Η ζέστη θα μας βρει απροπόνητους

Η περιοχή μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα τους ασθενείς ανέμους και την ηλιοφάνεια. Σε ότι αφορά τη θερμοκρασία, η άνοδος θα αρχίσει να γίνεται αισθητή από το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) και όλα δείχνουν ότι τις επόμενες 4 με 5 μέρες θα επικρατήσουν στη χώρα συνθήκες καύσωνα. Οι πιο ζεστές μέρες θα είναι το Σάββατο, η Κυριακή και η Δευτέρα (18-20/6), οπότε σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 40 ως 42 βαθμούς. Οι τιμές αυτές δεν είναι πρωτοφανείς αλλά ούτε και συνηθισμένες για την εποχή. Για παράδειγμα, με βάση τα στοιχεία της ΕΜΥ, στην Αθήνα την περίοδο 1955-2015 υπήρξαν μόνο οκτώ Ιούνιοι με μέγιστες θερμοκρασίες ίσες ή μεγαλύτερες των 40 βαθμών. Όλοι μετά το 1975 και οι τέσσερις από αυτούς στη διάρκεια του τρέχοντα αιώνα. Οι ισχυρότεροι καύσωνες σημειώθηκαν το 2007 και το 1982.         


Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 16-6-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 35 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι Δ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 36 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 36 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
 Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 3 με 4 και στα νοτιοανατολικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 31 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 35 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 32 βαθμούς.


9 σχόλια:

  1. Χρήστος Σιμούλης15 Ιουνίου 2016 στις 7:29 μ.μ.

    Δάσκαλε καλησπέρα. Προπονηθήκαμε αρκετά τον περασμένο χειμώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλο οι χαλαρές ασκήσεις υπό σκιάν κι άλλο ο μαραθώνιος υπό τον Ήλιον, Χρήστο μου!

      Διαγραφή
    2. Χρήστος Σιμούλης15 Ιουνίου 2016 στις 8:29 μ.μ.

      Σύμφωνοι, αλλά σε ποια σκιά δάσκαλε με 73 ημέρες ηλιοφάνειας τον εν λόγω χειμώνα στη Θεσσαλονίκη;

      Διαγραφή
  2. Μέσα Ιουνίου και θα φτάσει (προσωπική άποψη) τους 44c Θεσσαλία και 40 με 42 στα υπόλοιπα ηπειρώτικα. Κάθε χρόνο και χειρότερα. Που θα πάει αυτό το βιολί... Δάσκαλε εσύ το ¨φωνάζεις¨χρόνια τώρα... Θα έρθει η στιγμή που οι 40c θα θεωρούνται κανονικές θερμοκρασίες για καλοκαιρινούς μήνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι οτι τα τρία τελευταία καλοκαίρια δεν είχαμε και τόσο ισχυρούς καύσωνες. Είχαμε βέβαια κατά διαστήματα παρατεταμένη ζέστη και μέσες θερμοκρασίες πάνω από τις κλιματικές τιμές. Η κλιματική αλλαγή στη χώρα μας έχω τη γνώμη οτι τα τελευταία χρόνια εκδηλώνεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες, με τις υψηλές θερμοκρασίες, τις μεγάλες περιόδους ανομβρίας που τις διαδέχονται έντονα καιρικά φαινόμενα και μεγάλα ύψη βροχής, την σχεδόν "μονοπώληση" των αξιόλογων χιονοπτώσεων από τις ανατολικές προσήνεμες και νησιωτικές περιοχές. Καύσωνες "τύπου κλιματικής αλλαγής" έχουμε να δούμε από το φοβερό καλοκαίρι του 2007 νομίζω.

      Διαγραφή
    2. Και του 2012... Απλά του 2007 έκανε το 45αρι. Έχεις δίκιο σ'αυτό που λες. Μόνο από τις μέσες τέμπ φαίνεται τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή και βέβαια τον χειμώνα. Νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου οι επαναλήψεις καλοκαιριών τύπου 2007-2012. Όπως είχε γράψει και ο δάσκαλος (αν θυμάμαι καλά), οι επισκέψεις στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον θερμών σκαφών από την αφρική στην περιοχή της μεσογείου θα γίνει όλο ένα και πιο συχνή. Ήδη έρχεται το πρώτο κύμα καύσωνα και μάλιστα είναι ισχυρό έχει διάρκεια και είμαστε μόνο στον Ιούνιο. Τα δε μοντέλα δεν έχουν ξεκαθαρίσει την επόμενη βδομάδα αν έχουμε στα ανατ. ηπειρωτικά ουσιαστική πτώση. Εγώ βλέπω έναν εγκλωβισμό της θερμής σφήνας στην περιοχή των βαλκανίων.

      Διαγραφή
    3. Το 2007 δεν έκανε μόνο τρεις ακραίους καύσωνες αλλά καήκε και η μισή Ελλάδα, θα το θυμάσαι. Βέβαια, αυτό οφείλεται σίγουρα και σε ανθρώπινο χέρι. Πολλά σενάρια κυκλοφόρησαν τότε, κάποια από τα οποία μοιάζουν με θεωρίες συνωμοσίας. Μάλλον ποτέ δε θα μάθουμε τι ακριβώς έγινε τότε και από ποιούς έγινε.

      Διαγραφή
    4. Σαφώς και το θυμάμαι. Μάλλον ανθρώπινο χέρι... Όπως πάντα... και βέβαια ο καιρός σύμμαχος τους.

      Διαγραφή