Στα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο τα εντονότερα φαινόμενα του Σαββατοκύριακου

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Σάββατο) οι συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα παραμένουν ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών βροχών και καταιγίδων στη χώρα και κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές της τις μεσημεριανές - απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 31 βαθμούς. Την Κυριακή (18/6), μια οργανωμένη ατμοσφαιρική διαταραχή που έρχεται από τη ΒΔ Ευρώπη θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες, οι οποίες στα ηπειρωτικά και το Β. Αιγαίο θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν βόρειοι 5 με 7 μποφόρ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Τη Δευτέρα (19/6), τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στις Α-ΒΑ περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Την Τρίτη (20/6), βαθμιαία τα φαινόμενα θα σταματήσουν σχεδόν παντού. περιοριστούν στα ανατολικά και θα εξασθενήσουν. Οι ισχυροί βοριάδες θα περιοριστούν στα Α-ΝΑ πελάγη και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Τετάρτη (21/6), δεν προβλέπονται βροχές και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17-6-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως από το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 29 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 31 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 31 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες το βράδυ στο Β-ΒΔ Αιγαίο. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 30 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων ή καταιγίδων το μεσημέρι - απόγευμα κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 30 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη
Τοπικές βροχές και καταιγίδες τις απογευματινές - βραδινές ώρες. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 27 βαθμούς.

16 σχόλια:

  1. Όποιος γκρινιάζει για τις σημερινές και τις επερχόμενες μπόρες, καλά θα κάνει να δει τι γίνεται στην Ισπανία (Κόρντοβα, 43,5 βαθμοί σήμερα) και να αναλογιστεί τι από τα δύο θα προτιμούσε. Άλλωστε, τα μοντέλα δίνουν ήδη σαφή τάση για τον πρώτο ελληνικό καύσωνα περί τα τέλη του μήνα. Να δούμε τότε πόσοι θα αναπολούν τις ψύχρες και τα νερά του Ιουνίου. Θα μου πεις, κάτι ενδιάμεσο δεν υπάρχει; Σαφώς και υπάρχει, όμως τον καιρό φυσικά δεν τον φτιάχνουμε εμείς, μας προκύπτει, οπότε η προτίμησή μας για αυτό η εκείνο τον τύπο καιρού έχει να κάνει με ο,τι στην πράξη μας προσφέρεται από την καιρική κουζίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ορθά ομιλείς Γιώργη !
      Αλλωστε μεταξυ των δυο αυτων εναλλαγων θα κινουμαστε εφεξης ! Το σημαντικότερο θερμοκηπικό αεριο είναι η υγρασία/υδρατμοί ... προσθέτουμε και τη σαφή τάση αύξησης των καυσωνικών επεισοδίων στο Νότο ... Το μείγμα έτοιμο ...

      Διαγραφή
  2. Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι ότι κατά τη διάρκεια της μπόρας δε δροσίζει. Μοιάζει με τροπικό κλίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και ξέχασα να σας πω το εντελώς απίστευτο. Στην περιοχή που μένω (Γέρακας - Βορειοανατολική Αττική), χθες το βράδυ βγαίνω στο μπαλκόνι και τι να δω; ΟΜΙΧΛΗ!!!! Και όχι μόνο αυτό αλλά καθόσουνα χωρίς μπλούζα και δεν αισθανόσουν την παραμικρή δροσιά. Δεν τα λέω με γκρίνια (για να σας προλάβω), αλλά έχω εντυπωσιαστεί. Καληνύχτα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τους πρόκοψε στην Πέλλα. Είχε να βρέξει κι εγώ δεν ξέρω πόσο καιρό και τελικά το έριξε όλο μαζεμένο και μάλιστα με μορφή χαλαζιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργο Λαμέρα, τι έχουμε, θερινή Αριάδνη; Ό,τι δεν έδωσε η χειμερινή σας το δίνει αυτή; Εμείς (Θεσσαλονίκη) δεν πήραμε σταγόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από χτες το απόγευμα στην Αττική είχαμε διαδοχικά: Θερμική αστάθεια με νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης, μετά διέλευση μετώπου με βροχή από χαμηλά νέφη και τελικά καιρό "ψυχρής λίμνης". Σήμερα ξημέρωσε ...προχωρημένο φθινόπωρο. Αρχίζω να αναρωτιέμαι που το πάει φέτος το καλοκαίρι. Δεν νομίζω οτι μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για την κυκλοφορία του καλοκαιριού κρίνοντας από όσα συμβαίνουν μέχρι τώρα, για να απαντήσω κάπως καθυστερημένα στον Φώτη. Πάντως, για "ιστορικό Ιούνιο" νομίζω πως μπορούμε πλέον να μιλάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Γιώργο.
      Όντως ιστορικά πράγματα έκανε ο καιρός για Αθήνα φέτος τον ιούνη.
      Από την άλλη όπως λες με τη εξέλιξη αυτή μέχρι τώρα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το άμεσο μέλλον.Μακάρι φέτος να συνεχίσουν οι ευχάριστες εκπλήξεις.(δε γουστάρω μια την πολύ ζέστη)
      Ασ αναμένουμε λοιπόν.

      Διαγραφή
  7. Welcome to Trop-hellas !
    Καλημερες σε ολους ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν η Αριάδνη ήταν ιστορική, αυτος ο Ιούνιος τι είναι; δεν ανεφερομαι σε χιλιοστα, άλλωστε εύκολα μια θερμική καταιγίδα μαζεύει πιο πολλά. Αναφέρομαι στην αίσθηση Νορμβρίου. Χθες καταιγίδα με τροπικά χαρακτηριστικά, κατόπιν ομιχλη και σήμερα ποτιστική συνεχής βροχή με 15 βαθμούς στην Κηφισιά.
    Κι αναρωτιέμαι. Κάτι τέτοιο χειμώνα τι θα έδινε; που ψάχναμε με το στανιό τα δυναμικά αίτια και τώρα Ιούνιο μήνα έχει ξεκ%#@€+&?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ήθελα να ρωτησω ή τ σήμερα π είναι 18.5 βαθμουσ στου ζωγραφου είναι χαμηλό ρεκόρ ή υπήρχαν κ πιο κρύα μεσημέρια τέτοια εποχή κ μήνα?ειλικρινά εξω είναι σαν νοςμβρησ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να είναι ρεκόρ ακόμη και 30ετίας για να μην πω 50ετίας η σημερινή χαμηλή μέγιστη για την 18η Ιουνίου.

      Διαγραφή
    2. Τα χαρτιά μου λένε ότι για την περίοδο 1955-1992 οι χαμηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες ήταν για την Αθήνα 16,8 και για τη Θεσσαλονίκη 16,4 βαθμοί.Αμφότερες σημειώθηκαν στις 6-6-1975. Δεν διαθέτω στοιχεία ανά δεκαήμερο.

      Διαγραφή
  10. Σασ ευχαριστώ παιδιά κνσασ κύριε ζιακοπουλε για τη απάντηση.αρα είναι σχεδόν ρεκόρ θερμοκρασία.καπου διάβασα ότι πέρσι τέτοια μέρα ακριβώς είχαμε κοντά στους 40 βαθμουσ στην αθηνα κ σήμερα ούτε 20. Απίστευτα πράγματα.καλο βράδυ σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή