Υπό αναζήτηση οι νοτιάδες

Βαρομετρικό χαμηλό στις ακτές Τυνησίας- Λιβύης κινείται αργά προς την κεντρική Μεσόγειο, όπου και θα εξασθενήσει. Στα Βαλκάνια ο αντικυκλωνικός σφήνας καλά κρατεί. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο), δεν προβλέπονται βροχές και οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ και στο Αιγαίο ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα κυμανθούν από 17 ως 19 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα είναι και πάλι χαμηλές κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Την Κυριακή (20/11) υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν λίγες βροχές στο Ιόνιο και τη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα φθάνουν τα 6 μποφόρ (Ν. Ιόνιο και Θάλασσα Κυθήρων) και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Από τη Δευτέρα ως την Πέμπτη (21 - 24/11) δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές στη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ με βασικές εντάσεις στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 4 με 6 μποφόρ. Στο Αιγαίο από το μεσημέρι της Τρίτης ως το απόγευμα της Πέμπτης οι βοριάδες θα πνέουν με ένταση ως τα 7 μποφόρ. Τέλος, στα μέσα της εβδομάδας η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση που θα γίνει περισσότερο αισθητή στα ανατολικά.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου
     

Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016 

 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 19-11-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 18 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 και στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 20 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 20 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους στα νότια αυξημένες. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 21 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 19 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 16 βαθμούς.




11 σχόλια:

  1. Καλησπέρα κ. Δημήτρη, δυστυχώς από ότι βλέπω κι αυτός ο Νοέμβρης θα βγει άνομβρος όπως τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς.. Καλό Σ/Κ να έχετε ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Θάνο. Και να σκεφθείς, ο Νοέμβριος ονομάζεται και Βροχάρης!

      Διαγραφή
  2. Καθόμαστε όλοι και περιμένουμε εδώ και μία βδομάδα πότε θα κινηθεί το χαμηλό που θα έχει ήδη "ψοφήσει" όταν αποφασίσει να κινηθεί. Το μόνο παρήγορο είναι ότι σημειώνονται πάχνες το πρωί και δεν έχουμε τα περσινά 25άρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμμονή σε αντικυκλωνική κυκλοφορία στην περιοχή μας δίνουν τα μοντέλα σε ορίζοντα τουλάχιστον 10 ημερών. Αν θυμάμαι καλά κ.Ζιακόπουλε, κάπως έτσι είχε ξεκινήσει το πράγμα πέρισι το Νοέμβρη και πήγε τρένο όλο το χειμώνα. Η μήπως ήταν πρόπερσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέρυσι ήταν, Γιώργο. Βλέπε άρθρο "Καιρικοί Προβληματισμοί" της 13ης Νοεμβρίου 2015, επιλογή ΕΠΙ-ΚΑΙΡΑ.

      Διαγραφή
  4. Παντως με στοιχεια και οχι με λογια του αερα εχουμε 1-2 βροχερους(πανω απο τα κλιματικα) Νοεμβρηδες τα τελευταια 16χρονια!!! Η μεση τιμη εχει κατακρημνιστει απο τα 52μμ(1955-1998) στα 32μμ(1999-2015)!!! Δεν μιλαμε για λιγα χρονακια αλλα για 16 ολοκληρα χρονια αλλαγη πορειας!! Να πω οτι με αυτα τα νουμερα τα τελευταια 16 χρονια ο Νοεμβρης απο βροχεροτερος μηνας του ετους εχει γινει ο 7ος βροχεροτερος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου Βασίλη, οι ενδείξεις για κλιματική αλλαγή είναι αποχρώσες και κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν αποδείξεις όταν θα συγκρίνουμε τα στοιχεία της τριακονταετίας 1991-2020 με τα αντίστοιχα στοιχεία των προηγούμενων τριακονταετιών. Είναι λογικό να συνδέσει κάποιος την υπερθέρμανση του πλανήτη των τελευταίων δεκαετιών με αλλαγές στα παγκόσμια πρότυπα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Ωστόσο θα χρειαστούμε αρκετά χρόνια έρευνας για να βρούμε το πώς.

      Διαγραφή
  5. Κύριε Ζιακοπουλε είστε ο δάσκαλος της μετεωρολογίας!Δεν μπορείτε όμως να κάνετε κάτι με τα άθλια site που το μόνο που κάνουν είναι να παραπληροφορουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπερα σας.Παντως κ εγω με τη σειρα μου ως κατοικος δυτικης ελλαδος να τονισω οτι φετος κ ο οκτωβρης κ ο νοεμβρης ηταν αρκετα εως πολυ βροχεροι μηνες σε σχεση με περυσι και με διαδοχικα χαμηλα γι αυτην την περιοχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το μεγαλο προβλημα το φετινο φθινοπωρο στη περιοχη μας το εχει η ανατολικη και νοτια νησιωτικη χωρα απο θεμα ανομβριας, απο την αλλη αυτο το βροχερο μοτιβο της δυτικης ελλαδας εχει επαναληφθει αρκετες φορες στο παρελθον αύτη την εποχη οταν δεν εχουμε ακραια εμμονη βοριαδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. παντα ετσι γινεται.. στην δυτικη ελλαδα ολο βροχες και στα νησια ανομβρια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή