Επιμένει, προς το παρόν, το μελτέμι

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο θα είναι ευνοϊκή και το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) για την επικράτηση στη χώρα ισχυρών Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Με τους βοριάδες η αισθητή θερμοκρασία θα είναι χαμηλή (Τ’ Αυγούστου τα βοριάσματα χειμώνα αναθυμούνται) ιδιαίτερα στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές. Την Κυριακή (28/8) αναμένεται εξασθένηση των ανέμων κατά 1 με 2 μποφόρ. Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στην Εύβοια και την Κρήτη. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (29-30/8) τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η περαιτέρω εξασθένηση των βοριάδων και η άνοδος της θερμοκρασίας. Σποραδικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να σημειωθούν στη ΒΑ Ελλάδα.

Υ.Γ.
 1. Η εικόνα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη θυμίζει, ως ένα βαθμό, μέρες Αυγούστου του 2003, όταν στη Γαλλία επικρατούσε φονικός καύσωνας και εμείς εδώ, στα πλαίσια της ολυμπιακής προετοιμασίας, προσπαθούσαμε να κάνουμε δοκιμαστικούς κωπηλατικούς αγώνες στον μελτεμοδαρμένο Σχοινιά.

2. Η βαθιά Ν-ΝΔ ροή στον ΒΑ Ατλαντικό - Δ. Ευρώπη οδηγεί στην κίνηση προς την περιοχή μας μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής από την Ουκρανία. Παλαιότερα, η διαδικασία αυτή, που είναι γνωστή ως κατάντη ανάπτυξη (downstream development), βοηθούσε πολύ τους μετεωρολόγους στη μεσοπρόθεσμη πρόγνωση καιρού. Νομίζω ότι ακούω ακόμη και τώρα έναν δάσκαλό μου στην ΕΜΥ να λέει: «Βλέπεις βαθιά ΝΔ ροή  στον ΒΑ Ατλαντικό; Σε 3-4 μέρες θα χιονίσει στην Αθήνα». Τώρα έχουμε τα μοντέλα που κάνουν (αναδεικνύουν) τους μετεωρολόγους, όπως  τα εργαλεία κάνουν το μάστορα.

 Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016
  

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 27-8-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων σε Α. Μακεδονία και Θράκη. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 30 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 33 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 31 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων στην Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 30 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 30 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 29 βαθμούς.

1 σχόλιο:

  1. Κι εγώ θυμάμαι κ. Ζιακόπουλε που ένα βράδυ, θά ταν Θεοφάνεια του 1977 ή 1978 και ενώ έβρεχε, ο κ. Μελανίτης στο βραδυνό δελτίο δήλωσε με απόλυτη σιγουριά : "τη νύχτα θα χιονίσει στην πόλη της Θεσσαλονίκης". Το πρωί πράγματι είχαμε περίπου 7 πόντους χιονιού. Σήμερα με τα τόσα μοντέλα και μέσα προβλέπει κανείς κάτι τέτοιο με τόση σιγουριά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή