«Αργυρό μετάλλιο» ο Σεπτέμβριος του 2016

Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη (ωκεανοί και ξηρά) τον Σεπτέμβριο του 2016 σε σχέση με την αντίστοιχη θερμοκρασία της περιόδου 1981-2010.
Πηγή: http://www.ncdc.noaa.gov/news/assessing-global-climate-september-2016

Σύμφωνα με τους κλιματολόγους της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ, ο Σεπτέμβριος του 2016 ήταν ο δεύτερος κατά σειρά πιο ζεστός μήνας από τότε που τηρούνται αρχεία (1880). Το ρεκόρ κατέχει ο Σεπτέμβριος του 2015 που ήταν κατά 0,04οC θερμότερος. Έτσι, λίγους μήνες μετά τη λήξη ενός από τα πιο ισχυρά Ελ Νίνιο τουλάχιστον των τελευταίων 60 ετών έσπασε το ρεκόρ των 16 σερί μηνών με θερμοκρασιακά ρεκόρ. Συμπερασματικά, το Ελ Νίνιο επιδρά στη μέση παγκόσμια θερμοκρασία. Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα είναι το πώς ακριβώς επιδρά η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας (κλιματική αλλαγή) στη συχνότητα εμφάνισης και την ένταση του Ελ Νίνιο. 

2 σχόλια:

  1. Γενικά η εικόνα του χαρτη είναι τραγική, και δινουν μια σαφή εικόνα οτι ο πλανήτης μας και τον Σεπτέμβρη ''έβραζε'' σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ας ήταν τυπικά μόλις 0.04 βαθμούς ποιο ψυχρός απο τον θερμότερο όλων των εποχών Σεπτέμβριο του 2015. Αυτό που κάπως με ενοχλεί είναι η χρωματική κλίμακα του χαρτη που ίσως, θα έπρεπε να έχει λευκό χρώμα στην περιοχή της μηδενίκής απόκλισης απο το κλιματικό και όχι ανοιχτό ροζ όπως εχει τώρα γιατί επηρεάζει την εικόνα του χάρτη προς το θερμό. Η ας επέλεγαν ενα ουδετερο χρώμα όπως το πράσινο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη μέτρηση της διαφοράς θερμοκρασίας δεν μπορεί να προκύψει η απολύτως μηδενική διαφορά. Ή θα είναι λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το μηδέν. Έτσι υποχρεωτικά παίρνει και το ανάλογο χρώμα, το ανοιχτό ροζ όταν η απόκλιση είναι θετική ως 0,5 βαθμούς ή αντιστοίχως το ανοιχτό σιέλ όταν είναι αρνητική ως -0,5 βαθμούς.

      Διαγραφή