Προς καιρική ομαλοποίηση

Η περιοχή μας επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Κύπρο με αποτέλεσμα την επικράτηση βόρειων ανέμων (μελτεμιών) εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Η Πέμπτη και η Παρασκευή (20-21/7) θα είναι δύο τυπικές μέρες του Ιουλίου με ηλιοφάνεια σχεδόν παντού, μέτριας έντασης μελτέμια στα ανατολικά και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. Το Σαββατοκύριακο (22-23/7), το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία στα ηπειρωτικά θα φθάσει τους 36 και την Κυριακή τους 37 βαθμούς. Οι βόρειοι άνεμοι μόνο στη διάρκεια της ημέρας και στα κανάλια μεταξύ των νησιών του Ν-ΝΑ Αιγαίου θα φθάνουν τα 6 μποφόρ. Νέα άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία τις πρώτες μέρες της επόμενης εβδομάδας

Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017




ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 19-7-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 32 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 33 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 32 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 30 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 31 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 30 βαθμούς.

4 σχόλια:

  1. Σε εμένα προσωπικά, πέρα από το σπανιότατο και το ακραίο αυτού του "χειμερινού" τύπου καλοκαιρινού συστήματος, πέρα από την εκπληκτική αίσθηση να βρίσκεσαι ξαφνικά, μετά από δύο καύσωνες, σε συνθήκες φθινοπώρου μέσα στην καρδιά του θέρους, θα μου μείνουν αναπάντητα κάποια ερωτήματα:

    1) Πως και δεν είχαμε (δεν αναφέρθηκε τουλάχιστον) δημιουργία υπερκαταιγίδων Supercell), ανεμοστροβίλων και υδροσιφώνων;

    2) Το μέσης κλίμακας σύμπλεγμα κατακόρυφης ανάπτυξης (MCC), που έδειχναν με αξιοσημείωτη εμμονή μέχρι και το τέλος ΟΛΑ τα προγνωστικά μοντέλα, τελικά ουδέποτε σχηματίστηκε! Η έμφαση εδώ είναι στο "μέχρι το τέλος", διότι, όπως γνωρίζουμε, όσο τα τρεξίματα πλησιάζουν στο "στόχο", δηλαδή στο χρονικό σημείο της πρόβλεψης, οι αβεβαιότητες λογικά περιορίζονται, οι γραμμές των ensembles σταδιακά συγκλίνουν και ταυτίζονται, οπότε, όταν φτάνουμε στο nowcasting είναι πολύ δύσκολο πια να μη βγει η πρόγνωση. Για παράδειγμα, όταν το χειμώνα περιμένουμε χιονιάδες, μπορεί δυό μέρες πριν να αλλάξουν τα μοντέλα, είτε ως προς τις Τ, είτε ως προς τον υετό κοκ, οπότε εμείς, κατά το συνήθειό μας ...βρίζουμε τα μοντέλα. Όταν όμως υπάρχει σταθερότητα μέχρι και τα τελευταίο τρέξιμο, εγώ προσωπικά δε θυμάμαι περιπτώσεις αστοχίας των μοντέλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπερκαταιγίδες είναι πολύ πιθανό να δημιουργήθηκαν. Για τους υδροσίφωνες η εποχή δεν είναι η καταλληλότερη (ψυχρές υδάτινες επιφάνειες). Νομίζω όμως πως και για τους σίφωνες η περίοδος αυτή δεν είναι η καταλληλότερη. Προφανώς, το φθινόπωρο και ο χειμώνας έχουν στην περίπτωση αυτή την πρωτοκαθεδρία, κυρίως λόγω περισσότερης υγρασίας.
      Αναφορικά με το MCC στις ακτές της Θεσσαλίας, νομίζω ότι τα μοντέλα προέβλεπαν σύγκλιση onshore, αλλά εκείνη τους βγήκε offshore. Ο Βαρδάρης δεν άφησε τον κατά τον Ηρόδοτο Ελλησπόντιο άνεμο να φθάσει ως τις ακτές!

      Διαγραφή
    2. Το καλοκαίρι δεν μας πειράζει που τα μοντέλα πέφτουν έξω ακόμη και λιγο πριν την εναρξη της κακοκαιρίας το χειμώνα μας ενδιαφέρει γιατι όπως λέει και ο Γιώργος τα βρίζουμε( όταν ήμουν μικρός έβριζα και τους μετεωρολογους).

      Διαγραφή
  2. ισχυει για το τελος του μηνα οτι διαφαινονται βροχες και παλι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή