Βοριάδες, κρύο και χιονάκια με «αστερίσκους»

Ψυχρό μέτωπο, κινούμενο από βορρά προς το νότο, θα επηρεάσει σταδιακά όλη τη χώρα. Τα βασικά χαρακτηριστικά της χειμωνιάτικου τύπου κακοκαιρίας που θα επικρατήσει το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) στην περιοχή μας θα είναι οι χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά (Β. Ελλάδα), οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 6 με 8 μποφόρ και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αναμένονται στα δυτικά, τα νότια και το Αιγαίο. Την Τετάρτη (30/11), αρχικά η κακοκαιρία θα συνεχιστεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, αλλά βαθμιαία οι βροχές και τα χιόνια θα σταματήσουν στα δυτικά και τα βόρεια και ως το βράδυ θα περιοριστούν στις προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα ανατολικές και νότιες περιοχές και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 9 μποφόρ και θα επικρατήσουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Καλύτερος θα είναι ο καιρός την Πέμπτη και την Παρασκευή (1-2/12), αν εξαιρέσουμε τον πρωινό παγετό.  
       
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΕΣ ΧΙΟΝΟ-ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

Αττική: Την Τρίτη τα χιόνια δεν κατεβαίνουν από την Πάρνηθα. Την Τετάρτη θα κατέβουν σε Πεντέλη και Υμηττό και ίσως για λίγο στα βορειότερα και ορεινότερα προάστια. Πέρα από τις ημι-προβληματικές θερμοκρασίες, δεν είναι αξιόλογος ο υετός. Κάποιες στιγμές θα παλεύει μόνο του το ΒΑ ρεύμα.
    
Θεσσαλονίκη: Από τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης ως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης υπάρχουν αρκετές πιθανότητες για χιονοπτώσεις και μέσα στην πόλη.

Γιάννενα: Αυξημένες πιθανότητες χιονόπτωσης από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης ως και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Λάρισα: Υπάρχουν κάποιες πιθανότητες χιονόπτωσης από τις βραδινές ώρες της Τρίτης ως και τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης.


Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 29-11-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά- ημιορεινά και αργότερα και στα πεδινά. Στις παράκτιες περιοχές τις πρωινές ώρες βροχές και αργότερα χιονόνερο ή χιόνι. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 7 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (Ήπειρος). Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Αργότερα στο Ιόνιο ΒΔ 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 15 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και στα νότια καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά και το βράδυ στα ημιορεινά της Θεσσαλίας. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ και στα νοτιοανατολικά ΝΔ ως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 20 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές κατά περιόδους. Τις απογευματινές - βραδινές ώρες χιόνια στην Πάρνηθα. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 14 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:

Παροδικές βροχές και χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και αργότερα στα πεδινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 6 βαθμούς.

12 σχόλια:

  1. Κύριε ζιακοπουλε που είναι η γνώμη σας για καρδιτσα.....ευχαριστώ πολύ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (Γιωργος 35 ετων)Καλησπερα σας,σας παρακολουθω απο μικρο παιδι απο τοτε που λεγατε τον καιρο για τους αγροτες με μεγαλη επιτυχια!Γινεται μεγαλος ντορος για αυτην την κακοκαιρια οντως και με συνχωρειτε αν γινομαι κουραστικος!Χτες γραψατε και για πεδινα Θεσσαλιας ενω σημερα λετε μονο για βορεια πεδινα χιονοπτωσεις!Αλλαξανε τοσο πολυ τα στοιχεια και τα αποκλεισατε?Επισης αν θελετε πειτε μου αν υπαρχει πιθανοτητα για χιονοπτωση-χιονοστρωση σε Νοτιοδυτικη Μαγνησια υψομετρο 100 μετρα μακρυα απο θαλασσα!Σας ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τα έχω αποκλείσει. Η σημερινή πρόγνωση για χιονοπτώσεις στη Λάρισα (βλέπε Υστερογραφες χιονο-διευκρινίσεις) το επιβεβαιώνει. Όσο για τις τοπικές προγνώσεις, δεν γνωρίζω τις καιρικές ιδιαιτερότητες κάθε περοχής. Ακόμα όμως και να τις ήξερα, δεν έχω χρόνο να απαντώ σε όλα τα αιτήματα. Μπορείτε να συβουλεύεστε τα μετεωγράμματα της περιοχή σας κι αν δεν υπάρχουν, κάποιων άλλων γειτονικών περιοχών.
      Καλό βράδυ

      Διαγραφή
  3. Προβληματικές θερμοκρασίες, όντως, και προβληματικός υετός σε πολλές περιοχές. Αλλά είναι ένα πρώιμο χειμωνιάτικο ξέσπασμα και σαν τέτοιο (ίσως και σαν ...προεόρτιο) πρέπει να το δούμε και να μην έχουμε αδικαιολόγητα μεγάλες προσδοκίες. Βλέπω και στα γνωστά καιρικά μπλόγκς, πάει πάλι το hope-casting σύννεφο. Εντάξει, όλοι εμείς οι χιονολάτρες κάποτε υποκύπτουμε στον πειρασμό να βλέπουμε "συστήματα που δεν τα πιάνουν τα μοντέλα" και "δευτερεύοντα χαμηλά" και "το θερμό Αιγαίο"..., 'ομως αυτή η ψυχρή εισβολή έδειξε από τα πρώτα τρεξίματα τι θα ήταν: Μια μέτρια χειμωνιάτικη εισβολή, λίγο πιο ισχυρή σε σχέση με την κλιματολογία των αρχών Δεκέμβρη.
    Ας χαρούμε λοιπόν (οι λίγοι τυχεροί) τα πρώτα φετινά χιόνια και ας κρατήσουμε τις δυνάμεις μας για τη συνέχεια του Δεκέμβρη, που νομίζω πως θα συνεχίσει να μας προσφέρει καιρικές συγκινήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κ. Ζιακόπουλε καλησπέρα σας! Θα έχει χιονοπτώσεις η πόλη της Τρίπολης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως λέει και ο Γιώργος πιο πάνω παρακολουθουμε τον Κ.Ζιακοπουλο απο μικρά παιδια στην τηλεόραση να μας λεει τον καιρο.Γι'αυτό ειναι αλλο να το βλέπουμε σε μετεωγράμματα και αλλο να μας το λεει ο δάσκαλος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βλέπετε και meteothes, GFS Ελλάδος, Ποσειδών σύστημα, free meteo χάρτης χιονιού, weather Europe satellite forecast κλπ. και προσπαθήστε να υπολογίστε το μέσο όρο των προβλέψεων. Μπορεί να μην "πέφτουν" πάντα μέσα, τουλάχιστον όμως κάποια από αυτά είναι συναρπαστικά και σας ταξιδεύουν σε φανταστικές προσδοκώμενες χειμωνιάτικες εικόνες του επόμενου πρωινού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α ρε Χρήστο, μας έφαγε η εικονική πραγματικότητα του μετεω-διαδικτύου τα τελευταία χρόνια! Μέλι-μέλι κι από τηγανίτα (σχεδόν)τίποτα! Για να δούμε και φέτος. Σου εύχομαι αύριο να το δεις να πέφτει στα μέρη σου!

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα σ' όλους. Μόλις άρχισε η χιονόπτωση και στη θάλασσα στη Θεσσαλονίκη. Ευχαριστώ Γιώργο.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα σας από Γιάννενα υπάρχει πιθανότητα για χιονοστρωση? Θα είναι πυκνες οι χιονοπτώσεις εδώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιάννενα θα έχουμέ χιονοστρωση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα υπάρχει χιονοστρωση στα Γιάννενα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή