Καλοκαιρινές οι πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση υψηλών πιέσεων  με αποτέλεσμα την ηλιοφάνεια και την εξασθένηση των ανέμων σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Εξαίρεση αποτελούν το ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο, όπου οι ΒΔ άνεμοι θα φθάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Το Σάββατο (2/9) τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας και η πτώση της έντασης τω ανέμων κατά 1 με 2 μποφόρ. Την Κυριακή (3/9) ο καιρός θα είναι γενικά ζεστός και υγρός με τοπικές ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά. Από το μεσημέρι στα ΒΔ και στη συνέχεια στις περισσότερες δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Τη Δευτέρα (4/9) αναμένεται βαθμιαία βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα στραφούν σε ΒΔ και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση.

Καλό μήνα, φίλοι μου   

Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1-9-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις το απόγευμα στη Δ. Μακεδονία. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 33 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις το απόγευμα στα ΒΔ. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 34 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις το απόγευμα στη Θεσσαλία. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 33 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 5 και στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 30 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά ΒΑ 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 32 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 31 βαθμούς.

3 σχόλια:

  1. Πολύς λόγος γίνεται στο διαδίκτυο για "αναμενόμενη" παγκόσμια ψύχρανση λόγω μείωσης της ηλιακής δραστηριότητας. Από τα λίγα που γνωρίζω, οι ηλιακές κηλίδες είναι ένα μέτρο αξιολόγησης της ηλιακής δραστηριότητας, στα πλαίσια ενός κύκλου περιοδικής αυξομείωσης. Σε ένα σύστημα όμως που βρίσκεται ήδη από καιρό σε διαδικασία υπερθέρμανσης, σε ποιό βαθμό θα μπορούσε άραγε μια τέτοια εξέλιξη να αναστείλει την σταθερά αυξητική τάση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, έστω και προσωρινά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ διάβασα ότι πέραν της περιοδικής ενδεκαετους κύκλου δραστηριότητα του ήλιου με το ελάχιστο και το μέγιστο η ηλιακή δραστηριότητα τα επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 300 με 400 χρόνων κινούμενη σε παρόμοια επίπεδα με την περιοδο του 1650-1715 γνωστή και ως μικρή παγετωδης περιοδο. Πέραν αυτού όμως έχουμε να κάνουμε και με τα ωκεανια ρεύματα του Ατλαντικού (ρεύμα του κόλπου). Παρατηρώ συχνές αρνητικές αποκλίσεις στο σημείο εκείνο την τελευταία περίοδο μηνιαίως εν αντιθέσει με την πλειονότητα των υπολοίπων περιοχών του πλανήτη και αναρωτιέμαι απλά αν το ρεύμα έχει επηρεασθεί η θα επηρεασθεί από την τήξη του αρκτικου πάγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η επιβράδυνση και τελικά διακοπή του ρεύματος του Κόλπου πιστεύω πως έχει πολλές πιθανότητες να συμβεί. Θα πρόκειται για "αρνητική ανάδραση" στην υπερθέμανση. Θα έχει σοβαρές συνέπειες στο κλίμα της Ευρώπης και ίσως επηρεάσει σημαντικά και την (πλανητική) κυκλοφορία της ατμόσφαιρας. Αλλά να μην περιμένουμε βεβαίως τις χολλυγουντιανές υπερβολές της γνωστής ταινίας "The day after tomorrow"

      Διαγραφή