Λείπει ο χειμώνας, χορεύουν η άνοιξη και το φθινόπωρο

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ελλάδα κινείται προς τη Μαύρη Θάλασσα. Ένα άλλο, πιο οργανωμένο, χαμηλό, που βρίσκεται στον Κόλπο της Γένοβας, αναμένεται να κινηθεί Α-ΝΑ. Με αυτές τις συνθήκες, τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) θα είναι οι τοπικές βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και το Α. Αιγαίο και οι Ν-ΝΔ άνεμοι, οι οποίοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Οι συνθήκες δεν θα αλλάξουν σημαντικά το Σαββατοκύριακο (13-14/2). Έτσι, το συγκεκριμένο διήμερο στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, με τις σχεδόν συνεχείς βροχές, θα έχει φθινοπωρινό χρώμα, ενώ στη νότια χώρα θα είναι ανοιξιάτικο. Μικτή θα είναι η εικόνα στις υπόλοιπες περιοχές με το χειμώνα γενικά απόντα. Με νοτιάδες αλλά ελάχιστες βροχές θα περάσουν οι πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και κατά τόπους στα νότια θα πλησιάσει και ίσως φθάσει τους 25 βαθμούς.

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-2-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 15 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ΒΔ. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 17 βαθμούς.
 
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Άνεμοι Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 19 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές κυρίως στο Α-ΒΑ Αιγαίο. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 και αργότερα στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 21 βαθμούς.

Αττική:
Παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 18 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:

Παροδικές βροχές. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 15 βαθμούς.

8 σχόλια:

  1. Μας χορεύουν στο ταψί.

    (Παρεμπιπτόντως κ.Ζιακόπουλε, αν δεν έχετε το χρόνο να μου απαντήσετε στο χτεσινό μου σχόλιο με τις απορίες μου για τους χάρτες αρχείων, ίσως θα μπορούσατε να μου δώσετε κάποια σχετικά links, ίνα ξεστραβωθώ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι ειδικός να σου απαντήσω, Γιώργο. Από όσα ξέρω, η επαν-ανάλυση (reanalysis) είναι το αποτέλεσμα της αφομοίωσης δεδομένων (data assimilation), το οποίο παράγεται από ένα σταθερό μοντέλο. Αυτό είναι αναγκαίο γιατί με την πάροδο των ετών τα λειτουργικά μοντέλα συνεχώς αλλάζουν (ανανεώνονται). Στην ουσία πρόκειται για αναπαραγωγή των αρχικών συνθηκών με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι οποίες όσο πηγαίνουμε προς τα πίσω λιγοστεύουν. Προφανώς το αποτέλεσμα δεν είναι τέλειο, αλλά θέλω να σας πω ότι εντυπωσιάστηκα με τη συνέπεια μεταξύ των χαρτών της ανώτερης ατμόσφαιρας και των μετεωρολογικών πληροφοριών της επιφάνειας ορισμένων χαρακτηριστικών (ιστορικών) ημερών του μακρινού παρελθόντος.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ κ. Ζιακόπουλε. Κάποτε είχα ρωτήσει τα ίδια πράγματα σε ένα γερμανικό καιρικό site και μου είχαν στείλει ένα link της NOAA, όπου παρουσιάζονταν το σχέδιο 20th Century Reanalysis Project. Δυστυχώς δεν το αποθήκευσα. Αν θυμάμαι καλά, ανάμεσα στα εργαλεία για την επανανάλυση είναι και κάποιας μορφής στατιστική αντιστοίχιση τιμών επιφανείας με τιμές παραμέτρων ανώτερης ατμόσφαιρας. Δηλαδή το υπολογιστικό μοντέλο, τρέχοντας μεταγενέστερους χάρτες, εντοπίζει πανομοιότυπες καταστάσεις στην επιφάνεια, παίρνει τους συγχρονισμένους χάρτες μέσης και ανώτερης τροπόσφαιρας και στη συνέχεια τους "εφαρμόζει" πάνω στους παλιους χάρτες επιφάνειας στους οποίους δεν αντιστοιχούν επαρκή δεδομένα ανώτερης ατμόσφαιρας. Κάπως έτσι.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα σας. Βρίσκομαι στην ευχάριστη/δυσάρεστη θέση να σας αναγγείλω ότι οι πρώτες δεκαοχτούρες, Streptopelia decaocto, μόλις ελάλησαν στην Καλαμαριά. Τώρα, αυτό που απομένει ως τελευταίο κάστρο αμύνης/επίθεσης είναι η εμφάνιση των μυρμηγκιών!
    Χρήστος Σιμούλης,
    Δασοπόνος Δασαρχείου Θεσσαλονίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, σε όλους. Χρήστο, με τα γραφόμενά σου μου δίνεις την ευκαιρία να πω ότι η άνοδος της θερμοκρασίας δεν επιφέρει αλλαγές μόνο στην ατμόσφαιρα, την υδρόσφαιρα (ωκεανοί, λίμνες, ποτάμια) και την κρυόσφαιρα (χιονισμένες και παγωμένες περιοχές) του πλανήτη. Δυστυχώς, προκαλεί αλλαγές και στη βιόσφαιρά του. Η διατάραξη του βιολογικού κύκλου των διαφόρων ειδών στα μέσα πλάτη και η μετοίκηση σε αυτά μικροοργανισμών, εντόμων κ.λπ. των τροπικών περιοχών είναι πολύ σοβαρά θέματα με τεράστιες επιπτώσεις στην κοινωνία, την οικονομία και γενικότερα τη ζωή μας. Τις συνέπειες των παραπάνω αλλαγών θα τις υποστούν και αυτοί που νομίζουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι ...συνομωσιολογίες.

      Διαγραφή
  3. Καλήμερα να ρωτήσω κάτι?μήπως θα μπορόυσατε να κάνετε μια αναφορα στις μέγιστες θερμοκρασιες που σημειωθηκαν το μηνα φεβρουαριο στην ελλαδα απο παλαιότερα χρόνια?ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην ώρα του, φίλε μου. Θα γίνει κι αυτό.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ.θα περιμένω να τοδω γιατί με ενδθαφέρει.καλές προγνώσεις

      Διαγραφή