Καιρικές συγκινήσεις…

Βαρομετρικό χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως το Ιόνιο και τις δυτικές, κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Την Κυριακή (27/11) αξιόλογες βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα δυτικά, τα νότια και το Αιγαίο. Οι νοτιάδες δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ. Η Δευτέρα (28/11) θα ξεκινήσει με βροχές, τοπικές καταιγίδες και νοτιάδες ως 7 μποφόρ, αλλά από το απόγευμα στη Β. Ελλάδα αναμένεται μεταβολή του καιρού με βόρειους ανέμους, τοπικές χιονοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας. Την Τρίτη (30/11) τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι βοριάδες που στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 9 μποφόρ και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Βροχές αναμένονται βασικά στα νότια πεδινά, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:
(α) Στη βόρεια Ελλάδα τις πρωινές ώρες (ασθενείς και τοπικές).
(β) Στα ορεινά-ημιορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς (παροδικές).
(γ) Στο Β. Αιγαίο καθώς και στα ορεινά των υπόλοιπων νησιωτικών περιοχών.
(δ) Στα «άγια χώματα» (Γιάννενα - Κόνιτσα), πολύ λίγα πράγματα. Ό,τι κάνει τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη και το πρωί της Τρίτης.          

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016 


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26-11-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές, κατά κανόνα ασθενείς, τις απογευματινές - βραδινές ώρες στη Δ. Μακεδονία και τη νύχτα στην κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 15 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως από το μεσημέρι. Άνεμοι Ν-NΑ 4 με 5 και τοπικά στο Β. Ιόνιο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές κυρίως από το μεσημέρι. Τις βραδινές - νυχτερινές ώρες σποραδικές καταιγίδες στα νότια. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 19 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές τις βραδινές - νυχτερινές ώρες στις δυτικότερες περιοχές.  Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα σε ΝΑ ως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 20 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές από το απόγευμα. Πιθανές καταιγίδες τη νύχτα. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:

Πιθανές βροχές τη νύχτα προς την Κυριακή. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 15 βαθμούς.

14 σχόλια:

  1. Ο "χαλασμένος καταψύκτης" (διατύπωση ευφυής του κ.Ζιακόπουλου) της Αρκτικής φαίνεται πως μαζεύει πολύ πάγο στη Σιβηρία. Πιστεύω οτι οι ψυχρές καταβάσεις προς ανατολική Ευρώπη και Βαλκάνια θα συνεχιστούν ολόκληρο το Δεκέμβρη. Αν είμαστε τυχεροί, ενδέχεται κάποιοι από εμάς να ζήσουν φέτος λευκά Χριστούγεννα ελέω ...κλιματικής αλλαγής. Ίσως αυτός να είναι και ο μοναδικός τρόπος (ανορθόδοξος βεβαίως) να αποδεχτούν κάποιοι χιονόφιλοι - πεισματικοί σκεπτικιστές το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H γνώση του παρελθόντος είναι το καλύτερο όπλο ενάντια στην κλιματική αλλαγή....μια αλλαγή που πάντα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει.
      Άλλο που πλέον η φυσική μεταβλητότητα βαφτίζεται όπως βολεύονται οι πολιτικάντηδες του κλίματος.
      Το ακούσαμε κι αυτό...Χριστούγεννα λευκά, ελέω κλιματικής αλλαγής. Πόσο αστείοι γινόμαστε!

      Διαγραφή
    2. Διάβασε το σχετικό άρθρο του κ.Ζιακόπουλου περί "μετανάστευσης του ψύχους" (http://ziakopoulos.blogspot.gr/2016/11/blog-post_80.html) αφού εγώ σου φαίνομαι αστείος!

      Διαγραφή
    3. Η επιστήμη δεν είναι δογματική. Αυτό που συμβαίνει στον κόσμο προσπαθεί να εξηγήσει με τον αντικειμενικό τρόπο που καθιέρωσε. Ο τρόπος αυτός κάθε άλλο παρά αστείος είναι. Αναφορικά με την παρούσα κλιματική αλλαγή, λέμε ότι οι επιπτώσεις της στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία του καλοκαιριού είναι περισσότερο κατανοητές και κατά πάσα πιθανότητα συνδέονται με την ολοένα και πιο συχνή μετατόπιση του πολικού αεροχειμάρρου προς τα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη. Το χειμώνα η κατάσταση είναι πολύ περισσότερο περίπλοκη, γιατί, με την κλίση της Γης, στο Β. Ημισφαίριο παράγεται συνεχώς ψύξη, που ούτε κατά διάνοια μπορεί να αντισταθμίσει η όποια υπερθέρμανση του πλανήτη. Το σίγουρο όμως είναι αποσταθεροποιείται θερμοκρασιακά η ευαίσθητη θαλάσσια περιοχή της Αρκτικής και αυτό είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις στα ημιόνιμα πρότυπα της χειμερινής ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας του Β. Ημισφαιρίου. Η διατύπωση ότι το κρύο που παράγεται στις πολικές περιοχές, "αλαφιασμένο", κινείται πότε προς στη ΒΑ Αμερική και πότε προς την κεντρική Ασία ή την κεντρική Ευρώπη φαίνεται γραφική, αλλά ίσως κρύβει επιστημονικές αλήθειες.
      Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους

      Διαγραφή
    4. Στο παραπάνω σχόλιό μου εκ παραδρομής γράφτηκε "μετατόπιση του πολικού αεροχειμάρρου" αντί του σωστού "μετατόπιση του υποτροπικού αεροχειμάρρου"

      Διαγραφή
    5. Δηλαδή κύριε Ζιακόπουλε αν κατάλαβα καλά ο πολικός "δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία από μόνος του" και οι κινήσεις του εξαρτώνται αποκλειστικά από τον υποτροπικό σε όλες τις ψυχρές καταβάσεις σωστά;

      *και αν μου επιτρέπετε και μια μικρή διόρθωση που σχετίζεται και με την παραπάνω ερώτηση.αν θέλετε τη γνώμη μου η έκφραση: "παράγεται ψύχος" δεν ευσταθεί διότι το ψύχος,το κρύο,όπως θέλετε πείτε το δεν είναι κάποια μορφή ενέργειας! και εδώ είναι το εκπληκτικό του χειμώνα,ότι ψυχρές μάζες που δεν μεταφέρουν κάποιο είδος ενέργειας εισβάλουν βίαια σε δίαφορες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου προκαλώντας χάος! το ζητούμενο όμως είναι ότι δεν παίρνουν μόνες τους την πρωτοβουλία αφού την έννοια της "ενέργειας" κατέχει αποκλειστικά η θερμότητα.οι θερμές αέριες μάζες είναι αυτές οι οποίες μπορούν να μετακινηθούν και όχι οι ψυχρές! έτσι ο ψυχρός αέρας ο οποίος υπάρχει λόγω της απουσίας της ηλιακής ακτινοβολίας στο βόρειο ημισφαίριο υποκινείται από τον υποτροπικό (θερμές μάζες)και διώκεται βίαια στα μικρότερα γεωγραφικά πλάτη!
      εδώ κάποιος μπορεί να πει ότι αν ήταν έτσι τότε οι θερμές αέριες μάζες θα είχαν κατακτήσει την πολική περιοχή και ο ψυχρός αέρας θα ήταν απών!κάτι τέτοιο όμως δεν γίνεται γιατί απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας τα οποία όσο ο πόλος αποστρέφεται από την έκθεση του στον ήλιο όχι μόνο δεν έχει αλλά χάνει συνεχώς την όποια υπάρχουσα θερμότητα-ενέργεια !έτσι εξηγείται το πως όταν μια πολική σφήνα εισβάλει στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, στη συνέχεια η "απώλεια" ψύχους που έχει δημιουργηθεί αντικαθιστάτε-χωρίς όμως να "παράγεται" το ψύχος- όπως είπα παραπάνω ,απλά δεν υπάρχει θερμότητα για να κάνει την απώλεια ψύχους μόνιμη!
      όσον αφορά αυτό που αναφέρατε πως η υπερθέρμανση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ψύξη των πολικών περιοχών με βρίσκετε απολύτως σύμφωνο,κατά τη γνώμη μου όμως αυτό που μπορεί να γίνει είναι με την συνεχώς αυξανόμενη ποσότητα ενέργειας-θερμότητας που εγκλωβίζεται στην ατμόσφαιρά μας να καταλαμβάνεται συνεχώς μεγαλύτερο τμήμα απο τους πόλους και κάποια στιγμή η παγωμένη περιοχή θα είναι ελάχιστη σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα!
      Συνοψίζοντας η λανθασμένη -κατά τη ταπεινή άποψή μου πάντα-"παράγεται ψύχος" είναι καθαρά θέμα ενέργειας που έχει θέσει αποκλειστικά η ΦΥΣΙΚΗ .από κει και πέρα κατανοώ πως το λάθος είναι εκφραστικό -άστοχη χρήση γλώσσας-και όχι θεωρητικό κάτι στο οποίο από πολούς μπορεί να δημιουργηθεί παρεξήγηση!
      τέλος η μαγεία που έχει ο καιρός είναι να μας κρατάει όλου ξάγρηπνους περώντας ατέλειωτες ώρες σε τούτα εδώ τα sites και να συζητάμε για τον τόσο οξύμωρο πολικό στρόβιλο!
      αν έχετε κάποια διαφωνία δώστε μας τα φώτα σας!
      καλό σας απόγευμα!

      Διαγραφή
    6. α) Το καλοκαίρι ο υποτροπικός αεροχείμαρρος είναι αυτός που μετατοπιζόμενος προς τα βορρά "επιτρέπει" την εγκατάσταση τροπικών αερίων μαζών πάνω από την περιοχή μας (περίοδοι καύσωνα). Παράλληλα, προς το βορρά μετατοπίζεται και ο κλάδος του πολικού αεροχειμάρρου, ο οποίος εξασθενεί λόγω μείωσης των θερμοκρασιακών αντιθέσων μεταξύ των πολικών περιοχών και των περιοχών μέσων πλατών.
      β) Με το "παράγεται ψύχος" εννοώ την απώλεια θερμότητας που λαμβάνει χώρα κυρίως δι' ακτινοβολίας, χωρίς καμιά "ηλιακή αντιστάθμιση" επί μήνες.
      γ) Αυτό που προκαλεί την ατμοσφαιρική κυκλοφορία είναι η αέναη διαδικασία θερμικής εξισορρόπησης μεταξύ πολικών και τροπικών περιοχών.
      δ) Οι θερμές αέριες μάζες δεν μεταφέρονται προς τους πόλους μόνο με τον υποτροπικό αεροχείμαρρο. Μια χαρά θερμές είναι και οι αέριες μάζες των μέσων πλατών που βρίσκονται "στα δεξιά" του πολικού αεροχειμάρρου. Θυμίζω εδώ τη μεγάλη διαφορά των δύο αεροχειμάρρων: στον υποτροπικό αεροχείμαρρο οι θερμοκρασιακές αντιθέσεις των αερίων μαζών περιορίζονται περίπου στο άνω μισό της τροπόσφαιρας ενώ στον πολικό αεροχείμαρρο αντιθέσεις παρατηρούνται σε όλο το πάχος της τροπόσφαιρας.

      Διαγραφή
    7. ευχαριστούμε πολύ για τις θαυμαστές σας πληροφορίες!
      όσον αφορά το β) συμφωνούμε απόλυτα και βοηθάει πολύ και η χρήση των εισαγωγικών για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις!

      Διαγραφή
  2. Είναι πολύ νωρίς για χιόνια τον Νοέμβριο ακόμη και με τα δεδομένα της δεκαετίας του 70 και 80.Απο οταν ενα Αμερικάνικο site κανει μακροπροθεσμες προγνωσεις αρκετοί χιονοφιλοι εχουν χάσει την υπομονη τους και ζητάνε χιόνι απο τον Νοέμβριο!Η Ελλάδα βρίσκετε στην Νοτια Ευρωπη μην το ξεχνάτε αυτο.Αυτα απο τα "αγια χωματα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή η γενική σου τοποθέτηση. Ωστόσο, άλλο κλίμα και άλλο καιρός. Το νέο τρέξιμο του ECMWF είναι πιο ευνοϊκό για ένα γρήγορο πέρασμα χιονιού και από τη ΒΔ Ελλάδα.

      Διαγραφή
  3. Εμείς θα πάρουμε την άχνη και η Τουρκιά τον κουραμπιέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι κουραμπιέδες είναι για τις Γιορτές Χρήστο. Κάτι μου λέει οτι φέτος θα τους τιμήσουμε δεόντως. Κυριολεκτικώς αλλά (κυρίως!) και μεταφορικώς.

      Διαγραφή
  4. Ίσως πάρετε κάτι περισσότερο από άχνη, Χρήστο. Όσο για τις γιορτές, κατι ξέρει παραπάνω ο Γιώργος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιστευω οτι αυτος ο χειμωνας θα εχει εναλλαγες, θα εχει και τις ψυχρες καταβασεις του ειτε πολυ εντοντες η νορμαλ, αλλα θα ερχονται και πιο θερμες αεριες μαζες απο τη μεσογειο κατα περιοδους, ειμαστε αλλωστε στη μεσογειο δε φαινεται λογικο να εχουμε μονο ενα συνεχες ψυχρο μοτιβο ολο το χειμωνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή