Ο Δίας, ο Ήλιος και ο Ηλίας

Η κατοικία του Δία στις 16-7-2017, μια μέρα πριν να χιονιστεί. Η φωτογραφία είναι ευγενική προσφορά του Δημήτρη Νάκου και των φίλων του που είχαν ανεβεί στον Όλυμπο.

Στην αρχαιότητα ο Ήλιος με τη θεϊκή ιδιότητα ταυτιζόταν με το Δία, ο οποίος ως θεός των μετεωρολογικών φαινομένων λατρευόταν πάνω στις βουνοκορφές. Στη θέση των ναών του Ηλίου που βρίσκονταν στις κορυφές των βουνών κτίστηκαν τα εκκλησάκια του προφήτη Ηλία και όπως αναφέρει ο Γ. Α. Μέγας  στο βιβλίο του Ελληνικές Γιορτές και Έθιμα της Λαϊκής Λατρείας: «Με αυτόν τον τρόπο οι εκχριστιανισμένοι Έλληνες αντικατέστησαν τη λατρεία του θεού Ηλίου με τη λατρεία του προφήτη Ηλία». 


Ενισχυτικό της άποψης αυτής είναι και το γεγονός ότι ο Δίας, ως ρυθμιστής των μετεωρολογικών φαινομένων, λατρευόταν στην αρχαία Ελλάδα την ίδια εποχή που γιορτάζεται σήμερα ο προφήτης Ηλίας. Σύμφωνα με τον Ηρακλείδη τον Ποντικό, στην κορυφή Πλιασίδι του Πηλίου υπήρχε ιερό του Ακραίου Διός, στο οποίο εν πομπή προσέρχονταν οι πιστοί την εποχή της εμφάνισης του αστερισμού του Κυνός. Η λατρευτική διαδιακσία προέβλεπε θυσίες προς τιμή του πατέρα των θεών και των ανθρώπων και ικεσίες για ευνοϊκή αλλαγή του καιρού (Αικ. Πολυμέρου-Καμηλάκη, Δένοντας τον άνεμο και λύνοντας τη φαντασία).  

3 σχόλια:

  1. Ένα ακόμα εξαιρετικό σαββατοκυριακάτικο "ένθετο" από τον πολυδιάστατο κ.Ζιακόπουλο. Τον Ακραίο Δία θα πρέπει λοιπόν να επικάλουμαστε οι καιρόφιλοι προσδοκώντας χιόνια, καταιγίδες κλπ ...ακραία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα σας..Ενδεχεται να εχουμε εκ νεου ασταθεια προς τα τελη της αλλης εβδομαδας..Ποια η γνωμη σας??

    ΑπάντησηΔιαγραφή