Αστάθεια και μικρή πτώση θερμοκρασίας

Βαρομετρικά χαμηλά επηρεάζουν την ανατολική και τη νότια Ευρώπη. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και οι ισχυρότεροι άνεμοι (6 με 7 μποφόρ) αναμένονται στα ανατολικά και νότια πελάγη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Την Τετάρτη (10/5) οι βροχές θα περιοριστούν στη ΒΑ Ελλάδα και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα βόρεια. Την Πέμπτη (11/5) δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι μόνο στο Καρπάθιο θα φθάνουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Την Παρασκευή και το Σάββατο (12-13/5) ο καιρός θα είναι ζεστός και υγρός με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Ν-ΝΔ και η θερμοκρασία θα φθάσει και ίσως κατά τόπους ξεπεράσει τους 35 βαθμούς.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου


Τρίτη 9 Μαΐου 2017


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 9-5-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι στα δυτικά ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά ΒΑ έως ΝΑ με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 9 έως 24 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ΒΔ. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 25 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Σποραδικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα στη Θεσσαλία και την ορεινή Στερεά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 27 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανότητα τοπικών βροχών ή καταιγίδων στο Α-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι Δ-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 26 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς.

10 σχόλια:

  1. αμφίβολη η κατάσταση για αύριο για τα κεντρικά? δηλαδή για Τρίκαλα-Λάρισα, οι υπόλοιπες περιοχές φαίνονται να μένουν έξω, έτσι κι αλλιώς..μάλλον θα πάμε στεγνοί και σκονισμένοι στη ζέστη του σκ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. K.Ζιακόπουλε κατοικώ στην κατοικώ και εργάζομαι ως αγρότης στην Έδεσσα εδώ και 25 χρόνια, σε μια "υποθετικά" δροσερή περιοχή λόγω των νερών.Κάποια μοντέλα δείχνουν και 34 βαθμούς το Σάββατο-μένει να αποδειχθούν.Προσωπικά δε θυμάμαι ποτέ ξανά το Μάιο τέτοιες θερμοκρασίες που για εμάς στη περιοχή σημαίνουν κανονικότατο καύσωνα.Εκτός από αυτό, η φετινή ξηρασία δεν έχει προηγούμενο.
    Θεωρείτε ότι έχει υπάρξει και στο παρελθόν ανάλογη τόσο πρώιμη θερμή εισβολή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μερικά καταγεγραμμένα ρεκόρ μέγιστων θερμοκρασιών δευτέρου δεκαημέρου Μαΐου: Σέρρες 33.4, Θεσσαλονίκη (Μίκρα) 33.2, Λάρισα 35.2, Ν Φιλαδέλφεια 34.6 και Ηράκλειο Κρήτης 38.0 βαθμοί Κελσίου. Δεν αποκλείεται ορισμένα από τα παραπάνω ρεκόρ να καταρριφθούν προσεχώς. Ίδωμεν.

      Διαγραφή
  3. Το κακό είναι οτι η θερμοκρασία ατα 850 hpa φαίνεται πως θα αγγίξει τους 25 βαθμούς, πράγμα που μεταφράζεται σε θερμοκρ. επιφανείας σίγουρα πάνω από τους 35. Το καλό είναι πως αυτό το θερμό κύμα δείχνει να υποχωρεί πολύ γρήγορα οποότε δε θα προλάβουν να πυρώσουν τα τσιμέντα στα αστικά κέντρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο και λοιποί φίλοι, ένα μεγάλο ερωτηματικό αναφορικά με το πού θα φθάσουν οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας είναι η κατακόρυφη θερμοβαθμίδα, η οποία προφανώς θα είναι πιο υγρή από όσο θα ήταν σε μια αντίστοιχη περίπτωση του καλοκαιριού. Άλλος αστάθμητος παράγοντας είναι η νέφωση (πόσο αραιή θα είναι;). Από την άλλη πλευρά υπάρχουν η εμφανής αντικυκλωνική κυκλοφορία και οι κατεβατοί άνεμοι. Θα γίνει μεγάλη μάχη και είναι πολύ πιθανές οι εκλπήξεις προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση!

      Διαγραφή
    2. Σε συνέχεια του προηγούμενου σχολίου μου,
      Έδεσσα, ώρα 4:29 π.μ. 15οC
      Ετοιμαζόμενος για τη δουλειά παρατηρώ τον ουρανό συννεφιασμένο και γίνεται η γνωστή ιστορία:2-3 φορές ακούγονται τα γνωστά-άγνωστα αεροσκάφη να πετούν σε χαμηλό ύψος δημιουργώντας έντονο θόρυβο
      Ερώτηση 1): υπάρχει κάτι το φυσιολογικό στο να ακούς αεροσκάφη να πετούν σε συγκεκριμένη περιοχή σε χαμηλό ύψος;
      Ερώτηση 2): το κάνουν για να αποτρέψουν το χαλάζι;
      Απ: ας μας απαντήσουν επιτέλους αυτοί που ξέρουν για να σταματήσουμε και εμείς να γράφουμε ιστορίες.και ο κ.Ζιακόπουλος κάτι θα ξέρει
      Υ.Γ. ελπίζω να μη διαγραφεί το σχόλιο

      Διαγραφή
    3. Αυτά που γνωρίζω είναι καταγεγραμμένα στον τρίτο τόμο της τριλογίας μου για τον καιρό και καταλαμβάνουν δεκάδες σελίδες.
      Καλήμέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  4. Υπάρχουν δυο περιοχες στην Ελλάδα που προστατευονται απο αντιχαλαζικη προστασια,η πεδιάδα Πέλλας-Ημαθίας και κάποιες περιοχές της θεσσαλικής πεδιάδας. Επομένως η Έδεσσα είναι μέσα σε αυτες. Η εμπειρία έχει δείξει ότι το μέτρο αυτό είναι πολύ συχνά αποτελεσματικό απέναντι στο χαλάζι ωστόσο γενικώς έχει δείξει ότι αποδυναμώνει κάποιες καταιγίδες. Τωρα αν τα αεροπλανα που βλεπεις ειναι τα αεροπλανα της αντιχαλαζικης προστασιας δεν το γνωριζω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eλπίζω να είναι όπως τα λες.Το κακό πάντως είναι ότι ποτέ δε βλέπεις τα συγκεκριμένα αεροπλάνα, μόνο τα ακούς,συνήθως χαράματα ή απογεύματα πάντα πάνω απο το συννεφιασμένο ουρανό.Όσον αφορά τη σημερινή εξέλιξη στην Έδεσσα το μόνο που κατάφερε να κάνει ο καιρός ήταν μια ελαφριά μπόρα με 2-3 αστραπές για μισή ώρα, άρα σίγουρα η επίδραση τους είναι πολύ μεγάλη.
      Ελπίζω να μπει ένα τέλος σε αυτή την ιστορία και να πέρνουμε επιτέλους το νερό που μας προσφέρουν οι καταιγίδες.

      Διαγραφή
    2. Ισως δεν διακρινονται λόγω του μικρού μεγέθους τους. Κοίτα όσο αναφορά τη συγκεκριμένη πρακτική είναι καλό που υπάρχει, γιατί ναι μεν ''κόβει΄΄ σε ένα ποσοστό κάποια νερά που θα έπεφταν αλλα από την άλλη αν τα πράγματα αφήνονταν στην τύχη τους οι καταστροφες από το χαλάζι σε ροδάκινα, αμπέλια και μήλα θα ήταν συχνές και μεγάλες και οι άνθρωποι αυτοί θα αναγκάζονταν να αλλάξουν καλλιέργεια ή και επάγγελμα ίσως...

      Διαγραφή