Ζωνική πλέον η κυκλοφορία στην Ευρώπη

Αλλάζει η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην περιοχή της Ευρώπης και από μεσημβρινή γίνεται ζωνική. Αυτό σημαίνει ότι τα βαρομετρικά χαμηλά θα κινούνται πλέον από τα δυτικά προς τα ανατολικά και σε μεγαλύτερα από τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη και στη Μεσόγειο θα εγκατασταθούν υψηλές πιέσεις. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) ο καιρός στη χώρα μας θα παρουσιάσει βελτίωση και οι άνεμοι γενικά θα εξασθενήσουν. Στα αρνητικά του συμπεριλαμβάνονται οι πρωινές ομίχλες στα ηπειρωτικά, τις οποίες οι οδηγοί πρέπει να προσέχουν, και ο παγετός, ο οποίος, αν και εξασθενημένος, θα συνεχιστεί. Η Παρασκευή (29/1) θα είναι πιο ζεστή μέρα, αλλά το Σαββατοκύριακο (30-31/1) μια μικροδιαταραχή που θα περάσει από τα Β. Βαλκάνια θα προκαλέσει στην περιοχή μας βόρειους ανέμους 4 με 6 μποφόρ και θα ρίξει πρόσκαιρα τη θερμοκρασία. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Φλεβάρης θα μας έλθει με καλοκαιρία και υψηλές για τη εποχή θερμοκρασίες.    

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28-1-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις και το πρωί τοπικές ομίχλες. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 16 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Το πρωί ομίχλες. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 4 και στο Ν. Ιόνιο 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 17 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες νεφώσεις και το πρωί τοπικές ομίχλες. Άνεμοι Δ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 17 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Περιορισμένη ορατότητα το πρωί. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 16 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:

Λίγες νεφώσεις και το πρωί τοπικές ομίχλες. Άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς. Θερμοκρασία από 4 έως 14 βαθμούς.

6 σχόλια:

  1. Σύμφωνα με τους σημερινούς προγνωστικούς χάρτες και τα μετεωγράμματα, στις αρχές του Φλεβάρη η θερμοκρασία στα 500 hPa φλερτάρει με τιμές γύρω στους -!0 C!!. Μιλάμε δηλαδή για τυπικές καλοκαιρινές καταστάσεις στην καρδιά του χειμώνα. Δεν ξέρω πως θα "μεταφραστεί" τελικά αυτό το -10 στις επιφανειακές θερμοκρασίες, αλλά εγώ τουλάχιστον δεν θυμάμαι να το έχω ξαναδεί τέτοια εποχή. Και ο αντικυλώνας που θα το προκαλέσει δεν είναι (όπως λανθασμένα βλέπω εδώ κι εκεί να αναφέρεται) ο Αζορικός, αλλά ένας καθαρά αφρικανικός αντικυκλώνας θερινού τύπου. Ας ελπίσουμε οτι δε θα πάει και ο Φλεβάρης άκλαυτος σαν το Δεκέμβρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. λες και μέχρι τώρα είχαμε σοβαρά βαρομετρικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΤΙΚΥΚΛΩΝΑΣ ΣΠΑΕΙ ΑΠΟ 4-5 ΦΛΕΒΑΡΗ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΧΑΘΕΙ Ο ΜΗΝΑΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΟΛΥ 20 ΒΑΘΜΟΥΣ.ΜΕ ΑΡΚΕΤΟ ΚΡΥΟ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ ΛΟΓΩ ΒΟΡΙΑ Κ ΞΑΣΤΕΡΙΑΣ.ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΗΛΑΔΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο αντικυκλωνας αυτος μετα τις 4 φλεβαρη σπαει παιδια.οποτε στο προσκηνιο απο εκει και περα θα ειναι αρχικα οι βροχες και οι καταιγιδες και επειτα τα χιονια.Ας μην ξοφλαμε απο τωρα τον φλεβαρη που ειναι ενας τυπικα χειμωνιατικος μηνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να σπάσει ο αντικυκλώνας, πράγμα που θα γίνει κάποια στιγμή, το θέμα είναι να "ηρεμήσει" και ο Ατλαντικός, για να δούμε εμείς σοβαρή ψυχρή εισβολή. Το ερώτημα είναι: θα προλάβουμε; Για τους κεντρονότιους και τους προσήνεμους απομένει ουσιαστικά ένας μήνας και κάτι, αν και εγώ βάζω μέσα και το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη. Εις ανάμνηση του ιστορικού χιονιά του 1987. Κι ας είναι κάτι που δύσκολα επαναλαμβάνεται. Αλλά φέτος, με Ελ Νίνιο + υπερθέρμανση, όλα μπορεί να τα δούμε. Από το τίποτα έως τα πάντα.

      Διαγραφή
  5. Ο ΜΑΡΤΗΣ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΧΙΟΝΟΚΑΚΟΚΑΙΡΙΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΗΝΕΜΟΥΣΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ 2 ΣΥΝΑΠΤΑ ΕΤΗ.6-7 ΜΑΡΤΗ ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ.ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ 4-5 ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΑΝΤΙΚΥΚΛΩΝΑΣ ΟΠΟΤΕ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΠΟ 10 Κ ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΒΑΣΗ.ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΣΗΝΕΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ.ΤΟ ΛΕΩ ΚΥΡΙΩΣ ΔΙΟΤΙ Ο ΦΛΕΒΑΡΗΣ Κ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΧΙΟΝΟΚΑΚΟΚΑΙΡΙΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΗΝΕΜΟΥΣ.ΜΑΚΑΡΙ ΦΙΛΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ. ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή