«Μαζεύεται» η αλλαγή του Σαββατοκύριακου




14 σχόλια:

  1. Μόνο στις αλλαγές και τις ψυχρές εισβολές τα μαζεύουν τα μοντέλα ακόμη και 48 με 72 ώρες πριν , στους καύσωνες επαληθεύονται πάντα μια εβδομάδα νωρίτερα!

    Με εκτίμηση

    Τόλης Δημήτριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισως στη Σκανδιναβία να συμβαίνει το αντίθετο, φίλε μου.

      Καλό βράδυ

      Διαγραφή
    2. Κύριε Ζιακόπουλε, αν αυτό που γράφει ο φίλος (και έχω παρατηρήσει και εγώ) συμβαίνει όντως εδώ σ εμάς και αν στη Σκανδιναβία συμβαίνει όντως το αντίθετο, όπως πιθανολογείτε, αυτό είναι πράγματι αξιοσημείωτο και ίσως αντικείμενο μιάς εμπεριστατωμένης επιστημονικής μελέτης. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για έναν συνταξιούχο, πλην όμως μάχιμο Δάσκαλο!

      Διαγραφή
    3. Από σήμερα αρχίζει να αχνοφαίνεται κι άλλος καύσωνας, στα τέλη του μήνα. Να δεις που κι αυτός θα βγει και θα τον έχει δείξει το μοντέλο σχεδόν 15 μέρες νωρίτερα!

      Διαγραφή
    4. Χρήστος Σιμούλης14 Ιουλίου 2016 στις 3:33 μ.μ.

      Εμείς πάντως δεν έχουμε καύσωνα εδώ στη Θεσσαλονίκη. Αυτή την ώρα 30,5 στο κέντρο της πόλης!

      Διαγραφή
    5. Εντάξει, από ζέστες τη βγάζετε υποφερτά Χρήστο. Αλλά από ...χιόνια; Σαν τη χιονομάνα την Αθήνα δεν έχει! Για τη δεκαετία του 2000 μιλάμε βέβαια. Από τότε περιμένουμε εδώ κάτω τα ωραία να επιστρέψουν. Αλλά μέχρι στιγμής προτιμάνε Βόλο, Λαμία και Κυκλαδονήσια.

      Εδώ στην Καλλιθέα, αυτή τη στιγμή 32,4. Αλλά έπιασα και 35,5 στις 16.40.

      Διαγραφή
    6. Χρήστος Σιμούλης14 Ιουλίου 2016 στις 8:47 μ.μ.

      Εδώ 31,7 εκείνη την ώρα (μέγιστη). Όσο για τα χιόνια, λες να υπάρχει περιοδικότητα εμφάνισης σημαντικών χιονοπτώσεων και μάλιστα δεκαετίας; Δε νομίζω. Πιστεύω ότι τα τελευταία 25 χρόνια έχουν μειωθεί οι χιονοπτώσεις του Μαΐστρου και αυξήθηκαν αυτές του Γραίγου, αλλά χωρίς περιοδικότητα. Το φαινόμενο θέλει πολυετή μελέτη και είναι δύσκολα τα συμπεράσματα. Οπωσδήποτε όμως οι ημέρες χιονιού της Θεσσαλονίκης είναι περισσότερες από αυτές της Αθήνας διαχρονικά. Αν ο δάσκαλος έχει κάτι επ' αυτών ας μας διαφωτίσει.

      Διαγραφή
    7. Σε ετήσια βάση οι μέρες χιονιού της Θεσσαλονίκης είναι διπλάσιες εκείνων της Αθήνας (8 προς 4). Διαισθάνομαι ότι τις τελευταίες δεκαετιες η τάση και στις δύο περιοχές είναι πτωτική. Τα περί χιονοπτώσεων με ΒΔ ή ΒΑ ρεύμα είναι δύσκολα θέματα και όπως λες θέλουν πολλή δουλειά. Το δυσκολότερο στην περίπτωση αυτή είναι να ορίσεις τά πλαίσια και τα κριτήρια της έρευνας.

      Διαγραφή
    8. Χρήστο, φυσικά και δεν υπάρχει περιοδικότητα. Στους ...ευσεβείς πόθους μας μόνον υπάρχει, ημών των Αθηναίων δηλαδή. Λέμε: Δεκαετία του 80, πολλά και καλά χιόνια. Δεκαετία του 90 (από το 92 και μετά), τζίφος! Δεκαετία 2000 (από το 2002 και μετά), τέσσερις εξαιρετικοί αστικοί χιονιάδες (02,04,06,08 - ανα διετία!). Δεκαετία του 2010, μέχρι στιγμής, απογοήτευση. Οπότε περιμένουμε, και καλά, μια πλούσια χιονοδεκαετία από το 2020!
      Πάντως είναι αλήθεια οτι η δεκαετία του 2000 μας καλόμαθε και, όταν βλέπουμε προσήνεμο χιονιά να μη χτυπάει την Αττική στα γεμάτα, εκνευριζόμαστε. Και είναι αλήθεια οτι τα τελευταία χρόνια η κυκλοφορία ευνοεί τους προσήνεμους χιονιάδες.
      Μεγάλη κουβέντα ανοίξαμε, αλλά, όπως και να το κάνεις ...δροσιστική.

      Διαγραφή
  2. Χρήστος Σιμούλης13 Ιουλίου 2016 στις 8:48 μ.μ.

    Τελικά μάλλον εισήλθαμε από 7 - 8 Ιουλίου στη φετινή ξηρή περίοδο. Δεν προβλέπονται σημαντικές βροχές τουλάχιστον στα πεδινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Ζιακόπουλε καλησπέρα σας, πραγματικά μου κάνει εντύπωση τα τελευταία χρόνια δεν είναι απλά το "μάζεμα" των μοντέλων, είναι οτι οι ψυχρές εισβολές είτε κατευθύνονται την τελευταία στιγμή ανατολικότερα,χωρίς να χάνουν μεγάλο μέρος της Δυναμικής τους ας θυμηθούμε οτι χίονισε στο Κάιρο και σε πεδινές περιοχές της Μέσης Ανατολής τον Δεκέμβριο του 2013 ενώ μέχρι 72 ώρες πριν τα μοντέλα δίναν αξιόλογο χιονιά στα ανατολικά προσήνεμα, έιτε π'ανε Δυτικότερα όπως η επικείμενη μέταβολή που θα χτυπήσει τελικά την Νότια Ιταλία και την Δυτική Βαλκανική!!

    Με εκτίμηση και σεβασμό

    Τόλης Δημητριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις περιπτώσεις που παρατηρούμε κάτι "περίεργο' στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, πριν από ο,τιδήποτε άλλο πρέπει να δούμε αν αυτό συμβαίνει πραγματικά (η μνήμη μας είναι επιλεκτική και δεν πρέπει να την πολυεμπιστευόμαστε). Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την αντικειμενική ολοκληρωμένη έρευνα. Αν η συγκεκριμένη έρευνα καταλήξει σε θετικό συμπέρασμα, πρέπει να εξετάσουμε αν η απόκλιση είναι παροδική ή μόνιμη και στη συνέχεια να δούμε αν υπάρχει κάποια σύνδεση με την κλιματική αλλαγή. Για παράδειγμα, μπορεί ο μελλοντικός ερευνητής να ανακαλύψει ότι τις τελευταίες δεκαετίες η ζώνη των υποτροπικών πιέσεων τείνει να επεκτείνεται σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη (η πρόταση αυτή είναι ισοδύναμη με την τάση μετατόπισης του υποτροπικού αεροχειμάρρου προς το βορρά). Οποιος το αποδείξει δικαιούται ένα σπουδαίο διδακτορικό και πολλά συγχαρητήρια. Αν δεν μπορεί να το αποδείξει πάει σε άλλη ιδέα. Οι ιδέες είναι χρήσιμες, αλλά η επιστήμη τα βήματα τα κάνει μόνο με αποδείξεις.

      Διαγραφή
  4. Χρήστος Σιμούλης13 Ιουλίου 2016 στις 10:20 μ.μ.

    Πριν από λίγο λίγοι αραιοί θύσανοι εμφανίστηκαν στα ΒΔ του ουρανού της Θεσσαλονίκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι πολύ ενδιαφέρουσες αυτές οι απόψεις, στο κάτω κάτω αυτή είναι και η ομορφιά του καιρού και της φύσης.φανταστείτε να είχαμε την δυνατότητα να προβλέψουμε τον καιρό για τον επόμενο 1 μήνα με ακρίβεια.Προσωπική μου αποψη, η χώρα μας παρόλο που είναι τόσο μικρή σε έκταση παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφια σε τ΄υπους κλίματος ( λόγω έντονου αναγλύφου) απο, μεσογειάκο ξηρό μέχρι μεταβατικό ηπειρωτικό και για τον λόγο αυτό είναι πολυ δύσκολη η πρόβλέψη απο τα μοντέλα, παράδειγμα η επερχόμενη μεταβολή έδειχνε οτι την κυριακή θα έιχαμε Βόρειους βορειοανατολικούς ανέμους λόγω περάσματος του χαμηλού ανατολικότερα ενώ με τα νεώτερα στοιχεία θα είναι Βόρειοι Βορειοδυτικοί αφου το χαμηλό θα παραμείνει πιο δυτικά με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατανομή των βρόχων και τις θερμοκρασιακές διαφορές δυτικής και ανατολικής ελλάδας λόγω καταβατικών ανέμων, συγνώμη αν σας κούρασα αλλά πραγματικά είναι ενα πολύ ενδιαφέρον θέμα η πρόγνωση του καιρού, και οι "αστοχίες¨των μοντέλων.

    με εκτίμηση

    Τόλης Δημήτριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή