Ο καύσωνας της Σιβηρίας, η ασθένεια του άνθρακα και η κλιματική αλλαγή

Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη τον Ιούλιο του 2016 σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του συγκεκριμένου μήνα την περίοδο 1981-2010 (Δεδομένα: ERA Interim, πηγή: http://climate.copernicus.eu/resources/data-analysis/


Τον περασμένο Ιούλιο, 90 άνθρωποι στην πόλη της Αρκτικής Salekhard ασθένησαν και στο νοσοκομείο που κατέφυγαν διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον τα 20 από αυτά έπασχαν από τη νόσο του άνθρακα. Ένα δωδεκάχρονο αγόρι πέθανε από την ασθένεια, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS και άλλα μέσα ενημέρωσης. Η νόσος έπληξε σκληρά τους πληθυσμούς των ταράνδων, με τουλάχιστον 2.300 ζώα νεκρά (Πηγή:  http://mashable.com/2016/08/02/siberia-anthrax-outbreak-global-warming/#Qrgn5M7E0iqq, 2-8-2016).  



Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για την πρώτη γνωστή εκδήλωση ασθένειας του άνθρακα στη Ρωσία τα τελευταία 75 χρόνια. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το περιστατικό συνδέεται με το κύμα καύσωνα (ως και 35 βαθμοί) που ξεπάγωσε το έδαφος και μαζί του έναν νεκρό τάρανδο που έφερε τον βάκιλο του άνθρακα. Το πόσο ακραία ήταν η μέση θερμοκρασία του Ιουλίου 2016 στη Δυτική Σιβηρία το βλέπετε στο χάρτη. Συμπερασματικά, η ιστορία αυτή αφήνει σε όλους μας μια μικρή πικρή «γεύση» από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη βιόσφαιρα του πλανήτη. 

5 σχόλια:

  1. έτσι όπως εξελίσονται τα πράγματα θα φύονται και θα καρπίζουν οι ελιές μέχρι την κεντρίκη Ευρώπη, πέρυσι στην περιοχή της Ορεστιάδαςόπου είναι η καταγωγή της μητέρας μου, συγγενείς μας είπαν οτι οι ελιές που είχαν ως διακοσμητικές γιατί δεν κάρπιζαν ποτέ, κάρπισαν για πρώτη φορά, μαργαρίτες ανθισμένες στην περιοχή των Αχαρνών Αττικής απο τα Χριστούγεννα Αυτό και αν είναι καμπανάκι για το τι μας περιμένει, τα σημάδια της Φύσης δεν μπορεί να αμφισβητούνται.

    Με εκτίμηση

    Τόλης Δημήτριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Μιά χαρά! Ελιές θα έχουμε μέχρι και στο Νευροκόπι, σταφύλια στον Παρνασσό, λολουδιασμένη Αττική στο καταχείμωνο, τι άλλο θέλουμε λοιπόν;"
      Θα πουν η θα σκεφτούν κάποιοι. Και το έχουν πεί ήδη πολλοί, από ανενημέρωτους η "κολλημένους" πολίτες μέχρι και πολιτικούς. Πριν κάποια χρόνια ο Πούτιν είχε δηλώσει οτι η Ρωσία ευνοείται από την κλιματική αλλαγή, αφού θα αυξηθεί κατακόρυφα η παραγωγή σταριού! Αν οι (απλοί) άνθρωποι δε βάζουν μυαλό μιά φορά, οι πολιτικοί ηγέτες δε βάζουν δέκα! Γι αυτό και είμαι προσωπικά απαισιόδοξος για την εξέλιξη (και)αυτής της ιστορίας.

      Διαγραφή
  2. Ακριβώς φίλε μου οι μεγάλες δυνάμεις έχουν συμφέρον να λιώσουν οι πάγοι στην Αρκτική και στην Ανταρτκτική γιατί οχι, για να βάλουν χέρι στα πλούσια κοιτάσματα, άλλα και να ευνοηθούν απο καλλιέργειες που δεν μπορούν να έχουν με ένα κλίμα στα φυσιολογικά πλαίσια.

    Με εκτίμηση
    Τόλης Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επισημα στοιχεια για το καλοκαιρι μεχρι στιγμης.


    Λαρισα 2016
    Ιουνιος +2,2 σε σχεση με τα κλιματικα 1955-1997(3ος θερμοτερος της περιοδου 1955-2016)
    Ιουλιος +2,0 σε σχεση με τα κλιματικα 1955-1997(4ος θερμοτερος της περιοδου 1955-2016)
    Το καλοκαιρι μεχρι στιγμης ειναι το 4ο θερμοτερο της περιοδου 1955-2015 και θα δουμε τι θα μας δωσει ο Αυγουστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, η "βουτιά" του υδραργύρου που έρχεται, φαίνεται να είναι προσωρινή, με τη συνέχεια πάλι πάνω από τα κλιματικά επίπεδα.

      Διαγραφή