Η μετανάστευση του ψύχους


Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη (ωκεανοί και ξηρά) τον Οκτώβριο του 2016 σε σχέση με την αντίστοιχη θερμοκρασία της περιόδου 1981-2010.
Πηγή: https://www.ncdc.noaa.gov/sotc/global/201610
Σύμφωνα με τους κλιματολόγους της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ, o Οκτώβριος του 2016 ήταν μαζί με τον Οκτώβριο του 2003 ο 3ος κατά σειρά πιο ζεστός Οκτώβριος από το 1880. Η μέση θερμοκρασία της Γης (ξηρά και ωκεανοί) ήταν κατά 0,73οC υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία του Οκτωβρίου της περιόδου 1981-2010. Το ρεκόρ κατέχει ο Οκτώβριος του 2015 που ήταν κατά 0,26οC θερμότερος από το φετινό Οκτώβριο.


Η πορεία της παγοκάλυψης στην Αρκτική
Αναφορικά με τις επιμέρους θερμοκρασίες στις διάφορες περιοχές του πλανήτη, παρατηρούμε ότι ο Οκτώβριος του 2016 ήταν ψυχρότερος στο δυτικό Καναδά, τις περισσότερες περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και κυρίως στην κεντρική Ασία, όπου σε ορισμένες περιοχές η μέση θερμοκρασία του μήνα ήταν κατά 5 βαθμούς χαμηλότερη από τη μέση θερμοκρασία του Οκτωβρίου της περιόδου 1981-2010.
Παρατηρώντας και την εξέλιξη της θερμοκρασίας στη Νότια Αμερική και την Αυστραλία, μπορούμε να πούμε ότι το φετινό Οκτώβριο το ψύχος μετανάστευσε από τις πολικές περιοχές στα μέσα πλάτη του πλανήτη μας. Αυτό φαίνεται καθαρότερα στην Αρκτική, στην οποία η αύξηση της παγοκάλυψης γίνεται με ρυθμούς χελώνας. Η όλη κατάσταση μου θυμίζει «ψυγείο» στο οποίο έχει χαλάσει η κατάψυξη και παρατηρείται περίεργη ψύξη στα πάνω συρτάρια της συντήρησης. Αυτά, φίλοι μου, είναι σημάδια αποσταθεροποίησης του κλιματικού συστήματος της Γης, που δεν θα μας βγει σε καλό.
Καλή Κυριακή σε όλους


4 σχόλια:

  1. Αν αυτή η συσσώρευση ψύχους στη Σιβηρία συνεχιστεί και το Δεκέμβριο, δεν αποκλείεται να έχουμε και εμείς κάποιες ισχυρές ψυχρές εισβολές. Μπορεί τα "χιονισμένα Χριστούγεννα" να γίνουν πραγματικότητα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Μια ευχάριστη εκδοχή του φαινομένου που περιγράφετε κ.Ζιακόπουλε, το οποίο βέβαια καθεαυτό μόνο ως ευχάριστο και ενθαρρυντικό δεν μπορεί να το δει κάποιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε συνέχεια των σχολίων μου από 15 & 16 τρέχοντος, το GFS έχει μία επιτυχία και μία αποτυχία σε προβλέψεις χιονοπτώσεων με ορίζοντα εννέα (9) ημερών. Για να δούμε τώρα θα πετύχει στην ψυχρή εισβολή στο τέλος του μήνα; Ή μήπως βασίζεται στη ρήση της γιαγιάς μου: "του Αγίου Ανδρέα ανδρώνεται το κρύο"!

      Διαγραφή
    2. Η πρώϊμη ενίσχυση του σιβηρικού αντικυκλώνα και η "μετανάστευση"-συσσώρευση του ψύχους δίνουν αρκετές πιθανότητες (αν συνεχιστούν) για αλλεπάλληλες ψυχρές εισβολές προς τα Βαλκάνια. Μπορεί να έχουμε έναν Δεκέμβρη ανάλογο του 2001.

      Διαγραφή
    3. Ευχοίμεθα.

      Διαγραφή