Φθινόπωρο χωρίς γαρμπή, φαΐ χωρίς αλάτι!

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια και τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο παραμένει ευνοϊκή για τη διατήρηση του ισχυρού ΒΑ ρεύματος στη χώρα. Την εικόνα του καιρού του νέου εικοσιτετραώρου (Σάββατο) θα συμπληρώνουν οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και οι τοπικές βροχές στα ανατολικά και τα νότια. Την Κυριακή (1/10) τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν στη Θράκη, την  Α. Στερεά-Εύβοια, το Αιγαίο και την Κρήτη. Λίγες βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν ακόμα στην Α. Θεσσαλία, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τα Δωδεκάνησα. Οι ΒΑ άνεμοι θα εξασθενήσουν λίγο και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Τη Δευτέρα λίγες βροχές αναμένονται στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί και πάλι σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Την Τρίτη οι βροχές θα σταματήσουν σε όλη τη χώρα και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Οι άνεμοι μόνο στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο θα φθάνουν τα 6 μποφόρ.  

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Υ.Γ. Εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκομαι στην Κόνιτσα και βιώνω έναν γλυκόξινο καιρό, ένα καλοκαιρο-χείμωνο χωρίς αξιόλογες βροχές. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα έλθει και το πραγματικό φθινόπωρο με τους νεροκουβαλητές νοτιοδυτικούς του ανέμους. Φθινόπωρο χωρίς γαρμπή, φαΐ χωρίς αλάτι!


Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 30-9-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές στην Α. Μακεδονία και κυρίως στη Θράκη. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 21 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Μικρή πιθανότητα βροχής το απόγευμα στη ΝΔ Πελοπόννησο. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 24 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές στην Α-ΝΑ Θεσσαλία, Α. Στερεά-Εύβοια και πιθανώς στην Α. Πελοπόννησο. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 23 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και πιθανώς στα νότια καταιγίδες. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 και πιθανώς στο Β. Αιγαίο 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 24 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα ασθενών βροχών κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 21 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 21 βαθμούς.

13 σχόλια:

  1. Στην ΕΜΥ η προγνωση για Θεσσαλια,Αν Στερεα λεει για το Σαββατο λεει για καταιγιδες στα βορειοτερα τμηματα,ενω ολες οι προγνωσεις λενε για εντονοτερα φαινομενα απο Βολο και κατω...τελος παντων αστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο, σήμερα δε θα δούμε κάτι παραπάνω από τις πρωινές ψιχάλες. μια δεύετερη ματιά (εκτός ΕΜΥ) το επιβεβαιώνει. και προχθές είχαμε ένα ανέλπιστο ξέσπασμα με ΒΑ καιρό (Τρίκαλα 37 mm, Καλαμπάκα-Καρδίτσα μονοψήφια). όμως, η καιρική μας μοίρα είναι περισσότερο με τα Δυτικά. και απ' ότι φαίνεται χάνουμε και την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη..

      και έχουμε και το πικάρισμα των Ανατολικών..

      Καλό Σαββατοκύριακο στην παρέα


      Διαγραφή
  2. ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΚΑΛΑΚΙΡΙ ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ ΕΔΩ Κ ΠΟΛΛΕΣ ΜΕΡΕΣ.ΑΠΛΑ ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΒΩ ΤΙΠΟΤΑ Π ΝΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΛΟΑΚΙΡΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ.ΙΣΑ ΙΣΑ Π Η Τ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΠΙΠΕΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πες τα βρε δάσκαλε.
    Γίνετε φθινόπωρο χωρίς τον νεροκουβαλητή ΝΔ.
    Σιγά σιγά αρχίζει να μας κουράζει το όλο σκηνικό εμας τους δυτικούς καθώς η κατάσταση τείνει να γίνει επικύνδινά ξηρή.
    Το μόνο θετικό είναι η εναρμόνηση των θερμοκρασιών σε όλη την Ελλάδα στα φθινοπωρινά επίπεδα.
    Υπομονή λοιπόν στα μέρη μας μπας και αλλάξει κάτι στο προσεχές μέλλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι σου έχω πει φίλε Φώτη.... Και μάλλον επιβεβαιωνομαι... Δυστυχως... Πάνος Κ. Αγρινιο

      Διαγραφή
    2. είναι μειωμένες οι βροχές στα Δυτικά φέτος, σίγουρα, αισθητά. παρ όλα αυτα, καμιά χρονιά δεν είναι ίδια με την προηγούμενη ή την επόμενη και ας περιμένουμε να κάνουμε ταμείο 31 Δεκεμβρίου, έχοντας μπροστά τους, θεωρητικά, βροχερότερους μήνες.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα σε όλη την παρέα!
      Φίλε Πάνο προς το παρών έχεις δίκιο.
      Όμως μην ξεχνάμε η ελπίδα πεθαίνει παντα τελευταία!Υπομονή.

      Διαγραφή
    4. Παιδια εχω την εντυπωση οτι τα ετησια υψη βροχης μετρωνται απο 1 σεπτεμβριου-31 αυγουστου...οποτε εχουμε μπει σε καινουργιο υδρολογικο Ετος

      Διαγραφή
    5. θέμα σύμβασης είναι. έγραψα "31 Δεκ." γιατί τα ετήσια στατιστικά κυκλοφορούν συνήθως σε μορφή ημερολογιακού έτους. π.χ. το δίκτυο ΕΑΑ. έτσι είναι πιο εύκολο να συζητάμε και να συγκρίνουμε όμοια μεγέθη.

      καλό μήνα, χωρίς "μι" και χωρίς "μη" για τις βροχές, ελπίζω..

      Διαγραφή
  4. Προσωπικα οπως πολυ σωστα επισημαινει και ο δασκαλος η εποχη αυτη την περιοδο θα πρεπε να μας δινει νοτιαδες και αφθονες βροχες...Ετσι κι αλλιως με καιρο βορειου ρευματος σπανια η αττικη ευνοειται υετικα...Μπορει να ειμαστε προσηνεμος νομος γεωγραφικα αλλα καιρικα μονο τα υπερβορεια τμηματα του νομου συμπεριφερονται ως προσηνεμα...Ενα απλο παραδειγμα..Η λιβαδεια εχθες και σημερα εβαλε πανω απο 60mm και η αθηνα κουλουρια ακομα και τα β.π.Μονο ο αυλωνας εχθες εγραψε 4.8mm.Ανουσιο ξεροβορι λοιπον για μας...Οσο για την κυριακη πολυ φοβαμαι οτι δεν θα επηρεαστουμε καθολου...Τα μοντελα σημερα χαλασαν σε μεγαλο βαθμο...Ο κυριος ογκος του νερου φαινεται να πεφτει απο το βα αιγαιο μεχρι τις κυκλαδες..Συμπεριλαμβανομενης φυσικα και των σποραδων αλλα και της ευβοιας..Μακαρι να διαψευστω...Ειμαι προθυμος να ακουσω την εκτιμηση σας για τον καιρο της κυριακης..Ο κυριος ζιακοπουλος τοποθετηθηκε και μακαρι να επιβεβαιωθει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαλλον Κυριε Ζιακοπουλε...δεν περναει τιποτα στα μεσα της εβδομαδας...παμε σε ζωνικη διαρκειας...οπως καθε Οκτωβρη τα τελευταια χρονια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ γκρινιάρης βλέπω έγινες δασκαλέ μου.....χεχεχε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή