Ένα διήμερο είναι. Πού θα πάει, θα περάσει!

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Αδριατική, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως τις ακτές της Τυνησίας, κινείται Β-ΒΑ. Στη χώρα μας επικρατούν υψηλές πιέσεις και οι συνθήκες καύσωνα θα συνεχιστούν και το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο). Εκτιμάται ότι οι αντιπροσωπευτικές μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι για τις ηπειρωτικές περιοχές οι 41 με 43 βαθμοί και για τις νησιωτικές περιοχές της χώρας οι 37 με 39 βαθμοί. Αποκλίσεις της τάξεως του 1 ή και των 2 βαθμών από τις παραπάνω τιμές είναι πιθανές λόγω της επίδρασης των τοπικών ανέμων. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Την Κυριακή (2/7) στη Δ. Ελλάδα με τη βαθμιαία επικράτηση ενισχυμένων ΒΔ ανέμων ο καύσωνας θα υποχωρήσει, αλλά στην υπόλοιπη χώρα η ζέστη θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές λόγω κατεβατών Δ-ΒΔ ανέμων. Σημειώνεται ακόμα ότι τις απογευματινές - βραδινές ώρες στις βορειότερες ορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.  Τη Δευτέρα (3/7) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η σταδιακή επικράτηση ΒΔ ανέμων εντάσεως 5 με 7 μποφόρ και η βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν στη Β-ΒΑ Ελλάδα. Τις υπόλοιπες μέρες της νέας εβδομάδας στη χώρα και κυρίως στα ανατολικά και νότια θα κυριαρχήσουν τα μελτέμια με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο). Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για τη εποχή επίπεδα.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

  
Σάββατο, 1 Ιουλίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 1-7-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 42 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 43 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 44 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 26 έως 40 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 27 έως 43 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 26 έως 41 βαθμούς.

22 σχόλια:

  1. θεωρω παιδια οτι ειναι τελειωσ ακυρη η συγκριση π κανουν μερικοι με την αριαδνη κ τισ χειμερινεσ κακοακιριεσ διοτι σημερα εχει ζεστη κ μεχρι εκει ενω τον χειμωνα εχεισ τισ αρνητικεσ τ συν τα φαινομενα χιονια η βροχεσ π καθιστουν επικινδυνη την οποιαδηποτε δραστηριοτητα εξωτερικη ειτε οδηγηση.υγ ρεκορ παντωσ σε καμια περιπτωση αυτοσ ο καυσωνασ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τη συγκρηση που ειπες στην αρχη εχει καλως,εχει καποια βαση...τα υπολιπα παρακατω τι τα ηθελες,απο που να 'ρχησω και που να τελειωσω τωρα...ενα μονο θα πω Β Αφρικη δε θελω με τιποτα να γινει η Ελλαδα...!

      Διαγραφή
    2. Μην ανυσηχεις φιλε μου. Δεν προκειται να γινουμε Β.Αφρικη...

      Καυσωνες ειχε παντοτε η περιοχη μας. Και ο συγκεκριμενος καυσωνας ειναι και σχετικα ανεκτος, λογω της μετριως χαμηλης σχετικης υγρασιας.

      Επισης μην ξεχναμε οτι οδευουμε σε Μεγαλο Ηλιακο Χαμηλο, το οποιο ειναι πιθανον να προκαλεσει παυση ή ακομη και αναστροφη της ανοδου της Μεσης Θερμοκρασιας του Πλανητη.

      Πιστευω πως οι καιροφιλοι στην Ελλαδα το περιμενουμε με μεγαλο ενδιαφερον. Ισως ζησουμε αρκετα συχνοτερες ψυχρες εισβολες τυπου Αριαδνης στο μελλον.

      Προσεχως λοιπον..

      Διαγραφή
    3. Διορθωση ως προς το 'Μεγαλο Ηλιακο Χαμηλο'.
      Επειδη δεν γνωριζω τον ακριβη ορο στα Ελληνικα, θα το γραψω στα Αγγλικα: Grand Solar Minimum.
      Δηλαδη (μαλλον) στα Ελληνικα, Μεγαλο Ηλιακο Ελαχιστο (?)..

      Διαγραφή
    4. αν εχει χρονο ο δασκαλος ας κανει ενα αρθρο για το μεγαλο ηλιακο χαμηλο για να μαθουμε πιο πολλα

      Διαγραφή
    5. Το Ηλιακο Ελαχιστο περιγραφει την περιοδο χαμηλης ηλιακης δραστηριοτητας (μειωμενος αριθμος ηλιακων κηλιδων).

      Διαγραφή
    6. Οταν μηλισα για Β Αφρικη δεν ενοουσα για τις θερμοκρασιες,το ξερω στην Ελλαδα κανει καυσονες. Αφορουσε στο σχολιο του οτι καλυτερα οι καυσωνες παρα οι βροχες και τα χιονια!

      Διαγραφή
    7. Παρολο που οι κυρια εμμονη ολων των καιροφιλων ως προς τα ακραια καιρικα φαινομενα, ειναι σχετικα με το ψυχος, πρεπει να συμφωνησω στο οτι το κρυο ειναι χειροτερο απο την ζεστη.

      Δημιουργει σοβαρα προβληματα στην επιβιωση των ανθρωπων.

      Επι παγετωνικων περιοδων, οι πλυθησμοι των περισσοτερων ειδων, συρρικνωνονται.. Η ζεστη ειναι ενοχλητικη αλλα στο Ντουμπαι το εχουν λυση το 'προβλημα'.

      Διαγραφή
  2. ναι φιλε μ ρελορ ειχε κανει 10 2007 με 46.5 τ στην ελευσινα.επισησ παλιοτερα τ 43 κ ανω για 8 μερεσ το 1987 κ επισησ το 1982 αλλα δεν ειχα καν γεννηθει.δεν ειπα οτι δεν εχουμε καυσωνα σε καμια περιπτωση ομωσ δεν ειναι ιστορικοσ κ επισησ επειδη κυκλοφορω εξω ειναι αρκετα χαμηλη η υγρασια γαιτι παρολο την ζεστη δεν νιοωθεισ δυσφορια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 45.3 μέγιστη η ελευσίνα σήμερα, 44.7 ο ασπρόπυργος ενώ μία μέτρηση που θα πρέπει ο κύριος Ζιακόπουλος να μας επιβεβαιώσει και ίσως είναι ενδεικτική ενός καύσωνα ιστορικότατου είναι οι 41.4C στο Ελος Χανίων, στους πρόποδες των λευκών ορεων στα 560μ υψόμετρο. Αν δεν ειναι ιστορικος ενας καύσωνας επειδή δεν έχει υγρασία και δυσφορία η αττική τότε τι να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΑΙ ΦΙΛΕ Μ ΠΡΟΦΑΝΩΣ Κ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Κ Σ ΠΑΡΕΘΕΣΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΙΝ.Κ ΝΑΙ ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ Π ΜΕΝΩ Κ ΣΗΜΕΡΑ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟΥΣ 40.2 ΜΕΓΙΣΤΗ.Κ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΟΜΩΣ ΠΡΙΠΤΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Μ Κ ΓΕΝΙΚΑ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΤΕΟΡΟΛΟΓΟΙ ΤΟ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΙΟΡΙΚΟΣ.ΥΓ ΕΔΩ ΜΕΡΙΚΟΙ ΛΕΓΑΝΕ ΟΤΙ Κ Η ΑΡΙΑΔΝΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ(Π ΣΙΓΟΥΡΑ ΗΤΑΝ)Κ ΕΙΧΑ -3.1 Τ ΤΟΤΕ.

      Διαγραφή
    2. Αν η εξέλιξη αύριο και μεθαύριο ακολουθήσει τις προγνώσεις (πράγμα που όλοι πιστεύω πως απευχόμαστε) τότε σίγουρα μιλάμε για τον ισχυρότερο καύσωνα από το 2007 και μετά. Άρα δεν αποτελούσε υπερβολή η τρομολαγνεία η πρόβλεψη για "καύσωνα δεκαετίας". Οι αριθμοί (μέχρι στιγμής) μιλάνε και λένε την αλήθεια.

      Διαγραφή
    3. (α) Για να αποφανθούμε αν ένας καύσωνας είναι ιστορικός, πρέπει πρώτα να ορίσουμε τα κριτήρια. Θα είναι μόνο οι υψηλές τιμές της θερμοκρασίας ή θα λογαριάσουμε και τις επιπτώσεις του; Άντε να βρεις άκρη! Ακόμα και στο τι είναι καύσωνας δεν συμφωνούμε μεταξύ μας.
      (β) Με εκπλήσσει το γεγονός ότι ορισμένοι στέκονται με σχολαστικότητα στην ακρίβεια των αισθητήρων τη θερμοκρασίας (σε επίπεδο δεκάτων του βαθμού) των διαφόρων τύπων σταθμών που χρησιμοποιούνται, ενώ αν είχαν εφαρμοστεί οι προδιαγραφές της μετεωρολογικής παρατήρησης του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, θα χάνονταν ολόκληροι βαθμοί.
      (γ) Αναφορικά με το πώς πρέπει να γράφεται μια γενική πρόγνωση θερμοκρασίας για ένα νομό ή για ένα διαμέρισμα, υπάρχουν διάφορες απόψεις. Στην ΕΜΥ, παιδί της οποίας είμαι κι εγώ, προσπαθούσαμε να δίνουμε ως επί το πλείστον αντιπροσωπευτικές μέγιστες και ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας. Δεν το κάναμε γιατί δεν θέλαμε να φοβίσουμε τον κόσμο. Δεν θέλαμε να δώσουμε λανθασμένα μηνύματα. Για παράδειγμα, αν κάποιος πει ή γράψει ότι "η θερμοκρασία θα φθάσει τους 43 ή τους 44 βαθμούς, αλλά τοπικά δεν αποκλείεται να σημειωθούν θερμοκρασίες των 45 ή ακόμα και των 46 βαθμών, οι περισσότεροι άνθρωποι θα περιμένουν το 46άρι στην αυλή τους.

      Διαγραφή
    4. Κύριε Ζιακόπουλε, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δημοσίευσε το 2004 (φαντάζομαι πως το γνωρίζετε) έναν οδηγό για παρατηρήσεις στα αστικά κέντρα με τίτλο INITIAL GUIDANCE TO OBTAIN REPRESENTATIVE METEOROLOGICAL OBSERVATIONS AT URBAN SITES
      ( https://www.researchgate.net/publication/265347633_Initial_guidance_to_obtain_representative_meteorological_observations_at_urban_sites )

      Το κείμενο απαιτεί ειδικές γνώσεις που εγώ δεν έχω, και δεν μπορώ να πω οτι κατάφερα να το κατανοήσω πλήρως. Από όσα κατάλαβα, και με τη βοήθεια του Νίκου Γκίκα (τότε έγραφα στο Hellas Weather Forum), κατάλαβα οτι η παρατήρηση στα αστικά κέντρα πρέπει, σύμφωνα με τον οδηγό, να γίνεται όχι με τους κλασικούς κανόνες-προδιαγραφές του τύπου ...το μικρό σπίτι στο λειβάδι, αλλά με τρόπο αντιπροσωπευτικό του αστικού περιβάλλλοντος. Επ΄αυτού ο Γκίκας ήταν κατηγορηματικός οτι μια ταράτσα σε μια πόλη σαν την Αθήνα είναι πολύ πιο αντιπροσωπευτική (όσον αφορά τις θερμοκρασίες) από μια μέτρηση πχ στον Εθνικό Κήπο. ΄Ολα αυτά σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στις κλασικές προδιαγραφές, αλλά αν τοποθετήσω στην Αθήνα 10 σταθμούς στις ιδεατές συνθήκες, θα έχω αντιπροσωπευτικές, πραγματικές τιμές θερμοκρασίας της πόλης, η μήπως μια πλασματική τελικά εικόνα;
      Στη σελ.15 του οδηγού διαβάζουμε: "Many urban stations have been placed over short grass in open locations (parks,playing fields) and as a result they are actually monitoring modified rural-type conditions, not representative urban ones. This leads to the curious finding that some
      rural-urban pairs of stations show no urban effect on temperature (Peterson, 2003). The guiding principle for the exposure of sensors in the UCL should be to locate them in such a manner that they monitor conditions that are representative of the environment of the selected UCZ. In cities and towns it is inappropriate to use sites similar to those which are standard in open rural areas. Instead it is recommended to site urban stations over surfaces that, within a microscale radius, are representative of the local scale urban environment.

      Αν σας δοθεί κάποια στιγμή η ευκαιρία να διαβάσετε τον οδηγό, θα με ενδιέφερε ιδιαιτέρως η τοποθέτησή σας επ αυτού.

      Διαγραφή
  4. Δηλώσεις του αρχηγού του πυροσβεστικού σώματος:

    «Καλό θα ήταν οι πολίτες να ήταν λίγο προσεκτικοί όσον αφορά τις υπαίθριες θερμές εργασίες, σιδηροτροχοί, ηλεκτροκολλήσεις κλπ., να μην καίνε ξερά χόρτα, κλαδιά και σκουπίδια αυτή την περίοδο, να μην ανάβουν τώρα τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές εντός των δασών ή κοντά σε ξερά χόρτα, να μην πετάνε τα αναμμένα τσιγάρα στο ύπαιθρο και να μην αφήνουν σκουπίδια στο ύπαιθρο γιατί υπάρχει και ο κίνδυνος αυτανάφλεξης και βεβαίως όταν αντιληφθούν ότι υπάρχει μία πυρκαγιά, υπάρχει κάποιος κίνδυνος, να καλέσουν άμεσα το 199, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε».

    (http://news247.gr/eidiseis/koinonia/se-klimaka-epikindynothtas-3-h-ellada-ews-thn-kyriakh-logw-kauswna.4744885.html)

    Προσέξτε: "Καλό θα ήταν (sic) οι πολίτες να ήταν λίγο (sic) προσεκτικοί..." (!!!) Φοβερή διατύπωση! Στο χαλαρό δηλαδή. Με τέτοιες καιρικές συνθήκες! ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυτό, αυτό κι αυτό, μόνο έτσι τα λες αυτά τα πράγματα, και μάλιστα όταν ουσιαστικά απευθύνεσαι σε επικίνδυνους ηλίθιους, γιατί μόνον ηλίθιοι θα τα κάνουν! Και αν δεν υπάρχει επαρκές νομικό πλαίσιο για τους εξ ηλιθιότητος εμπρησμούς να φτιαχτεί, έπρεπε τόσα χρόνια να είχε φτιαχτεί! Λυπάμαι για τους χαρακτηρισμούς μου σε ένα μπλογκ με υψηλό επίπεδο, αλλά αυτή η κακώς εννοούμενη "χαλαρότητα" μας στοίχισε και μας στοιχίζει πανάκριβα, και όχι μόνο στο θέμα των πυρκαγιών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχώς στο κομμάτι της πρόληψης πυρκαγιών υστερούμε και σαν νοοτροπία δεν δεχόμαστε παρατηρήσεις. Όταν προχθές είδα στην Νέα Μάκρη έναν ασυνείδητο οδηγό να πετά αναμμένο τσιγάρο σε πευκόφυτη περιοχή και τον ρώτησα γιατί, μου απάντησε:αστυνομικός είστε κύριε; Τα συμπεράσματα δικά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς επειδή η νοοτροπία είναι αυτή που περιγράφεις και επειδή είναι αποδεδειμένο πλέον οτι το μεγαλύτερο μέρος των πυρκαγιών οφείλεται σε εγκληματική αμέλεια, θα περίμενε κάποιος οι αρμόδιοι να μη μασάνε τα λόγια τους. Και από τη νομοθετική εξουσία να θεσπίσει αυστηρότατες και μη εξαγοράσιμες ποινές, όχι μόνο για τον εμπρησμό εξ αμελείας (κατόπιν εορτής δηλαδή) αλλά και για πράξεις και παραλείψεις που βάζουν τα δάση σε διακινδύνευση, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, αν δηλαδή προκάλεσες τελικά φωτιά η όχι. Πετάς τσιγάρο σε δάσος, καις τα ξερά σε συνθήκες καύσωνα η ψήνεις τα παϊδάκια σου στο δάσος και πιάστηκες στα πράσα; Δυό χρονάκια χωρίς αναστολή και χωρίς εξαγορά και να δούμε μετά πόσοι θα είναι αυτοί που θα κάνουν τα ίδια!

      Διαγραφή
  6. Ας προσπαθήσουμε μέσω των όποιων Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερους ανθρώπους ο καθένας μας... το έκανα ήδη με ΜΕΓΑΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ νωρίτερα, θέτοντας τόσο τους πολίτες - Εθελοντές, Φίλους του Δάσους, οποιονδήποτε ζει και χαίρεται τον όποιο εναπομείναντα πράσινο πνεύμονα όσο και περισσότερο την Πολιτεία - Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ήδη από ΚΥΡΙΑΚΉ πρωί!!! Περίπολα, απαγόρευση εισόδου σε δρυμούς και περιαστικά δάση, πυρασφάλεια κλπ.... πρέπει να μην μας βρει ένα νέο 2007!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ βλέπω τους πάντες να στριμώχνονται(με κάποιες εξαιρέσεις και πραγματικά πρέπει να το αναγνωρίσουμε) μιας και είχαν ένα φοβερό άγχος να λένε συνέχεια...εντάξει δεν είναι πρωτοφανής ο καύσωνας το έχει ξανακάνει και το 87 και το 2007 και το 97.Επίσης βάζανε κορυφή τους 43.
    Τι έχουνε να μας πούνε λοιπόν όλοι αυτοί για το 45άρι της Ελευσίνας και όχι μόνο;
    Προσωπικά θεωρώ κατάρα το να αποδειχτεί αυτός ο καύσωνας ιστορικός και να σπάσει αρκετα ρεκόρ.Δυστυχώς όμως είμαστε ακόμα στη Παρασκευή και πιάσαμε είδη 45….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρωτοφανής ,έχει να κάνει και με διάρκεια και με τις ελάχιστες !!Μην τρελαθούμε,επειδή σε ΈΝΑΝ σταθμό τσίμπησε 45,3..Αν είναι πρωτοφανής αυτός ο καύσωνας των τριών ημερων,άλλοι μιας βδομάδας παλιότερα ,όπου η ελάχιστη δεν έπεφτε από το 30 και η μέγιστη ήταν ΣΥΝΕΧΏΣ άνω του 40 και 42 ,τι ήταν ??Κολαση ?? ?? Ελεος με τους (τον) δικαιομενους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρωτοφανής δεν είναι. Ούτε και ιστορικό μπορείς να τον πεις. Γενικά, αλλά και μέσα σε αυτό το μπλογκ, δεν βλέπω να κυριαρχούν τέτοιες απόψεις Τάσο. Αλλά, αν βγούν οι προγνώσεις για σήμερα και αύριο, θα πρέπει να είναι ο,τι θερμότερο μας έχει προκύψει από το 2007 και μετά.

      Διαγραφή
  9. Πραγματικά αίσθηση μου προκάλεσε η θερμοκρασιακή αναστροφή στην Ποταμιά στο Καρπενήσι 9 Βαθμοί ελάχιστη, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε περιοχές γύρω από τον Κηφισό, μόλις κάποιος περάσει με το αυτοκίνητό του από το Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου με κατεύθυνση προς Μενίδι, καταλαβαίνει και την διαφορά το Βράδυ. Δυστυχώς εμείς φροντίσαμε να τσιμεντοποιήσουμε τον Κηφισό να μπαζώσουμε τον Ιλισό και μερικές δεκάδες ρέματα να τα σβήσουμε από τον χάρτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή