Από τις αλκυονίδες στους νοτιάδες και τις βροχές κι από εκεί στους βοριάδες και το κρύο

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από την Ουκρανία ως τον Ατλαντικό χωρίζει την Ευρώπη σε δύο μεγάλες περιοχές. Στη βόρεια, που επικρατούν χειμωνιάτικες συνθήκες, και στη νότια, που ο καιρός έχει ανοιξιάτικα χαρακτηριστικά. Στη χώρα μας, η Τετάρτη θα είναι η τελευταία μέρα μιας σειράς αλκυονίδων ημερών, έστω και άτυπων, καθώς την Πέμπτη (4/2) και από τα δυτικά αναμένεται σταδιακή μεταβολή του καιρού με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια βασικά στα ορεινά. Οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε Ν-ΝΔ και θα φθάσουν τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Την Παρασκευή (5/2) τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια, οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους 6 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση. Το Σάββατο (6/2) θα είναι μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα με βοριάδες και λίγες βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο βόρειο ρεύμα περιοχές. Τέλος, την Κυριακή (7/2) ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, αν και η παγωνιά το πρωί θα είναι αισθητή.        


Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 3-2-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. Το πρωί τοπικές ομίχλες. Άνεμοι Ν 2 με 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 20 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Νεφώσεις κυρίως από το απόγευμα. Τοπικές ομίχλες.  Πιθανές βροχές τη νύχτα στα ΒΔ. Άνεμοι Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 20 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. Το πρωί τοπικές ομίχλες. Άνεμοι Ν-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 22 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Ν-ΝΔ 3 με 5 και αργότερα στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 21 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Περιορισμένη ορατότητα το πρωί. Άνεμοι Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 21 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια. Το πρωί τοπικές ομίχλες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 18 βαθμούς.


10 σχόλια:

  1. Σήμερα στην Καλλιθέα είχα πάλι 21 βαθμούς, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα. Μετρημένους με αισθητήρα La Crosse εντός κλωβού στην ταράτσα. Το νερό του ηλιακού ζεματάει σαν να είχαμε Ιούλιο! Τέτοιο χάλι δεν ξεπλένεται με ένα απλό συστηματάκι-ξεπεταγματάκι της μιάς μέρας. Άτιμο Ελ Νίνιο! Την κατάρα μου νά' χεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά το τι έχω διαβάσει σε διάφορα site δεν περιγράφεται χιονιάς ανακόντα,snowzilla,king kong,άλλοι λένε ο χειμώνας τέλειωσε από δω και πέρα μόνο καλοκαιρι κατεβάστε τα καλοκαιρινά δε θα ξανακάνει κρύο.Κύριε Ζιακόπουλε ξαφνικά άνθρωποι και site έγιναν μετεωρολόγοι και τα έχουν προβλέψει όλα.Μάλιστα προέβλεψαν και τους φονικούς κάυσωνες που θα μας πλήξουν τους μήνες ιουλιο και αυγουστο 2016.Ε΄δω εσείς που είστε γνώστης έχετε πάντα επιφυλάξεις και οι άλλοι είναι θεοί και υπογράφουν συμβόλαιο με τη φύση.Εδώ ολόκληρο Φλεβάρη έχουμε και δεν ξέρουμε τι θα γίνει και οι άλλοι προχώρησαν κιόλας.Στο τέλος θα σας ανγκάσουν να παραιτηθέιτε απο μετεωρολόγος για να γίνουν αυτοί.Αυτά κάνουμε και πάμε κατά διαόλου σα χώρα.πείτε και εσείς τη γνώμη σας.Θεωρώ ότι δεν είμαι παράλογη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλά είναι τα πράγματα: Θέλουμε έναν Snow-King-Kong για να έρθουμε στα ίσα μας! Μετά όλοι θα ηρεμήσουμε και το διαδίκτυο θα ησυχάσει. Κινγκ-Κονγκ, ΤΟ Φάρμακο! Όλα τα άλλα είναι ασπιρίνες.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητή μου φίλη, κατά τη γνώμη μου,η βασική αιτία του προβλήματος είναι η έλλειψη σεβασμού προς την επιστήμη, τη δεοντολογία και τους θεσμούς και η άρνηση του Νεοέλληνα, από ανοησία ή σκοπιμότητα, να αποδεχθεί ότι υπάρχουν κάποιοι που γνωρίζουν περισσότερα από αυτόν για ένα θέμα. Η "πάθηση" αυτή έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλους τους τομείς και μέρος της ευθύνης έχουν γι αυτό εκείνοι που δεν υπηρετούν σωστά την επιστήμη. Τα επόμενα χρόνια, αν δεν γίνει κάτι δραστικό που θα αναστρέψει τη φορά των πραγμάτων, η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Το κακό είναι ότι σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής, με την κρίση συνεχώς να βαθαίνει, βγάζουμε το χειρότερό εαυτό μας. Δεν είμαι αισιόδοξος για το μέλλον. Η παιδεία θέλει πολλά χρόνια για να αποδώσει και δεν βλέπω κάτι άλλο που θα μπορούσε να βοηθήσει άμεσα. Μακάρι, Γιώργο Λαμέρα, να σωζόμασταν μ'έναν μεγάλο χιονιά.

      Διαγραφή
    3. Ένας χιονιάς κ.Ζιακόπουλε σκεπάζει (για λίγο, έστω) τις ασχήμιες των τερατουπόλεων που φτιάξαμε για να στεγάσουμε τη μιζέρια μας και ανακαλεί με το πάλλευκο του χιονιού τη χαμένη αθωότητα και τιμιότητα από τις ζορισμένες ψυχές μας και τα σκοτισμένα μυαλά μας. Αυτό μόνο μπορεί, αλλά είναι κάτι.

      Διαγραφή
  3. Φίλε μου και εγώ είμαι λάτρης του χιονιού ως εκεί που δεν πάει όμως πίστευω ότι δεν πρέπει να το τραβάμε στα άκρα.Αν δεν έρθει στην έκταση που θέλουμε ας μην εκβιάζουμε τόσο τα πράγματα.Λέω και εγώ τη γνώμη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προσωπικά πιστεύω οτι όποιος προσπαθεί να κάνει πρόβλεψη καιρού πέρα των 4-5 ημερών σφάλει οικτρά, για παράδειγμα η κακόκαιρία της ερχόμενης Παρασκευής δεν την είχε προβλέψει κανενα μετεωρολογικό μοντέλο, φαινόταν μια μικροδιαταραχη που θα μας προσέγγιζε και θα προκαλούσε προσκαίρα φαινόμενα, με τα τώρα στοιχεία φαίνεται αξιόλογη η κακοκαιρία με μεγάλα ύψη υετού, αν και κρατώ κάποια επιφύλαξη είτε προς το καλύτερο είτε προς το χείροτερο γιατί οπώς παρακολουθώ τα προγνωστικά μοντέλα ακόμη και σήμερα μεταβάλλονται!! στο κάτω κάτω αυτή είναι η μαγεία της φύσης και του καιρού, οτι είναι απρόβλεπτα και κάθε φορά που προσπαθούμε, να κάνουμε προβλέψεις πέρα των 120 ωρών επιδεικτικά μας διαψεύδει δειχνοντας το μεγαλείο τους και υπενθυμίζοντας μας πόσο μικροί είμαστε μπροστά τους. Τώρα αν τελείωσε ο Χειμώνας αυτό δεν μπορεί να το πεί κάνείς με βεβαιότητα, αν ενθυμούμαι καλά και το 1997 που είχε EL NINIO και είχαμε και πάλι έναν ήπιο χειμώνα ακολούθησε ένας Απρίλιος με 3-4 Ψυχρες εισβολές και ασθενείς χιονοπτώσεις μέχρι τα Βόρεια προάστια, αυτό αν μπορεί να το επιβαιβεώσει και ο Κύριος Ζιακόπουλος, πιστεύω ότι η φύση έχει την ικανότητα να κρατά ισορροπίες όσο και αν την κακοποιούμε τα τελευταία 100 χρόνια με την "ανάπτυξη" του δυτικού κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειδικα ενα σαιτ το εχει παρακανει με την καταστροφολογια του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχουν περασει και χειμωνες με ανυπαρκτο κρυο και χιονοπτωσεις οπως του 2013 και του 2014!Ας περμενουμε να δουμε το δευτερο μισο του μηνα μεχρι και το πρωτο μισο του μαρτη, δε χαθηκε τιποτα ακομη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να το κάνει, αλλά πολύ φοβάμαι οτι θα φτάσουμε ...Μεγάλη Εβδομάδα και ακόμα θα λέμε "περίμενε, δε χάθηκε τίποτα ακόμη!" Η κυκλοφορία φέτος δε μας ευνοεί. Ο Ατλαντικός είναι στα φόρτε του και όταν κάνει τόπο ν ανυψωθεί ο Αζορικός, ο τελευταίος παίρνει τη "λάθος" θέση και στέλνει τα χαμηλά στην Ανατολή. Βέβαια η κυκλοφορία κάποτε αλλάζει, το θέμα είναι όμως αν προλαβαίνουμε.

      Διαγραφή