Πολυήμερος ο καύσωνας




4 σχόλια:

  1. Να υποθέσω κ.Ζιακόπουλε οτι η κατάσταση θα είναι ανεκτή τουλάχιστον τη νύχτα, μια που, απ οτι βλέπω στις προβλέψεις σας, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι σχετικά καλές για καύσωνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή η παρατήρηση. Για τις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές είμαι σχεδόν βέβαιος, αλλά για τα μεγάλα αστικά κεντρα είναι πιθανό να σημειωθούν λίγο μεγαλύτερες ελάχιστες θερμοκρασίες. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ακόμη αβεβαιότητες. Δεν έχει ξεκαθαρίσει το πεδίο των ανέμων, ούτε η κυκλοφορία (αντικυκλωνική-κυκλωνική) που συνδέεται με τις κατολισθήσεις της αέριας μάζας. Ακόμα και η αστάθεια "παίζει".

      Διαγραφή
    2. Πράγματι, βλέποντας τώρα τους χάρτες, παρατηρεί κανείς οτι το σχήμα, ο προσανατολισμός και η θέση της αντικυκλωνικής σφήνας δεν φαίνεται να ευνοούν ιδιαίτερα έντονες καθοδικές κινήσεις, ούτε να δημιουργούν ισχυρό πεδίο υψηλών πιέσεων στην επιφάνεια. Από τη Δευτέρα πλησιάζει από τα δυτικά η σκάφη των χαμηλών πιέσεων και οι ισοϋψείς τείνουν σιγά-σιγά να κάμπτονται κυκλωνικά. Αν το σύστημα αυτό κινηθεί ταχύτερα ανατολικα, θα γλυτώσουμε αρκετές μέρες καύσωνα.

      Διαγραφή
  2. Δεν έχω ακούσει ποτέ απο μετεορολογο να μιλάει για την ελάχιστη θερμοκρασία παρά μόνο για την μέγιστη. Καύσωνα έχουμε όταν η ελάχιστη ειναι τουλάχιστον 22 βαθμούς και η διάρκεια τουλάχιστον 48 ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή