Ένας ακόμα γύρος καταιγίδων στη Δ. Ελλάδα

Βαρομετρικό χαμηλό στην Ιταλία κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στη δυτική Ελλάδα, την κεντρική χώρα και τη Μακεδονία. Οι άνεμοι μόνο στο Ιόνιο θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στις ανατολικές και νότιες περιοχές. Την Κυριακή (23/10) ο καιρός θα είναι γενικά βελτιωμένος, αλλά δεν θα λείψουν οι τοπικοί όμβροι κυρίως στην ανατολική και νότια ηπειρωτική Ελλάδα και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα φθάσει στα βόρεια τους 22 και στα νότια τους 26 βαθμούς. Τη Δευτέρα (24/10) τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων, οι οποίοι το απόγευμα στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ, και  η βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά. Πέρα από αυτά, δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στις προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας. Η Τρίτη και η Τετάρτη (25-26/10) στην ανατολική Ελλάδα θα περάσουν με βοριάδες και ψύχρα, αλλά στις δυτικές περιοχές της χώρας οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και θα επικρατήσουν σχετικά υψηλές μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου
 

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016 



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 22-10-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές στη Μακεδονία. Πιθανότητα καταιγίδων. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 21 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι ΝΑ έως ΝΔ 3 με 5 και πρόσκαιρα κατά τόπους στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 22 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΝΔ έως ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 25 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανότητα τοπικών βροχών στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο. Άνεμοι στα βόρεια Α-ΝΑ 3 με 4 μποφόρ και στα νότια ΝΔ έως ΒΔ ως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Παροδικοί όμβροι και πιθανώς τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 25 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές βροχές κατά κανόνα ασθενείς. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 19 βαθμούς.



5 σχόλια:

  1. Κυριε Ζιακοπουλε
    Καλημέρα.

    Πότε θα σταματήσει να βρεχει επιτέλους για να μαζεψουμε τις παραγωγές μας?
    (Εσείς κατι θα ξερετε παραπάνω απο τα διαφορα σαιτ)

    Προβλέπεται καθόλου βαρδάρης την νέα εβδομάδα στην πεδιάδα Κ.Μακεδονίας?

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δασκαλε καλημερα. Τι επεσε εξω σημερα στη προβλεψη ως προς την ενταση των φαινομενων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι τα μοντέλα "υποεκτίμησαν" την επίδραση στον καιρό της κεντροανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας της shortwave trough που με το ΝΔ ρεύμα κινήθηκε από την κεντρική Μεσόγειο προς την περιοχή μας.

      Διαγραφή
  3. Τώρα τελευταία ή μετεωρολογία δυστυχώς κάνει συνεχόμενα βήματα πρός τά πίσω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να καταλήξει κάποιος σ ένα τέτοιο συμπέρασμα, πρέπει να έχει κάνει συστηματική επαλήθευση των προγνώσεων. Των υποκειμενικών, όποτε παρενέβη ο προγνώστης, και των αντικειμενικών, δηλαδή των προϊόντων της αριθμητικής πρόγνωσης καιρού (μοντέλα). Η μνήμη ειναι επιλεκτική και συχνά οδηγεί σε λαθεμένα συμπεράσματα. Λαμβάνοντας αφορμή από τα λεγόμενά σου, φίλε μου, και τα όσα σήμερα γράφτηκαν για την "ασυγχώρητη αποτυχία" των προγνώσεων της Αθήνας, θέλω να πω ότι εκπλήττομαι από το γεγονός ότι κάποιοι, αν και ασχολούνται χρόνια με τη μετεωρολογία, δείχνουν να μην έχουν κατανοήσει τι είναι η αριθμητική πρόγνωση καιρού. Πέρα από αυτό, ορισμένοι, εκ των υστέρων κριτές, στέκονται με μεμψιμοιρία και βαθμολογούν τον Θοδωρή, τον Σάκη, τον Ζιακό, την ΕΜΥ κ.λπ. με κριτήριο ότι ο ένας έβαλε την πιθανότητα και του βγήκε (όταν τη βάζει και δεν βγαίνει, δεν τρέχει τίποτε), αγνοώντας ότι σε ποσοστό 98% λέμε ολοι ότι λένε τα μοντέλα. Η ελεύθερη ανάρτηση των αποτελεσμάτων των μοντέλων καιρού στο Διαδίκτυο έκανε πολλούς ξερόλες και "μετεωρολόγους", χωρίς να το δικαιούνται. Άλλοι, κρυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία, γίνονται δικαστές, δήμιοι και καννιβαλιστές. O tempora, o mores!

      Διαγραφή