Αντικυκλωνικές συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας ως την Κυριακή

Βαρομετρικό χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο κινείται νοτιοανατολικά και δεν θα επηρεάσει τη χώρα μας που καλύπτεται από υψηλές πιέσεις. Έτσι, τα βασικά στοιχεία του καιρού στην περιοχή μας τόσο το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) όσο και το Σαββατοκύριακο (21-22/10) θα είναι η ανομβρία, οι ασθενείς άνεμοι και οι υψηλές για την εποχή μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά θα είναι και πάλι χαμηλές. Κατά τα άλλα, με τον αντικυκλωνικό τύπο καιρού που θα επικρατήσει στην περιοχή μας ευνοούνται οι ομίχλες το πρωί και οι θερμοκρασιακές αναστροφές που συνδέονται με την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση στα μεγάλα αστικά κέντρα. Πάντως, η κατάσταση αυτή δεν θα κρατήσει πολύ. Τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας αναμένεται σημαντική μεταβολή του καιρού στη χώρα με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, ενισχυμένους ανέμους και βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας. 

Υ.Γ. Ορισμένοι άρχισαν ήδη να αθροίζουν χιλιοστά και σκέφτονται να νοικιάσουν βάρκες για τη στεριά! Υπομονή, φίλοι μου. Ο μετεωρολογικός διάβολος κρύβεται σε λεπτομέρειες που ωστόσο είναι καθοριστικές και δεν μπορούμε από τώρα να γνωρίζουμε. Για παράδειγμα, πόσο νότια θα πάει το κέντρο του αποκομμένου στροβίλου; Πόσο γρήγορα θα απομακρυνθεί από την περιοχή μας κ.λπ. Καλού κακού πάντως ας αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε γιατί η εποχή και η συγκεκριμένη διαταραχή είναι τέτοιες που πολύ φοβούμαι θα μας κάνουν να πούμε όχι μόνο  «Δόξα σοι ο Θεός» αλλά και «Βοήθα Παναγιά»!

  
Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-10-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 26 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 26 βαθμούς.
 
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 27 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 27 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 25 βαθμούς.

8 σχόλια:

  1. Ακριβώς έτσι είναι δάσκαλε!
    Βλέπω πολλοί βιάζονται και για συγκεκριμένες περιοχές (πράγμα αδύνατο)έχουν ήδη βγάλει άθροισμα χιλιοστών.
    Η διαταρραχή όντως κλείδωσε και μάλιστα φαίνετε και σοβαρή.
    Όμως σε καμία περίπτωση δεν ξέρουμε απο τώρα που θα ρίξει το πολύ νερό,αν το ρίξει σε όλη τη χώρα και πόσο αργά η γρήγορα θα φύγει απο την περιοχή μας.Εγώ τουλάχιστον για τη συνέχεια κρατάω μικρό καλάθι και αν έρθούν τα καλύτερα κάλως να τα δεχτούμε.
    Υ.Γ.Ως κάτοικος δυτ.Ελλάδας δε θέλω να σκέφτομαι καθόλου το σενάριο να μας μπαστακωθούν πάλι με το πέρας αυτής της διαταρραχής ανούσιοι βοριάδες για μεγάλο και πάλι διάστημα.
    Νοτιάδες θέλουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το gfs σήμερα είναι το καλύτερο όσον αφορά τις βροχές και σε ένταση και σε διάρκεια. Βγάζει την αποκοπή πιο δυτικά από τα υπόλοιπα μοντέλα. Μετά βλέπει ένα σενάριο που έδινε και το ευρωπαϊκό χτες και προχτές με ένωση αζορικού-σκαδιναβικού αντικυκλώνα και κάθοδο κρύου από την βορειανατολική Ευρώπη. Πιστεύω ότι το Σάββατο θα κλειδώσει η ακριβής θέση που θα βγει η αποκοπή αλλά και η μετέπειτα πορεία.. Μακάρι να επαληθευτεί το αμερικάνικο. Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετά τη ...μεγάλη καλοκαιράρα πολύ πριν του Αη Δημήτρη (για να παραφράσω το γνωστό), φαίνεται πως η μεταβολή θα είναι έντονη εως και βίαιη. Μακάρι να πάρουμε να νερά που πρέπει με τις λιγότερες δυνατές ακραίες καταστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σιγά να μην μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το πού θα βρέξει και πόσο τόσες μπροστά!! Σε 5 μέρες όλα μπορούν να αλλάξουν. Εδώ για την επόμενη μέρα δε μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χθες το βράδυ στη Βαρκελώνη βροχή απόψε στο Μιλάνο βρέχει ε, δεν έμεινε πολύ να έρθει και στην χώρα μας η πολυπόθητη βροχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 3 μέρες θα κρατήσει.. από Πέμπτη πάλι ήλιο θα έχει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να πάρει μια υπερβόρεια τροχιά και να κλαίμε ομαδικώς ... βρωμάει λίγο η κατάσταση !!
    Μακαρι βεβαίως να διαψευστώ γιατι αλλιώς δεν πρόκειται να μαζέψουμε ελιές φέτος εφόσον δεν βρέξει την προσεχή εβδομάδα !!! Καήκαμααααν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυστυχώς για αττική η τάση είναι να φεύγει βορειοανατολικά. Με νοτιά λίγα πράγματα. Να παρακαλάμε να βγει η αποκοπή αιγαίο έτσι όπως πάει. Πάντα για αττική αναφέρομαι. Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή