Σαββατοκύριακο για έξοδο και για κατέβασμα κάποιων χειμωνιάτικων ρούχων από την ντουλάπα

Η περιοχή μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα το Σαββατοκύριακο (21-22/10) να περάσει με αρκετή ηλιοφάνεια και ασθενείς ανέμους. Οι συνθήκες αυτές ευνοούν τις τοπικές ομίχλες καθώς και τις πρωινές θερμοκρασιακές αναστροφές. Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά με αποτέλεσμα να συνεχιστούν η ψύχρα το πρωί και η σχετική ζέστη το μεσημέρι-απόγευμα. Τη Δευτέρα (23/10) στη ΒΔ Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες οι οποίες ως αργά τη νύχτα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα, εξαιρουμένων ίσως των ΝΑ νησιωτικών περιοχών της. Χιόνια θα πέσουν στα βουνά της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ στρεφόμενοι αργότερα στη Δ. Ελλάδα και τη Μακεδονία σε Β-ΒΔ ως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Την Τρίτη και την Τετάρτη (24-25/10) , οι καιρικές συνθήκες στη χώρα θα είναι σχεδόν χειμωνιάτικες, καθώς, πέρα από τις βροχές και τις τοπικές καταιγίδες, θα επικρατήσουν σχεδόν παντού βόρειοι άνεμοι (εξαιρείται η ΝΑ νησιωτική Ελλάδα) και θα πέσει αισθητά η θερμοκρασία. Σημειώνεται ότι στα κεντρικά και τα βόρεια τα χιόνια θα κατεβούν αρκετά χαμηλά. Πάντως, ο υετός στη Δ-ΒΔ Ελλάδα θα σταματήσει σχετικά γρήγορα.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου
   
Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21-10-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ΒΑ. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 26 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ΝΔ. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 26 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πρόσκαιρες νεφώσεις στα νότια. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 27 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα νότια. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 27 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 25 βαθμούς.

12 σχόλια:

  1. Ωραια!Ανεξαρτητως παντως τα χιλιοστα της βροχης που θα ριξει ητε στη περιοχη μου ητε αλλου,και το χιονι στα αντιστηχα υψομετρα,επηδει με ενδιαφερει η προοπτικη και διαβαζοντας το οτι ο υετος σταΒΔ θα σταματησει γρηγορα,αν ειναι να κανει "μελτεμια"κανα 10ρια μερες μετα με οτι συνεπαγεται αυτο σημενει οτι δεν εχει μπεσα οχι μονο τωρα και ολα αυτα τα τελευταια χρονια...με εξεραισεις βεβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα τα δυτικά φέτος είναι αδικημένα, αν και παίρνοντας για παράδειγμα το μετ. σταθμό του ΕΑΑ της Αρτας, έχει φέτος 641,4mm και έχει μπροστά του 70 ημέρες για το τέλος του χρόνου.
      Ο μ.ο. της Άρτας είναι 1084,6mm και τα τελευταία χρόνια είχατε:
      2016: 1304,4mm
      2015: 1124,0mm
      2014: 1401,0mm
      2013: 1411,9mm
      2012: 1637,9mm
      2011: 1026,3mm
      2010: 1859.6mm
      Μήπως τελικά είχατε υπερβολικό υετό τα τελευταία χρόνια και τώρα που ίσως βγει το έτος κοντά στα φυσιολογικά σας κακοφαίνεται;

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σε όλους,το θέμα είναι ότι αν δούμε όλες τις προηγούμενες χρονιές τα δυτικά(απο αιτωλ/νια και πάνω)κάθε χρόνο παίζουν με αυτά τα νούμερα οπότε αυτά είναι και τα φυσιολογικά λόγω της γεωγραφικής μας θέσης.
      Αυτό που γίνετε όλο το 2017 σίγουρα έχει να γίνει πολλά χρόνια.
      Μοναδική μας ελπίδα για να σωθεί η χρονιά οι δύο πιο βροχοφόροι συνήθως μήνες που μας απέμειναν.
      Μακάρι να επιβεβαιωθεί η τάση για περισσότερο ΝΔ ρεύμα απο τα τέλη του μήνα και αρχές Νοέμβρη.

      Διαγραφή
    3. εχω την εντυπωση οτι ο υετος μετριεται απο τις 1 Σεπτεμβριου ως τις 31 Αυγουστου...

      Διαγραφή
    4. Οκ.Εγω ειπα "ανεξαρτητως"τα χιλιοστα της βροχης, που σημενει δεν παραπονεθηκα τωρα για το υψος του υετου,αλλα για τη συμπεριφορα του καιρου γενικος,εγω τετοια αρηθμιτικα στοιχεια ωπος αυτα που προειπες δεν ψαχνω να βρω τα μαθαινω τυχαια οπως τωρα για παρ.που τα ανεφερες. Εφωσον ωμος ασχολεισε με τετοια στοιχεια αν γνωριζεις πες μου μηπως αυτα τα υψη βροχης πεσανε μεσα σε 10 ημερες ας πουμε και μετα το χαος??Εγω ξαναμηλισα για τη συμπεριφορα του καιρου σε συγκρηση με τις δεκαετιες 80 και90...που ειναι εκεινα τα διαδοχικα βαρομετρικα χαμηλα που ερχοταν το ενα πισω απ'το αλλο απο δυτικα και κρατουσε η βροχη 2 και 3 ημερες και δεν ακουγα να λεγεται ουτε ακραια ουτε τιποτα ηταν απλως μια επηδηνωση κανονικη...αλλα μιας και γνωριζεις απο τετοια στοιχεια πες μας αν μπορεις τα στοιχεια των δεκατιων 80και90 αν και ειπα δεν παραπονεθηκα για τα mm της βροχης...και ποσες μερες βροχοπτωσης επηκρατουσαν τοτε ΥΓ.Το οτι τα μελτεμια και το ΒΑ ρευμα μου αφηνει αδιαφορο παιζει ρολο και το που μενω αν ημουνα απο ΝΑ προσηνεμα η Μυκονο η Κρητη πιθανων να μου αρεσε...

      Διαγραφή
  2. Και για έξοδο και για μπάνιο δάσκαλε! Οι θάλασσες είναι ακόμα ζεστές, ο κόσμος στις παραλίες λιγοστός - γι αυτό και η μέθεξη με το υγρό στοιχείο (από όπου άλλωστε προήλθε η ζωή) απολαυστική, ο ήλιος καίει χωρίς να σε τσουρουφλίζει, όπως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Στα της εξέλιξης του καιρού τώρα, ας μην βιαζόμαστε να γράφουμε και να ξεγράφουμε. Είναι η πρώτη γεύση χειμώνα μετά από ένα παρατεταμένο καλοκαίρι, σε μια εποχή που η προγνωσιμότητα έιναι χαμηλή και οι εκπλήξεις παραμονεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενταξει ερχεται ενα χαμηλο τζουφιο, ριχνει αγκυρα νοτια της Πελοποννήσου για 4 μερες, καπου θα βρεχει 4 μερες και καπου δε θα βρεχει, καπου θα εχει κρυο και βοριαδες και χειμωνιατικο καιρό και καπου νοτιαδες μεχρι και την Πέμπτη και 0-3 μμ. Και μετα τιποτα. Αν αυτό ήταν η αποζημίωση της φύσης μετα από τέτοιο αντικυκλώνα τότε τι να πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρα πολύ σωστά τα λες φίλε μου...πιο τζούφιο χαμηλό δε γίνεται.Ο υετός φαίνεται να είναι εξαιρετικά κατακερματισμένος.Θα υπάρχουν περιοχές που θα δεχτούν μια πολύ συνηθισμένη βροχόπτωση και περιοχές που δε θα πιουν τίποτα.

      Διαγραφή
  4. Διαβλέπω εναν έντονο ανθρωπομορφισμό για τα καιρικά φαινόμενα στη Φύση !
    Καλοί μου άνθρωποι που έλεγε και ο αείμνηστος , στη Φυση δεν υπαρχουν οι εννοιες της δικαιοσύνης , της αποζημίωσης , της ανταπόδοσης κ.λ.π !
    Αυτά είναι κοινωνικά κατασκευάσματα ώστε να μπορούν να συμβιώνουν οι άνθρωποι !
    Γι' αυτό δεν υπάρχει λόγος να υποστασιοποιείτε τις φυσικές λειτουργίες της ζωής γενικά ! Αυτός ο ανθρωποκεντρισμός οδηγεί πολλους ανθρώπους στο σολιψισμό. !
    Ευχαριστώ και καλές βροχες να έχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλα κύριε Stavrakan, ας ζουσες στην ανατολικη κρητη και θα βλεπαμε αν θα αναγκαζοσουν να πιστεψεις οτι η Φυση θα πρεπει να εχει και λιγο δικαιοσύνη. Θεωρησε εαυτον οτι μενεις στο Ηρακλειο ή στον Αγιο νικολαο και βασει αυτου ριξε μια ματια στα μοντελα για την επομενη κακοκαιρια. επισης ριξε και μια ματια στη βροχη που εχουν πεσει σε αυτες τις δυο πολεις τα τελευταια 6-10 χρονια. Σταθερα ετησιοι υετοι κατω απο τα 350μμ. Καποιες χρονιες κατω απο 300μμ. Με κλιματικες τιμες 500μμ+. Ριξε επισης μια ματια στο θεμα του Φραγματος Φανερωμενης στο Ηρακλειο. Ψαξε το. Πριν 10 χρονια 13εκατομμυρια κυβικα μετρα αποθεμα. Πλεον μολις 800000 και ολη η κοιλαδα του εχει μετατραπει σε κρανιου τοπο. Αυτα. Σας ευχαριστω και να με συγχωρειται αλλα η απογοητευση μου για την επερχομενη κακοκαιρια λόγω και του οτι οι ελιες μου διψανε και εχουν κιτρινισει ειναι μεγαλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Stavkaran,μας πηγαίνεις Αλεξανδρουπολη μέσο Καλαμάτας...συγγνώμη που το λέω ετσι αλλα λίγο πιο απλά να μας τα λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή