Νέα βουτιά της θερμοκρασίας

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια εξακολουθεί να γίνεται από βορρά προς νότο (μεσημβρινή κυκλοφορία) με αποτέλεσμα να διατηρηθούν στη χώρα μας οι βόρειοι άνεμοι και οι χαμηλές θερμοκρασίες, τουλάχιστον ως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Ωστόσο, μέρα με τη μέρα ο καιρός θα παρουσιάζει μεταβολές που σε ορισμένες περιοχές θα είναι αξιόλογες. Αυτό που ενδιαφέρει άμεσα είναι ότι στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) και κυρίως το Σάββατο (23/1) οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν φθάνοντας τα 8 μποφόρ (Αιγαίο) και ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση που θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή σε όλη τη χώρα. Κατά τα άλλα, τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο (νότια πεδινά) αναμένονται σε Α. Μακεδονία, Θράκη, Χαλκιδική, Α. Θεσσαλία, Α. Στερεά-Εύβοια, Α. Πελοπόννησο και Β. Κρήτη. Την Κυριακή (24/1) οι όποιες χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν και οι βοριάδες θα εξασθενήσουν λίγο, αλλά θα κάνει πολύ κρύο σε όλη τη χώρα.

Υ.Γ.
Για τους Αθηναίους νιφαδοκυνηγούς καλύτερη μέρα είναι το Σάββατο. Έχουν ελπίδες να δουν και …κοπάδι.    


Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22-1-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών χιονοπτώσεων ή χιονόνερου (παράκτια) σε Χαλκιδική, Α. Μακεδονία και Θράκη. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -8 έως 6 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 13 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) σε Α. Μαγνησία, Α. Στερεά-Εύβοια και Α. Πελοπόννησο. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 11 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές στη Β. Κρήτη. Άνεμοι Β 5 με 6 και αργότερα στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 14 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα ασθενών βροχών ή χιονοπτώσεων (ορεινά) στα ανατολικά και τα βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 10 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:

Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 1 έως 6 βαθμούς.

2 σχόλια:

  1. Πάντα φειδωλός αλλά ουσιαστικός ο δάσκαλος. Η συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση δεν απαιτεί εμφανείς βαθυστόχαστες αναλύσεις. Καμιά φορά βέβαια η θολή ματιά είναι αναγκαία (ίσως και βολική) απέναντι στο μεγαλείο και χαοτική συμπεριφορά της φύσης, δεν συμφωνείτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το είχε καταλάβει ο πιο αινιγματικός από τους Προσωκρατικούς φιλοσόφους, ο Ηράκλειτος που έλεγε:"Η φύση αγαπά να κρύβεται", "Στον ίδιο ποταμό δεν μπορείς να μπεις δυο φορές..." κ.ά. Φαντάσου, πώς θα απαντούσε αν ήταν μετεωρολόγος και τον ρωτούσαν αν θα χιονίσει στην Έφεσο!

      Διαγραφή