Χιονο-αναμνήσεις


Πεδίο του Άρεως, 13 Φεβρουαρίου 2004
Φωτογραφία: Κώστας Βίτσιος
Ο χιονιάς του διημέρου 12 και 13 Φεβρουαρίου 2004  κατέχει: (α) το ρεκόρ της έντασης των χιονοπτώσεων στις περισσότερες περιοχές της Αττικοβοιωτίας, των Κυκλάδων και της Κρήτης και (β) τα ρεκόρ των χαμηλότερων θερμοκρασιών σε αρκετούς σταθμούς. Είναι εξαιρετικά ακραίο το γεγονός ότι σε πολύ λίγο χρόνο το χιόνι στη Μαλακάσα είχε φθάσει το ένα μέτρο και ότι εκείνη την αξέχαστη Τσικνοπέμπτη (12-2-2004) πολλοί άνθρωποι είχαν αποκλειστεί σε ταβέρνες ακόμα και στα πεδινά της Αττικής. Παράλληλα, ποτέ άλλοτε στην ιστορία της Αθήνας (Ν. Φιλαδέλφεια) η μέγιστη θερμοκρασία δεν έπεσε στους μείον 1,8 βαθμούς (13 Φεβρουαρίου). 


Αναφορικά με τους θερμοκρασιακούς δείκτες της ανώτερης ατμόσφαιρας, εξαιρετικά σπάνιες ήταν οι θερμοκρασίες των μείον 42 και μείον 14 βαθμών που είχαν σημειωθεί εκείνη την ημέρα στις στάθμες των 500 και 850 hPa αντίστοιχα.

Ενδεικτικά ύψη χιονιού στην Αττική: στα δυτικά και νότια προάστια καθώς και στο κέντρο της Αθήνας 10 με 15 εκατοστά, στην Κυψέλη 15 με 20 εκατοστά, στην Αγία Παρασκευή 30 εκατοστά και στη Ραφήνα 50 εκατοστά. Οι πολύ χαμηλές ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας της 14ης Φεβρουαρίου (Ν. Φιλαδέλφεια -5,4 βαθμοί, Άργος -8 βαθμοί κ.λπ.) προκάλεσαν τρομερές καταστροφές στη γεωργία. Από τον παγετό κάηκαν σχεδόν στο σύνολό τους τα φυτά στα μπαλκόνια της Αθήνας και πολλά εσπεριδοειδή όχι μόνο στην Αργολίδα, αλλά και στη Λακωνία. 

Η πρόγνωση του ισχυρού χιονιά του 2004 ήταν επιτυχημένη, αλλά η έντασή του εξέπληξε ακόμα και εμάς τους Μετεωρολόγους. Από τις σκηνές εκείνης της περιόδου αξέχαστες θα μείνουν αυτές των πολιτικών που προσπαθούσαν να δώσουν κουράγιο στους εγκλωβισμένους στα αυτοκίνητά τους οδηγούς της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Οι εκλογές ήταν κοντά (7-3-2004) και η μεν κυβέρνηση προσπαθούσε να δείξει ότι είναι παρούσα και νοιάζεται, ευελπιστώντας να κερδίσει τις εκλογές όπως έκανε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ με τις γαλότσες του στις πλημμύρες του 2002 στη Γερμανία, η δε αντιπολίτευση ήθελε να δείξει, η αλήθεια είναι διακριτικά γιατί το φαινόμενο ήταν εξαιρετικά σπάνιας έντασης, την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού. Το φαινόμενο Σρέντερ δεν επαναλήφθηκε στις εκλογές του Μαρτίου του 2004, αλλά στα χρόνια που ακολούθησαν η μοίρα επιφύλαξε εξαιρετικά ακραία καιρικά φαινόμενα και στη νέα κυβέρνηση. 

9 σχόλια:

  1. Οι χιονιάδες του 2002 και του 2004 ήταν αυτοί που έπλασαν τη νέα γενιά των (Αθηναίων κυρίως) χιονοτρελαμένων. Για εμάς, τις παλιές καραβάνες, πέρα από την αναμφισβήτητη σφοδρότητά τους, το εντελώς νέο και θαυμαστό του πράγματος ήταν το διαδίκτυο, οι χάρτες, τα μοντέλα. Η απίστευτη ως πριν από λίγα χρόνια δυνατότητα να παρακολουθείς, σε σχεδόν ζωντανο χρόνο, το "θηρίο" να πλησιάζει. Οι νεώτεροι αυτό δεν μπορούν να το συλλάβουν σ όλη του την έκταση γιατί απλά δεν έχουν ζήσει την τεχνολογική εποχή των ...σπηλαίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστη παρατήρηση.Να προσθέσω οτι τα πρώτα χρόνια τα μοντέλα πεφτανε χοντρικά μέσα. Χαρακτηριστικα το 2004 το εδειξε 10 μετες πριν κ ήταν σκανδαλώδης η επαλήθευσή του.Τους δώσαμε περισσότερη αξία εμείς η απ ' εξω και τώρα πλέον οι σφαλιάρες είναι συνεχείς.
      Βαγγέλης

      Διαγραφή
  2. εντάξει, κε Ζιακόπουλε, όχι μόνο βάζετε ταφόπλακες στα χιονοόνειρά μας, χώνετε και το μαχαίρι στην πληγή βαθιά στρίβοντάς το μάλιστα...
    Εγώ θυμάμαι εκείνο τον χιονιά για τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες (-7 είχε η Κηφισιά νομίζω) και τη σφοδρότητα της χιονόπτωσης. Θυμάμαι χαρακτηριστικά 2 γεγονότα: 1)το απόγευμα με τις πρώτες νιφάδες κατέβηκα στο δρόμο να σκεπάσω το αυτοκίνητο κλπ και μέχρι να τελειώσω το είχε στρώσει κανονικότατα παντού μέσα σε 3-4 λεπτά 2) το πρωί της ημέρας εκείνης είχα πει στην κοπέλα μου να μην πάει το απόγευμα σε ιδιαίτερο στην Ερυθραία γιατί θα είχε πρόβλημα από το χιόνι. Έφαγα τρελό δούλεμα, παρόλα αυτά με άκουσε και βεβαίως το βράδυ έπαιρνα τα εύσημα! Κάποια φίλη την πάτησε αντίστοιχα σε ιδιαίτερο στο Διόνυσο εκείνο το απόγευμα. Πάντως, ήταν μια κακοκαιρία εξπρές που το πρωί της επόμενης ημέρας είχε λήξει. Σε χιονόστρωση στα βπ δεν ξεπέρασα κατά διάνοια το 2002 κ ηταν μάλλον εφάμιλλη του 2006, τότε βέβαια χιόνιζε 3 μέρες με -1 ενω το 2004 με -5 και κάτω σε 12 ώρες).
    Παρεμπιπτόντως, εκείνη τη χρονιά είχε ακόμα μία ισχυρή εισβολή 15 ημέρες πριν με τη μετ. βόμβα όπου πρόλαβε το ψύχος 1 ώρα τα φαινόμενα και το έστρωσε ενώ μετά πάγωσαν τα πάντα με -3,5 (πάντα Κηφισιά). Τέλος, το Μάρτιο εκείνης της χρονιάς, νομίζω την Παρασκευή το βράδυ προ των εκλογών είχαμε την τελευταία χιονόπτωση της χρονιάς (χωρίς χιονόστρωση όμως).
    Βαγγέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαβάζω το "αναμνηστικό" του Δάσκαλου και φαντάζομαι μιά εικόνα από το μέλλον: Τα εγγόνια η τα δισέγγονά μας μιά συνηθισμένη μέρα ενός συνηθισμένου Φλεβάρη, με μπλουζάκια στην παραλία (κάποιοι είχαν ήδη ξεκινήσει τα πρώτα μπάνια) να λένε παραμύθια στα παιδιά τους, βγαλμένα απ τους παλιούς τους χρόνους:
    "Ήταν μιά φορά κι έναν καιρό κάτι περίεργα χρόνια που το μισό χρόνο έκανε ζέστη και τον άλλο μισό πολύ κρύο. Τι είναι κρύο; Να, κάτι σαν το ψυγείο μας Γιωργάκη. Κι όταν καμιά φορά ο αέρας πάγωνε και γινόταν σαν το ψυγείο μας, άρχιζε να πέφτει από ψηλά ένα πράγμα άσπρο σαν το μπαμπάκι, αλλά παγωμένο, σαν το παγάκι που έχεις ρίξει μέσα στην πορτοκαλάδα σου Γιωργάκη. Και έπεφτε, και έπεφτε το μπαμπάκι και τα σκέπαζε όλα, ακόμα και την παραλία που είμαστε τώρα ξαπλωμένοι την είχε σκεπάσει εκείνο τον πολύ παλιό καιρό!..."

    Και ζήσαμε εμείς καλά και αυτά (το πιθανότερο) θα ζήσουν πολύ χειρότερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοβερός για άλλη μια φορά Γιώργο αν και εύχομαι να μην επαληθευτούν τα όσα αναμένουμε!

      Διαγραφή
  4. ΔΑΣΚΑΛΕ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΜΑΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2000 ΠΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ ΧΙΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΒΗΡΙΚΟΣ ΚΑΤΕΒΑΤΗΣ ΜΕ ΘΕΡΜ. -18ΚΑΙ-25 ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς και θα εννοείτε του 2001 για τη Θεσσαλία πλην Μαγνησίας.

      Διαγραφή
    2. Δεκεμβριος 2001 μηπως;

      Διαγραφή
    3. Αφηστε το δε βρισκεται ακρη...ο Δασκαλος ανεφεραι για μια συγκεκριμενη κακοκαιρια...αυτο δε σημενει οτι θα ζηταει ο καθενας απ την περιοχη του να αναφερθει στο χιονια που ξαφνικα θυματε!Ετσι κι αλλιος αυτος ο χιονιας επιρεασε πολες περιοχες ανεξαρτιτος το υψος χιονιου.

      Διαγραφή