Τα μελτέμια και οι αύρες καθορίζουν τις θερμοκρασίες

Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο ενισχύεται λίγο με αποτέλεσμα το φρεσκάρισμα του μελτεμιού κυρίως στο Αιγαίο. Με αυτό το δεδομένο, στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, αλλά στις υπήνεμες δυτικές περιοχές θα κάνει και πάλι πολλή ζέστη. Την εικόνα του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη) συμπληρώνουν οι απογευματινοί όμβροι και οι καταιγίδες που θα εκδηλωθούν κυρίως στη Β-ΒΔ Ελλάδα. Την Πέμπτη και  την Παρασκευή, ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία δεν αναμένονται αξιόλογες αλλαγές, αλλά οι πιθανότητες βροχής μειώνονται εξαιρετικά. Το Σαββατοκύριακο προβλέπεται μεταβολή του καιρού με βασικά χαρακτηριστικά την επικράτηση ισχυρών Β-ΒΔ ανέμων και την πτώση της θερμοκρασίας αρχικά στα δυτικά και την Κυριακή σχεδόν σε όλη τη χώρα. Σε ό,τι αφορά τις βροχές, λίγα πράγματα κι αυτά μόνο στις βορειότερες περιοχές της χώρας.  


Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9-8-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα στη Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 38 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 40 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων ή καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά της Θεσσαλίας. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 38 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Β 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 24 έως 34 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 26 έως 37 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη
Πιθανότητα τοπικών όμβρων ή καταιγίδων το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 24 έως 36 βαθμούς.

5 σχόλια:

  1. Πάλι καλά δάσκαλε που εδώ σήμερα αιτωλοακαρνανία μας πήραν κάποιες καταιγίδες με έντονα φαινομενα κατα τόπους και δρόσισε αρκετά.
    Τουλάχιστον για ένα βράδυ να κοιμηθούμε σαν άνθρωποι.
    Υπομονή μέχρι Σάββατο τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί η ΕΜΥ στο σημερινό της δελτίο στη πρόγνωση της Τρίτης ξέχασε να βάλει εκτίμηση για τις θερμοκρασίες;Το κάνει συχνά; Ρωτώ απλά γιατί μου έκανε εντύπωση η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς.
    Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω τον Κ.Ζιακόπουλο για το αίτιο των καταιγίδων στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως εχθές και αν είναι συχνό να έχουμε μπόρες σε συνθήκες καύσωνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. (α) Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα της ΕΜΥ τη ΕΜΥ.
      (β) Με διαφορά θερμοκρασίας μεταξυ 850 και 500 hPa περί τους 30 βαθμούς και έλλειψη ανέμου ικανού να διαταράξει τα θερμικά, έχεις εξασφαλίσει την ανύψωση της αέριας μάζας. Αν υπάρχει και λίγη υγρασία, έτοιμος ο όμβρος ή η καταιγίδα. Υπάρχει και κάτι άλλο πιο εξεζητημένο: η σύγκλιση των όποιων κεταβατών ΒΑ ανέμων με τις θαλάσσιες αύρες του Ιονίου μπορεί να δημιουργήσει ζώνη όμβρων ή και καταιγίδων κατά μήκος των ακτών και σε αποστάσεις 20-30 χλμ από τη θάλασσα.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. ευχαριστώ για τη βοήθεια και τις γνώσεις που μας δίνετε.Όσο για το α) εδώ και χρόνια θέλουμε μια εκσυγχρονισμένη ΕΜΥ αλλά χλωμό το βλέπω, πάντως ακόμα και έτσι την αγαπάμε..

      Διαγραφή
  3. Το β) δάσκαλε είναι ρουά ματ ! Ευχαριστουμε για τη γνώση διοτι είχα την ίδια απορία καθως εχθες στις 19:15 μπουμπούνιζε στο Πεταλίδι Μεσσηνίας σχεδόν απο το πουθενά με 1 μεγαλο cumulus ...
    Τωρα σε οτι αφορα τον υπολοιπο Αυγουστο δείχνει να πηγαινουμε για ρεκορ αιώνα με μονιμες συνθηκες ημικαυσωνα -τουλάχιστον- με εξαιρεση 3-4 μερουλες τωρα που πλησιάζει της Παναγίας ....
    Αλήθεια , με το σταθμό της Κόνιτσας βγάλαμε άκρη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή