Προηγούνται οι νοτιάδες

Βαρομετρικό χαμηλό στην Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΒΑ. Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) το σύστημα αυτό θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τη ΒΔ Ελλάδα και σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις της Τουρκίας θα στρέψει τους ανέμους σε όλη τη χώρα σε Ν-ΝΔ εντάσεως 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Το Σαββατοκύριακο (16-17/1) ένα άλλα πιο βαθύ χαμηλό θα κινηθεί προς την περιοχή μας και θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού με βασικά χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους που στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 9 μποφόρ και τις πυκνές χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση, αρχής γενομένης από τη ΒΔ Ελλάδα. Πάντως, την Κυριακή στην κεντρική Μακεδονία και την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα θα υπάρχουν και μεγάλα ανοίγματα του καιρού. Η Δευτέρα και η Τρίτη (18-19/1) θα είναι δύο πολύ κρύες χειμωνιάτικες μέρες με βοριάδες και τοπικές χιονοπτώσεις, κατά κανόνα ασθενείς, ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Σημειώνεται ακόμα ότι στις δυτικές και τις βόρειες περιοχές της χώρας θα υπάρχουν και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.


Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15-1-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στη Δ. Μακεδονία. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Ν 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 13 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και στα ΒΔ καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 16 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως μετά το μεσημέρι. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 17 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις που το απόγευμα θα πυκνώσουν. Άνεμοι Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις που το απόγευμα θα πυκνώσουν. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 16 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:

Νεφώσεις και το πρωί ομίχλες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 13 βαθμούς.

6 σχόλια:

  1. Δεν μας τα λετε πολύ αισιόδοξα τα πράγματα για χιονάκια!Πολλά διαστήματα ηλιοφάνειας ακούμε και θα τι βγάλουμε πάλι με ξερόκρυο εδώ στα Σέρρας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που φαίνεται να έρχεται είναι τελικά ένα δεκαήμερο, ίσως και δεκαπενθήμερο, κανονικού χειμώνα, χωρίς "ακρότητες". Αλλά έχουμε τόσο πολύ ξεμάθει τι είναι χειμώνας στην Ελλάδα (και φέτος αλλά και όλα σχεδόν τα τελευταία χρόνια), ώστε πλέον το νορμάλ να τείνει να φαντάζει ακραίο. Αντίστροφα, έχουμε σε τέτοιο βαθμό εθιστεί στα παρατεταμένα θερμά καλοκαίρια με μέσες θερμοκρασίες σταθερά πάνω από τους μέσους όρους, που ένα τέτοιο καλοκαίρι, απλά χωρίς ισχυρά επεισόδια καύσωνα, να το λέμε με μεγάλη ευκολία "δροσερό"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Ζιακόπουλε, έχουμε εμφάνιση τυφώνα στον Ατλαντικό ("Alex") στα μέσα του Γενάρη!! Προσωπικά δεν το έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Νομίζω πως θα άξιζε τον κόπο να μας δώσετε τα φώτα σας επ αυτού. Έχει ξαναπαρατηρηθεί; Που μπορεί να οφείλεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σύνδεση της εμφάνισης τροπικών κυκλώνων σε ασυνήθιστες περιοχές ή η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης τροπικών κυκλώνων στις συνηθισμένες τους περιοχές μπορεί να σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα αποδειχθεί. Όσο για την περίπτωση του 1955, έχει δίκιο ο φίλος που αναφέρει την Alice. Την πληροφορία την επιβεβαίωσε και ο φίλος και συνάδελφος Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

      Διαγραφή
  4. 2η φορα . Η πρωτη φορα ηταν το 1955 Alice.

    ΑπάντησηΔιαγραφή