 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση που θα γίνει περισσότερο αισθητή στα κεντρικά και τα βόρεια. Το Σάββατο (4/4) θα είναι μια σχετικά κρύα μέρα με Β-ΒΑ ανέμους ως 6 μποφόρ και περιορισμένες πιθανότητες βροχής. Την Κυριακή των Βαΐων (5/4) τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η σταδιακή επικράτηση ισχυρών νότιων ανέμων και οι βροχές κυρίως στη ΒΔ Ελλάδα. Την Μ. Δευτέρα (6/4) βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν σχεδόν σε όλη τη χώρα (εξαιρούνται οι Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές), ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Κατά τα άλλα, στα δυτικά και τα βόρεια οι άνεμοι από το απόγευμα θα στραφούν σε Β-ΒΔ με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας. Τη Μ. Τρίτη (7/4) τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν και τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βοριάδες και η ψύχρα (στα βόρεια το κρύο).


Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015 


Με αξιόλογη μεταβολή του καιρού αρχίζει η Μ. Εβδομάδα


Βόρειοι άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από την Ουκρανία ως τη Β. Ελλάδα κινείται ΝΑ και θα προκαλέσει πρόσκαιρες βροχές την Α. Μακεδονία, τη Θράκη και το Α. Αιγαίο. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) στη χώρα θα επικρατήσουν Β-ΒΔ άνεμοι 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση που θα γίνει περισσότερο αισθητή στην ανατολική και τη βόρεια Ελλάδα. Την Παρασκευή (3/4), τοπικοί όμβροι θα σημειωθούν στη βορειοανατολική χώρα. Ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία, δεν προβλέπονται αξιόλογες μεταβολές. Το Σάββατο (4/4) στη Δ. Ελλάδα με τη στροφή των ανέμων σε ΝΔ είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει σχετική καλοκαιρία. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Κυριακή των Βαΐων (5/4) προβλέπονται σε όλη τη χώρα νοτιάδες εντάσεως 5 με 7 μποφόρ και τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο κυρίως στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. 



Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015 


Με νοτιάδες και τοπικές βροχές η Κυριακή των Βαΐων