Σύντομη επίσκεψη του χειμώνα στη διάρκεια του οκτωβριάτικου μικρού καλοκαιριού

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη) η χώρα θα βρίσκεται κάτω από την επίδραση του ισχυρού συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα το ενισχυμένο Β-ΒΑ ρεύμα, το οποίο στα ανατολικά και νότια θα φθάσει τα 8 μποφόρ. Αξιόλογες βροχές δεν προβλέπονται και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα ανατολικά. Τη Τετάρτη (26/10) ο καιρός θα είναι καλύτερος, καθώς οι βοριάδες σταδιακά θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Πέμπτη (27/10) μια ατμοσφαιρική διαταραχή που θα μας έλθει από την κεντρική Ευρώπη θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Χιόνια θα πέσουν στα βουνά. Παράλληλα, θα ενισχυθούν οι άνεμοι και θα σημειωθεί βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας. Με ισχυρούς Β-ΒΑ ανέμους, βροχές κυρίως στα ανατολικά και νότια και κρύο θα περάσει η εθνική μας εορτή (Παρασκευή,28/10). 

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Υ.Γ.
1. Καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου …σε δύο δόσεις.
2. Κάποτε τα χιόνια την 28η Οκτωβρίου δεν μας ξάφνιαζαν, ακόμα κι όταν έπεφταν στα ημιορεινά της βόρειας χώρας. Τώρα διστάζουμε να τα αναφέρουμε στην πρόγνωση. Ξεμάθαμε λόγω της κλιματικής αλλαγής; Φοβόμαστε μήπως μας «προδώσει» ο υετός ή η θερμοκρασία; Ποιος ξέρει!

 
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016 

 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 25-10-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 21 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ΒΔ. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 24 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 23 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις στο ΒΔ Αιγαίο και τη Β. Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο και τη Θάλασσα Κυθήρων 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 22 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:

 Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 20 βαθμούς.

2 σχόλια:

  1. Χιονόπτωση και ασθενής χιονόστρωση σε όλον τον ημαθιώτικο κάμπο και στη βόρεια Πιερία το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου του 1997, το ενωρίτερο που γνωρίζω στην περιοχή, σημειωτέον με σχεδόν μηδενικό υψόμετρο. Αν το θυμάται κανείς, ας γράψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τετοιες διαταραχές, καιρικά απομεινάρια (για να μην πουμε σκουπίδια) φτερά στον άνεμο πως να τις εμπιστευτείς και να κάνεις πρόγνωση. Ακόμα καλά καλά δεν έχουμε καταλάβει τι ειναι αυτη η διάταραχη που έρχεται...Και επίσης 72 ωρες πριν τον ερχομό της δεν ξερουμε αν θα έχει υετό βορείου ρευματος ή θα έχουμε ξεροβόρι Αιγαίο με τον υετό βορείου ρεύματος να μεταφέρεται στα... βόρεια παράλια τις Αφρικής. Ακόμα 72 ώρες πρίν υπάρχουν μετεωρολογικά μοντέλα που την εμφανίζουν να φεύγει εγκλωβίζόμενη νοτιοδυτικά στα βάθη της Αφρικής...Μιλάμε για μια καιρική ασυμφωνία, ένα καιρικό παράδοξο αυτή η διαταραχή που δε νομίζω να μπορεί ή και να αξίζει κάποιος να ασχοληθεί σοβαρα μαζί της προγνωστικά γιατί μπορεί να ξεφτιλιστεί (όπως κινδυνεύουν να ξεφτιλιστούν όσοι προέβλεπαν χθες υετο νότια νησιωτική Ελλάδα την 28η)
    Οποτε Κύριε ζιακόπουλε οντως, πως να δώσεις χιόνια όταν ουσιαστικά δεν ξέρεις αν θα βρέξει και που?

    ΑπάντησηΔιαγραφή