Του αναμενόμενου υετού τα νεότερα

In the forest at autumn, Isaac Levitan 1894
Kursk State Art Gallery, Russia
Άρχισαν να περιορίζονται οι αβεβαιότητες αναφορικά με τον υετό που αναμένεται να σημειωθεί το επόμενο τριήμερο στη χώρα μας. Πιο αναλυτικά:
Δευτέρα (23/10): Η χώρα θα επηρεαστεί από το πέρασμα ενός ψυχρού μετώπου που θα κινηθεί από τα Δ-ΒΔ προς τα Α-ΝΑ. Βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν σχεδόν παντού, αλλά, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, τα φαινόμενα στις ανατολικά της Πίνδου ηπειρωτικές περιοχές θα είναι τοπικά και σύντομα. Το απόγευμα, πρόσκαιρες βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται και στην Αττική.
Τρίτη (24/10): Με την απομάκρυνση του ψυχρού μετώπου προς την Τουρκία και την ταυτόχρονη κίνηση του βασικού στροβίλου προς την περιοχή μας, η ατμόσφαιρα πάνω από τη χώρα θα γίνει βαροτροπική (περιορίζεται η δυναμική αστάθεια).  Ωστόσο, στην περιφέρεια του στροβίλου οι μικρής ακτίνας διαταραχές (short range troughs) θα προκαλούν αρκετά έντονα φαινόμενα. Στον κορμό της χώρας ο καιρός θα είναι γενικά σπασμένος με τοπικούς όμβρους ή και καταιγίδες κατά διαστήματα. Καθοριστικό στο θέμα αυτό θα είναι το πεδίο των ανέμων.


Τετάρτη (25/10): Ο βασικός στρόβιλος αναμένεται να πάρει τη μορφή διπόλου με το δυτικό πόλο να κινείται Ν-ΝΔ και τον ανατολικό πόλο να κινείται Β-ΒΑ. Αυτό σημαίνει αρκετά φαινόμενα στην Α-ΒΑ Ελλάδα και ελάχιστα ή καθόλου φαινόμενα στη Δ-ΒΔ χώρα. Παράλληλα, με τη σταδιακή επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων, αρκετές βροχές θα σημειωθούν και στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα (Θεσσαλία, Α. Στερεά-Εύβοια, Α-ΝΑ Πελοπόννησο).

Καλή Κυριακή, φίλοι μου


2 σχόλια:

  1. Αλλη μια απλή, κατανοητη αλλα ουσιαστική περιγραφή του αναμενομενου καιρικού μοτίβου για το επομενο τετραήμερο. Να είστε καλά κύριε Ζιακόπουλε
    Ελπίζαμε σε αλλαγή της θεσης ακινητοποιησης του χαμηλού λίγο ανατολικότερα είτε απεγκλωβισμο του πιο γρηγορα αργα την Τρίτη προς Τετάρτη. Το σενάριο δηλαδη Ευρωπαικού μοντέλου και Gem στο οποιο μαζι επεμεναν ολη την προηγουμενη βδομαδα αλλα τελικά φαίνεται σημερα ότι έχασαν και εσκυψαν το κεφάλι ακολουθώντας το GFS που χαρακτηριστικά εμενε σταθερο στο ''κακο'' σεναριο.
    Το σεναριο δηλαδη της μεγιστης ανισοκατανομής του υετου σε σχεση με την πιο ισορροπημενη κατανομή του υετου που θα ειχαμε με την πιο έγκαιρη εναρξη της ανατολικής πορειας της διαταραχης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σε όλη την παρέα αυτού του όμορφου blog κ ειδικά στον επι τοσα χρονια αγαπημενο Δημητρη Ζιακοπουλο από Ροδο. Πρωτη φορα γραφω...Φαίνεται να έχουμε αρκετά νερά στο νησί την Τρίτη κ την Τετάρτη. Ισχύει όντως? Μακάρι γιατί ειδικά το 2016 είχαμε σοβαρό θέμα λειψυδρίας. Με εκτίμηση...Θάνος Διακοσαββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή