Διαδοχικές μικροδιαταραχές σε ανοιξιάτικο φόντο

Διαδοχικά μέτωπα που εκτείνονται από τη νότια Ρωσία ως τον Ατλαντικό χωρίζουν τη Ευρώπη σε δύο μεγάλες περιοχές με διαφορετικές εποχές. Συγκεκριμένα, στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της ηπείρου μας ο χειμώνας -κυρίως από πλευράς θερμοκρασιών- επιμένει, ενώ στις μεσογειακές χώρες συνεχίζεται η πρώιμη άνοιξη. Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) για τη χώρα μας ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα χαμηλό που από τη Ν. Αδριατική θα κινηθεί Α-ΒΑ και θα προκαλέσει τοπικές βροχές και νοτιάδες ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Την Πέμπτη (25/2) οι βροχές θα σταματήσουν σχεδόν παντού, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο κυρίως στα βόρεια. Την Παρασκευή (26/2), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ. Ήπιος καιρός θα επικρατήσει το Σάββατο (27/2), ενώ το διήμερο Κυριακή – Δευτέρα (28-29/2) θα περάσει με νοτιάδες, υψηλές θερμοκρασίες και σκόνη από τη Β. Αφρική.   

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24-2-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Πρόσκαιρες τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ΒΑ. Άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ΝΔ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 18 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πρόσκαιρες τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ΒΔ. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 19 βαθμούς.
 
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα τοπικών βροχών στη Θεσσαλία και τη Στερεά. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 21 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές στο ανατολικό και το βόρειο Αιγαίο. Πιθανότητα καταιγίδων. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 22 βαθμούς.

Αττική:
Παροδικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα βροχής. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 20 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:

Παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 17 βαθμούς.

6 σχόλια:

  1. Παιδιά, το GFS λέει ότι θα αποζημιωθούμε τουλάχιστον κατά το α΄ δεκαήμερο του Μαρτίου ή μήπως να κρατάμε μικρό καλάθι;

    Χρήστος Σιμούλης,
    Δασοπόνος Δασαρχείου Θεσσαλονίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μόνο σίγουρο είναι η θερμή εισβολή στις αρχές της νέας εβδομάδας, και έτσι όπως το βλέπω πολλές περιοχές τις νότιας και ανατολικής χώρας και η Κρήτη θα πιάσουν και πάνω απο 30, αν δεν υπάρχει πολλη σκόνη στην ατμόσφαιρα. Τα "ατιμά" τα μοντέλα όταν είναι για θερμή εισβολή και για καύσωνα το καλοκαίρι πότε δεν πέφτουν έξω μια εβδομάδα πρίν, ένω όταν είναι για κακοκαιρία και για χίονια, δεν μπορούν να προβλέψουν ούτε για 3 ημέρες. Πραγματικά πάντα το είχα απορία γιατί συμβαίνει αυτό.

      Τόλης Δημήτριος

      Διαγραφή
    2. Κι εγώ την ίδια απορία έχω. Με τις φτωχές γνώσεις του ερασιτέχνη αδυνατώ να δώσω απάντηση. Υποθέτω μόνο οτι στους αντικυκλωνικούς τύπους καιρού η χαοτική συμπεριφορά της ατμόσφαιρας περιορίζεται και η προβλεψιμότητα μεγαλώνει, σε σχέση με τα σούπερ-δυναμικά αλλά και "ευαίσθητα" συστήματα κακοκαιρίας.

      Διαγραφή
  2. Αυτό που βλέπω εγώ στα τρεξίματα των τελευταίων ημερών είναι οτι, προς τα τέλη του μήνα - αρχές του επόμενου, φαίνεται (ως τάση, να εξηγούμαστε) να κρυώνει και πάλι, μετά από αρκετό καιρο, η ΒΑ και Α Ευρώπη, με κάποια σημάδια εμφάνισης του ακριβοθώρητου φέτος σιβηρικού αντικυκλωνα. Προς το παρόν δε φαίνεται βέβαια αυτό το (σχετικά καλό) κρύο να βρίσκει τρόπο να κατηφορίσει νότια, σε μια αξιόλογη ψυχρή εισβολή προς τη χώρα μας. Αν κοιτάξει κανείς τα αρχεία χαρτών του ιστορικού Μάρτη του 1987, θα δεί, πρίν την αποκοπή της τότε φοβερής ψυχρής λίμνης, ανάλογες διατάξεις συστημάτων. Με τη διαφορά οτι τα μεγέθη (θερμοκρασίες, γεωδυναμικά) ήταν τότε συντριπτικά, σε σχέση με τους τωρινούς "αναιμικούς" προγνωστικούς χάρτες, για την ώρα τουλάχιστον. Πολλά είπα, να δούμε τώρα ο δάσκαλος τι θα πει! (εκτός από το "εν οίδα οτι ουδέν οίδα")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο επί σαράντα έτη ασχολούμενος με την πρόγνωση του καιρού μετεωρολόγος, τον οποίο αποκαλείτε δάσκαλο, προτιμά να τον λέτε άτολμο παρά εκείνος να λέει και να ξελέει. Είναι κάτι που "χτίστηκε" με την πάροδο του χρόνου και δύσκολα αλλάζει. Όσο για το Μάρτη, η λογική και η κλιματολογία προβλέπουν και Ορνιθίες, αλλά ποιος μπορεί να είναι σίγουρος;

      Διαγραφή
    2. Σίγουρα κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος.συγνώμη η νέα θερμή εισβολή που αναφέρεται θα είναι σας της προηγούμενης εβδομάδας σε ένταση και διαρκεία?γνωρίζει κανεί?

      Διαγραφή