Η θερμοκρασία του Μάρτη του 2017 στην Ευρώπη: οι πολλές αποχρώσεις του κόκκινου

Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του Μαρτίου του 2017 σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του συγκεκριμένου μήνα  της περιόδου 1981-2010. Πηγή: ERA-Interim, Credit: ECMWF, Copernicus Climate Change Service.
http://climate.copernicus.eu/resources/data-analysis/average-surface-air-temperature-analysis/monthly-maps/march-2017

Ο Μάρτης του 2017 στην Ευρώπη ήταν θερμότερος από το μέσο όρο του μήνα της περιόδου 1981-2010 σχεδόν σε όλες τις περιοχές της. Η μεγαλύτερη θερμοκρασιακή απόκλιση, που έφθασε τους 15 βαθμούς, παρατηρήθηκε στη βόρεια Ρωσία, αλλά αρκετά πάνω από τις κλιματικές τιμές ήταν οι θερμοκρασίες στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη καθώς και στις Βαλκανικές χώρες. 

Σε πλανητική κλίμακα θερμότερος του κανονικού ήταν ο Μάρτης στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ και στις δυτικές-νοτιοδυτικές περιοχές της Ανταρκτικής, όπου η έκταση του θαλάσσιου πάγου παραμένει εξαιρετικά χαμηλή. Σε μικρότερο βαθμό θερμότερος του κανονικού ήταν ο περασμένος μήνας στις απειλούμενες από λιμό περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Αφρικής καθώς και στο εσωτερικό της Αυστραλίας.

Η έκταση του θαλάσσιου πάγου της  Ανταρκτικής
στις 3 Μαρτίου 2017.

Η θερμοκρασία ήταν πολύ κάτω του μέσου όρου στην Αλάσκα, στις περισσότερες περιοχές του Καναδά, στην περιοχή μεταξύ της Γροιλανδίας και του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ που βρίσκεται Β-ΒΔ της Νορβηγίας και στην ανατολική Ανταρκτική. Ψυχρότερος του κανονικού ήταν ο Μάρτης  στη Νότια Αφρική, σε περιοχές της νότιας Ασίας και σε ορισμένες περιοχές του Ειρηνικού, του Ατλαντικού και του Ινδικού Ωκεανού. 

1 σχόλιο:

  1. Πραγματικά εντυπωσιακή η πορεία του χαμηλού από την Αλγερία και την Λιβύη την Μεγάλη εβδομάδα, θα κινηθεί ανατολικά βορειοανατολικά θα επηρεάσει με πολλές βροχές την κεντρική και βόρεια Λιβύη! θα κινηθεί προς την δυτική και βόρεια Αίγυπτο μέχρι το Σινά με καταιγίδες! την Κύπρο και τα Δωδεκάνησα και στην συνέχεια στην νότια Τουρκία και την Μέση Ανατολή μέχρι το βόρειο Ιράκ! τους τελευταίους 2 μήνες όλα τα χαμηλά περνάνε νότια μας. δίνοντας άφθονες βροχές σε βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή επηρεάζοντας Κρήτη Δωδεκάνησα και Κύπρο, αν θυμάμαι καλά πριν λίγες ημέρες στην Κάσο είχε καταστροφικές πλημμύρες. Αν τα Χαμηλά αυτά είχαν μια πιο βόρεια πορεία σε συνδυασμό με συστήματα από τα βόρεια θα μιλάγαμε για ιστορικές κακοκαιρίες στην Ανατολική Ελλάδα, Δυστυχώς το μόνο που μας μένει κάθε φορά είναι το ξεροβόρι! Το σχόλιο αυτό κάνω με αφορμή τον παραπάνω χάρτη που απεικονίζει την περιοχή της Αιγύπτου και της Λιβύης με αποχρώσεις ψυχρότερες

    ΑπάντησηΔιαγραφή