Ο καλός ο νοικοκύρης, ο λαγός και το περδίκι όταν βρέχει χαίρονται

Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις σχετικά χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο θα διατηρήσει για ένα ακόμα εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) τους Β-ΒΑ ανέμους στην ανατολική χώρα. Αντίθετα, στα δυτικά το ρεύμα θα γίνει σιγά-σιγά Ν-ΝΑ, αποτέλεσμα της μετακίνησης ατμοσφαιρικών διαταραχών από τη δυτική προς την κεντρική Μεσόγειο. Την Παρασκευή (25/11) το βράδυ στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και το τριήμερο Σάββατο-Δευτέρα (26-28/11) σχεδόν σε όλες τις περιοχές αναμένεται μεταβολή του καιρού με νοτιάδες 5 με 7 μποφόρ, βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα είναι σχετικά υψηλή. Από το βράδυ της Δευτέρας στη Β. Ελλάδα και την Τρίτη (29/11) σταδιακά σε όλη τη χώρα αναμένεται νέα μεταβολή του καιρού, αυτή τη φορά χειμωνιάτικου τύπου, με χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές, ισχυρούς βοριάδες και χαμηλές θερμοκρασίες. Περισσότερα στοιχεία για το πότε, πού και πόσο θα χιονίσει τις επόμενες μέρες.       

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24-11-2016

Αναλυτικά: Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 15 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι NΑ έως ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 20 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 19 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 και πρόσκαιρα κατά τόπους στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 21 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 18 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 15 βαθμούς.


7 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σε όλους. Εμένα με προβληματίζει Γιώργο, ότι το GFS θα αλλάξει γνώμη καμιά δεκαριά φορές για τις χιονοπτώσεις στα πεδινά και στο τέλος δε θα γίνει τίποτα - θα μείνουμε με τους προγνωστικούς χάρτες στο χέρι. Όσον αφορά το φετινό χειμώνα πιστεύω (hope casting) ότι θα είναι κανονικός δηλ. με ποικιλία φαινομένων και θερμοκρασιών χωρίς ακρότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aγαπητέ Χρήστο όπως όλα δείχνουν με το GFS "να τα μαζεύει" όπως γίνεται κάθε φορά θα έχουμε απλά για κανα 2 μέρες έναν πολύ τυπικά χειμωνιάτικο καιρό χωρίς καμία υπερβολή και με θερμοκρασίες απολύτως φυσιολογικές για την εποχη και τον υετό σε μηδενικά επίπεδα στη Μακεδονία! Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι μικρή διάρκεια της κακοκαιρίας που την κάνει να μοιάζει αμελητέα. η ίδια κακοκαιρία-καλοκαιρία για μας- στη δεκαετία του 90 θα κράταγε τουλάχιστον τις διπλάσιες μέρες!

      Διαγραφή
    2. Ακόμη περισσότερο τη δεκαετία 80 και 70, όπου χιόνιζε ακόμη και στα πεδινά για τρία μερόνυχτα, σταματούσε λίγο και ξανάρχιζε! Τότε να δείτε γλέντια, φίλοι μου. Πάραυτα, τα σχολεία έκλειναν σπάνια. Τώρα, με 2-3 πόντους χιόνι κλείνουν. Τα παιδιά έγιναν "Ντιντήδες".

      Διαγραφή
    3. Εφόσον δεχόμαστε οτι είμαστε σε τροχιά κλιματικής αλλαγής, ας μη περιμένουμε καταστάσεις δεκαετιών 70 και 80. Φωτοβολίδες θα είναι οι χιονιάδες πλέον. Για φέτος έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί στην Ευρώπη δεδομένης της θερμοκρασιακής ανωμαλίας που παρατηρείται στην Αρκτική ζώνη και της μετανάστευσης του ψύχους, που λέει και ο δάσκαλος.

      Διαγραφή
    4. Αυτη η θερμοκρασιακη ανωμαλια γιωργο που συνοδευεται και απο ρεκορ μειωμενης παγοκαλυψης εχει πραγματικα ενδιαφερον. Το σιγουρο ειναι αυτο που ειπε ο δασκαλος για το χαλασμενο καταψυκτη.

      Διαγραφή
    5. φίλε Χρήστο όλοι όσοι ζήσαμε έχουμε να θυμόμαστε χρυσές εποχές του 70 και του 80 που δεν χάνονται εύκολα απο τις μνήμες μας!

      Διαγραφή
  2. και εγω το ιδιο πιστευω ... χιονοπτωσεις στην δυτικη μακεδονια κλασικα και λιγα στα υπολοιπα πεδινα ως καθολου θα λεγα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή