Μάχη του μελτεμιού με τον καύσωνα

Βαρομετρικό χαμηλό στις χώρες της Βαλτικής, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τα Βόρεια Βαλκάνια, κινείται ανατολικά. Με αυτό το δεδομένο, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), στη χώρα θα πνέουν Β-ΒΔ άνεμοι με μέγιστη ένταση: στο Αιγαίο τα 7 και στο Ιόνιο τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δύσκολα θα ξεπεράσει τους 34 βαθμούς και οι συνθήκες για την εκδήλωση σποραδικών όμβρων ή καταιγίδων το απόγευμα θα είναι ευνοϊκές κυρίως στην ορεινή ηπειρωτική Ελλάδα. Το πενθήμερο Παρασκευή-Τρίτη (8-12/7) δεν προβλέπονται βροχές στη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις (μελτέμια) με μέγιστη ένταση στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στη δυτική Ελλάδα, όπου δεν αποκλείεται να φθάσει τους 38 βαθμούς. Στα μέσα της νέας εβδομάδας οι βοριάδες θα εξασθενήσουν παντού και η ζέστη θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα.   


Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016
  

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 7-7-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Μεμονωμένοι όμβροι ή καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 33 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων ή καταιγίδων το απόγευμα κυρίως στα ΝΔ. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 34 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 34 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων στο ΒΔ Αιγαίο. Άνεμοι Β 5 με 6 και στο Α-ΝΑ Αιγαίο 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 32 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 24 έως 33 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 32 βαθμούς.


4 σχόλια:

  1. Χρήστος Σιμούλης6 Ιουλίου 2016 στις 2:37 μ.μ.

    Μάλλον από αύριο εισερχόμαστε οριστικά στη φετινή ξηρή περίοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είμαι και τόσο σίγουρος Χρήστο. Συγκριτικά ξηρή θα είναι σίγουρα, καλοκαίρι έχουμε άλλωστε. Όμως, αν παρατηρήσει κάποιος την διακύμανση των καιρικών παραμέτρων τα τελευταία χρόνια, θα δει οτι κάποια από τα ελληνικά καλοκαίρια αρχίζουν πια να μοιάζουν με τροπικά. Αυξημένες μέσες τιμές σχετικής υγρασίας, λιγότερα μελτέμια, αρκετές μέρες με αστάθειες και καταιγίδες, πολύ περισσότερες από οτι συνέβαινε κατά μέσο όρο στο παρελθόν. Θυμάμαι ένα πρόσφατο καλοκαίρι, δεν είμαι σίγουρος αν ήταν το 2013 η το 2014, που για ένα διάστημα πολλών συνεχόμενων ημερών μέσα στον Αύγουστο, κάθε απόγευμα που γύριζα από το μπάνιο μου σε παραλίες της Αττικής (δε μιλάμε εδώ για Β.Ελλάδα και ορεινά) έβρεχε με το τουλούμι. Δεν είχαμε κλασικούς καύσωνες αλλά μια υγρή, παρατεταμένη ζέστη, ιδιαίτερα ενοχλητική, που ξέσπαγε με την καταιγίδα και πέρναμε μια ανάσα με τα ισχυρά ψυχρά καθοδικά ρεύματα και μια δόση ...αστικής καθαριότητας, με το ξέπλυμα των καταβρώμικων αθηναϊκών δρόμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλοκαίρι του 2014 ήταν... Πήγα κι εγώ διακοπές τις 2 τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου (για να αποφύγω τους... Ούνους τις 2 πρώτες Αυγουστιάτικες εβδομάδες) και... έκανα μπάνια με βροχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παντως και το καλοκαιρι του 2015 ειχε πολυ επιμονη ηπειρωτικη ασταθεια για την εποχη,περισυ μεχρι το 15αυγουστο οι απογευματινες μπορες ηταν σχεδον καθημερινες, ακομη και η κερκυρα που αυτο το μηνα γενικα ειναι ανομβρη ειχε αρκετα βροχοπερασματα κατι που δε συνηθιζεται!το περιεργο λοιπον ειναι οτι εχουν αυξηθει οι καλοκαιρινες μπορες ακομα και στα νησια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή