Καλοκαιρινές καταιγίδες: χρήσιμες, αλλά δυνητικά επικίνδυνες και καταστροφικές

Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) θα επηρεάσει με τοπικούς όμβρους και καταιγίδες κυρίως το Ν. Ιόνιο και την Πελοπόννησο. Κατά τα άλλα, η μέρα θα περάσει με αρκετή ζέστη (μέγιστες θερμοκρασίες 34 με 36 βαθμοί) και ενισχυμένους ΒΑ ανέμους κυρίως στο Β. Αιγαίο (7 μποφόρ). Την Κυριακή (26/6) ο καιρός θα είναι άστατος με όμβρους και καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της και οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ. Τη Δευτέρα (27/6) ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, αν και δεν θα λείψουν οι μεμονωμένοι όμβροι και οι καταιγίδες στα ηπειρωτικά και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και οι Β-ΒΔ άνεμοι δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Την Τρίτη και την Τετάρτη (28-29/6) οι συνθήκες θα είναι μάλλον ευνοϊκές για την εκδήλωση απογευματινών όμβρων και καταιγίδων στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με βασική ένταση τα 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα κατά 2 με 3 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά του 3ου δεκαημέρου του Ιουνίου.

ΥΓ1 : Ο κίνδυνος από τους κεραυνούς θα είναι μεγάλος τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Αν την ώρα της καταιγίδας κολυμπάτε ή βρίσκεσθε σε βάρκα, απομακρυνθείτε αμέσως από το νερό.

ΥΓ2: Για να μη λέτε ότι μεροληπτώ στα θέματα της γκρίνιας και των παρατηρήσεων. Τι την ήθελαν τη λέξη «επιδείνωση» στο κυρίως κείμενο του έκτακτου δελτίου οι φίλοι της ΕΜΥ; Πώς γίνεται να υπάρχει χειροτέρευση (τροπή προς το χειρότερο) από καλοκαιρία;

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 25-6-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 36 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Όμβροι και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ΝΔ το απόγευμα. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 35 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Όμβροι και τοπικές καταιγίδες στην Πελοπόννησο και πιθανώς στη Στερεά το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5  και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 35 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα όμβρων στη Δ. Κρήτη. Άνεμοι στα βόρεια ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και στα νότια Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ.  Θερμοκρασία από 24 έως 34 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις μετά το μεσημέρι. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 26 έως 35 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 25 έως 34 βαθμούς.



4 σχόλια:

  1. Χρήστος Σιμούλης24 Ιουνίου 2016 στις 7:37 μ.μ.

    Καλησπέρα σας. Δεν υπήρχε καλύτερη λέξη από αυτήν στο δελτίο καιρού της ΕΜΥ στα μαθητικά μου χρόνια (1971-1984), όταν ήδη είχαμε 20 πόντους χιόνι στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και αναμέναμε και άλλο με την επιδείνωση! Σας δρόσισα λίγο, έ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπρρρρρρ! Ήδη κατέβασα το χοντρό μπουφάν, σκούφο, γάντια. Και γύρισα τον κλιματισμό στο ζεστό.

      Διαγραφή
  2. Αντιγράφω από σελίδα του διαδικτύου:

    "Καιρός: Στο έλεος του «Lake Effect» η Ελλάδα – Ποιες περιοχές θα πλήξει η κακοκαιρία"
    (http://www.newsbomb.gr/kairos/story/708051/kairos-sto-eleos-toy-lake-effect-i-ellada-poies-perioxes-tha-plixei-i-kakokairia)

    Χωρίς σχόλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ό,τι νάναι, Γιώργο μου. Έχουν ανακατέψει το Lake Effect που αναφέρεται στην επίδραση μιας λίμνης στον καιρό των ακτών και γενικοτερα των γειτονικών περιοχών της με το Cold Pool που αναφέρεται σε ψυχρή "λίμνη" (καλύτερα "λιμνούλα") αέρα που εκτείνεται καθ'ύψος και παρατηρείται συχνότερα σε περιοχές σχετικά μικρών γεωγραφικών πλατών στις οποίες σεργιανίζουν αποκομμένα από τη γενική κυκλοφορια βαρομετρικά χαμηλά. Πετάνε τους αγγλικούς όρους και οι αναγνώστες μένουν έκπληκτοι από το επιστημονικό βάθος του άρθρου! Μετά αναρωτιόμαστε γιατί φθάσαμε εδώ που φθάσαμε ή εκεί που θα φθάσουμε (αυτή είναι επιδείνωση)...
      Καλημέρα σε όλους

      Διαγραφή