Με τη Χριστίνα στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"Η κοινή συνέντευξη στην Τασούλα Επτακοίλη 

Κερδίζει πόντους ο νοτιάς

Το οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό που στροβιλίζεται στην Τυρρηνική Θάλασσα επηρεάζει και τη χώρα μας, σε συνδυασμό με τον αντικυκλώνα (υψηλές πιέσεις) των Β. Βαλκανίων. Έτσι, τόσο το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) όσο και την Τετάρτη (18-1) τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού στην περιοχή μας θα είναι οι βροχές, οι τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, τα νότια και το Αιγαίο και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά (κεντρική και βόρεια Ελλάδα). Οι βοριάδες στο Β. Αιγαίο και οι νοτιάδες στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Πέμπτη (19/1) και την Παρασκευή (20/1) τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η σταδιακή επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων σε όλες τις περιοχές, η πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς και η βαθμιαία εξασθένηση των καιρικών φαινομένων. Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός του Σαββατοκύριακου (21-22/1).        

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Αδύναμη αντεπίθεση του βοριά


Μεγάλο σουξέ τα …υψόμετρα

Αρχίζει από απόψε για τη χώρα μας παρατεταμένη περίοδος στη διάρκεια της οποίας στις περισσότερες περιοχές της θα πέσει πολύ νερό είτε ως βροχή είτε ως χιόνι. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τη Δ-ΒΔ Ελλάδα, όπου τα καιρικά φαινόμενα θα είναι όχι μόνο έντονα αλλά και σχεδόν συνεχή.

Αναφορικά με τις χιονοπτώσεις, άρχισαν ήδη οι πρώτες προβλέψεις για τα κρίσιμα υψόμετρα. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των «ειδικών» είναι μεγάλος και προβλέπεται να δούμε εκπληκτικές πληροφορίες για διαφορές στο είδος του υετού ακόμα και μεταξύ των πάνω και των κάτω μαχαλάδων. Ίσως αυτά που γράφω να οφείλονται και στη ζήλεια μου, γιατί τόσα χρόνια δεν έχω καταφέρει να βρω κι εγώ έναν αντικειμενικό (επιστημονικό) τρόπο προσδιορισμού των υψομέτρων με τόσες πολλές λεπτομέρειες…

Αν και μέρα με τη μέρα στη διάρκεια της νέας εβδομάδας θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα δεδομένα της θερμοκρασίας και των λοιπών μετεωρολογικών παραμέτρων, μπορούμε να πούμε τα παρακάτω:

(α) Στη Μακεδονία και τη Θράκη οι χιονοπτώσεις θα κατεβούν αρκετά χαμηλά, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να φθάσουν ως τη θάλασσα.

(β) Στην Ήπειρο υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να χιονίσει στα Γιάννενα και λίγο περισσότερες στην Κόνιτσα. Εννοείται ότι θα χιονίσει και στις υπόλοιπες ημιορεινές περιοχές.

(γ) Στη Θεσσαλία είναι πιθανό να χιονίσει στα πεδινά των Τρικάλων και της Καρδίτσας, αλλά πολύ δύσκολα θα χιονίσει στη Λάρισα και το Βόλο.

(δ) Στη Στερεά Ελλάδα δεν αναμένεται να χιονίσει στα πεδινά.

Καλή Κυριακή, σε όλους


Αναμνήσεις από τη χειμωνιάτικη Κόνιτσα

Κόνιτσα, 11-1-2017. Φωτ. Αθανάσιος Κακαράντζας
Πηγή: http://www.distrato.com/portal/?p=13191
Από τα μαθητικά μου χρόνια στο τότε εξατάξιο γυμνάσιο της Κόνιτσας ο βαρύτερος -για μας τα παιδιά ο καλύτερος- χειμώνας ήταν ο χειμώνας του 1962-63. Μαθητής τότε της Β΄ Γυμνασίου θυμάμαι ακόμα ότι οι τρομεροί χιονιάδες είχαν αρχίσει στα μέσα του Γενάρη του 1963. Από μια άποψη, στενοχωριόμασταν που τα χιόνια δεν είχαν έλθει την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων, αλλά ένα αναπάντεχο γεγονός άλλαξε υπέρ μας τα δεδομένα. Τη 19η Ιανουαρίου 1963 τριάντα δύο χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές κήρυξαν απεργία διαρκείας, διεκδικώντας αύξηση των αποδοχών τους και τη λήψη μέτρων για την αναβάθμιση της στοιχειώδους και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Χαρά Θεού για μας. Όλη μέρα έξω παίζοντας και στήνοντας παγίδες για κοτσύφια. Το χιόνι 60 με 80 εκατοστά και το κρύο πολύ, αλλά το σπίτι δεν μας χωρούσε. Μάταια φώναζαν πως θα αρρωστήσουμε οι μανάδες μας και μέρα-νύχτα παρακαλούσαν να λυθεί η απεργία. Οι απεργοί όμως δεν υποχωρούσαν και οι ευτυχισμένες μέρες μας κράτησαν ως την 7η Φεβρουαρίου. Την «αποφράδα» εκείνη ημέρα η κυβέρνηση αποφάσισε την πολιτική επιστράτευση των καθηγητών και την επομένη κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Το πανηγύρι είχε τελειώσει. Ήλθαν κατόπιν και οι εξετάσεις του πρώτου εξαμήνου που είχαν αναβληθεί και μας …αποτελείωσαν.

Με άστατο καιρό το Σαββατοκύριακο

Βαρομετρικό χαμηλό στα ΒΔ Βαλκάνια, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την Τυνησία, κινείται γρήγορα Α-ΒΑ. Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Σάββατο) το πέρασμα του ψυχρού μετώπου από την περιοχή μας θα προκαλέσει παροδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές. Παράλληλα, χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Β-ΒΔ χώρας. Οι άνεμοι, αρχικά ΝΔ και αργότερα Δ-ΒΔ, θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Την Κυριακή (15/1) βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες στο Α. Αιγαίο-Δωδεκάνησα και από τις απογευματινές ώρες στη νότια Ελλάδα. Τις βραδινές - νυχτερινές ώρες βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά θα σημειωθούν και στην κεντρική χώρα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.  

Τη νέα εβδομάδα ο καιρός της χώρας θα επηρεαστεί από διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές που θα μας έρχονται από τα Ν-ΝΔ. Οι διαταραχές αυτές, συνδυαζόμενες με τις υψηλές πιέσεις που θα εγκατασταθούν στα Β. Βαλκάνια, θα προκαλούν κατά διαστήματα ισχυρές βροχές, καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα νότια και το Αιγαίο και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Στη βόρεια Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Επισημαίνεται ότι στη Δ-ΒΔ Ελλάδα τα φαινόμενα θα είναι σχεδόν συνεχή.         

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017

Θα μουλιάσει η δυτική Ελλάδα!


Προσπαθεί να βρει τα συνηθισμένα πατήματά του ο καιρός

Η περιοχή μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα τη σχετική καλοκαιρία. Ένα βαρομετρικό χαμηλό στη Β-ΒΔ Ευρώπη, που συνοδεύεται από ψυχρό μέτωπο, κινείται προς τη Μεσόγειο. Με την κίνηση του συστήματος αυτού, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι άνεμοι στη χώρα μας θα στραφούν σταδιακά σε Ν-ΝΔ με συνέπεια τη βαθμιαία υποχώρηση της παγωνιάς και την εκδήλωση τοπικών βροχών στη ΒΔ Ελλάδα. Το Σάββατο (14/1) με το γρήγορο πέρασμα του μετώπου από την περιοχή μας, αναμένονται παροδικές βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Β-ΒΔ χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Την Κυριακή (15/1) βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες στο Α. Αιγαίο κα τις βραδινές - νυχτερινές ώρες στα δυτικά και νότια. Η βασική ένταση των ανέμων θα είναι τα 4 με 5 μποφόρ. Από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη (16-18/6) προβλέπονται κατά διαστήματα βροχές και στα ορεινά-ημιορεινά χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα στη Δ-ΒΔ Ελλάδα θα είναι σχεδόν συνεχή.                

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

Οδεύουμε και πάλι προς ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα…


Ανησυχεί μήπως φέτος δεν θα μπορέσει να κλωσήσει τα αυγά της...

Αλκυόνα σε παραλία του Σαρωνικού, Ιανουάριος 2017.
 Φωτ. Ιωάννης Καρμανιόλας
 

Παραμυθένια λευκή ομορφιά

Παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων, 11-1-2017. Φωτ, Δημήτρης Νάκος
Ο τωρινός χιονιάς στα Γιάννενα μου θυμίζει το μεγάλο χιονιά του Ιανουαρίου του 1968, τον οποίο  είχα την τύχη και ταυτόχρονα την ατυχία να ζήσω ως πρωτοετής φοιτητής του νεοσύστατου τότε Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Λέω τύχη, γιατί πάντα μου άρεσε το χιόνι και λέω ατυχία γιατί είχα ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ. Θυμάμαι, μοιραζόμουνα τότε το ίδιο δωμάτιο με έναν παιδικό μου φίλο που είχε περάσει και αυτός στην ίδια σχολή. Το δωμάτιο διέθετε για θέρμανση μια μικρή ξυλόσομπα, την οποία σχεδιάζαμε να ανάψουμε μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, αφού βέβαια πρώτα προμηθευόμασταν ξύλα. Τελικά, αξιωθήκαμε να πάμε να αγοράσουμε ξύλα όταν το χιόνι είχε καλύψει τα πάντα. Με αυτές τις συνθήκες, τα μόνα ξύλα που βρήκαμε ήταν χλωρά και βρεγμένα που δεν άναβαν με τίποτα. Έτσι, χωρίς καθόλου θέρμανση, περάσαμε εκείνον τον παγωμένο Γενάρη που το ύψος του χιονιού στην πόλη είχε φθάσει το μισό μέτρο. 

Ήλιος-ανάσα για τους αποκλεισμένους

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη) το βαρομετρικό χαμηλό που προκαλεί την κακοκαιρία στην περιοχή μας αναμένεται να κινηθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα. Έτσι, σταδιακά, σχεδόν σε όλη τη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια που θα δώσει ανάσα στις αποκλεισμένες από το βαρύ χιονιά περιοχές και τους κατοίκους τους. Κατά τα άλλα, το πρωί ο παγετός θα είναι παρών και οι άνεμοι θα στραφούν σε ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Την Παρασκευή (13/1) η στροφή των ανέμων σε Ν-ΝΔ θα φέρει άνοδο της θερμοκρασίας και αρκετή συννεφιά κυρίως στα Δ. Ελλάδα. Μάλιστα δεν αποκλείεται στα ΒΔ να σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Το Σάββατο (14/1) στις περισσότερες περιοχές της χώρας αναμένονται τοπικές βροχές, καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην Ήπειρο και κυρίως στη Δ. Μακεδονία ίσως χιονίσει και στα ημιορεινά. Όσο για τη συνέχεια, αλκυονίδες δεν φαίνονται στο ορίζοντα…         

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017


Άφαντες οι αλκυονίδες…


Χιόνια στην αυλή της ΕΜΥ

10-1-2017, φωτ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος

Στα δύο μοιράζουν την Ελλάδα ο βοριάς με το νοτιά

Το βαρομετρικό χαμηλό που επηρέασε τη χώρα το τελευταίο εικοσιτετράωρο οδεύει προς τη Μαύρη Θάλασσα. Ένα άλλο χαμηλό στην κεντρική Μεσόγειο κινείται γρήγορα Α-ΒΑ, κατευθυνόμενο προς το ΒΑ Αιγαίο. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας στη χώρα με χαρακτηριστικά τις έντονες χιονοπτώσεις στα κεντρικά και τα βόρεια και τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες στις υπόλοιπες περιοχές. Οι Ν-ΝΔ άνεμοι, οι οποίοι στα νότια θα ανεβάσουν αισθητά τη θερμοκρασία, θα έχουν ένταση 6 με 7 και πιθανώς στο ΒΑ Αιγαίο 8 μποφόρ. Η Πέμπτη (12/1) θα αρχίσει με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) στα ανατολικά και νότια, αλλά στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Την Παρασκευή (13/1) αναμένεται σχετική καλοκαιρία, αν και δεν αποκλείεται να βρέξει στη ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Ν-ΝΔ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.       

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017

Καιρός να ζεσταθεί λίγο το κοκαλάκι μας


Επιδείνωση του καιρού

Βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει από απόψε ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας κι έτσι το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα επικρατήσει κακοκαιρία με βασικά χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια, τις καταιγίδες στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές και τους ισχυρούς ανέμους εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Β. Αιγαίο). Την Τετάρτη (11/1) τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η βαθμιαία επικράτηση νοτιάδων 4 με 6 μποφόρ και η άνοδος της θερμοκρασίας κυρίως στη νότια Ελλάδα. Με αυτό το δεδομένο στα νότια οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά, αλλά στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα θα χιονίσει, και μάλιστα αρκετά, και στα πεδινά. Την Πέμπτη (12/1) τα καιρικά φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια και ως αργά τη νύχτα θα σταματήσουν σχεδόν παντού. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο.      
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017


Άνοδος της θερμοκρασίας ουσιαστικά από την Πέμπτη


Κρίσιμη για τα εσπεριδοειδή η αποψινή νύχτα

Ανεμομίκτης σε πορτοκαλεώνα.
Πηγή: Ραδιοτηλεοπτικό Τμήμα Υπουργείου
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Η πρώτη έγνοια των χιονόφιλων τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει να κάνει με το πότε, πόσο και πού θα χιονίσει την Τρίτη και την Τετάρτη. Παράλληλα, ζητούν τις κεφαλές των μετεωρολόγων που απέτυχαν στις προβλέψεις για χιόνια στην αυλή τους ή το Σύνταγμα ή, δείχνοντας έλεος, απαιτούν οι προγνώστες να ζητήσουν γονυπετείς συγγνώμη! Όταν ένας επαγγελματίας μετεωρολόγος μελετά όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και κάνει όπως πρέπει τη δουλειά του χωρίς παραλείψεις ή βιασύνες εντυπωσιασμού, γιατί πρέπει να αυτομαστιγωθεί δημόσια;  Να εκφράσουμε τη λύπη μας γιατί τα διαθέσιμα «εργαλεία» δεν ήταν αρκετά για την επιτυχία της πρόγνωσης, ναι, αλλά ως εκεί. Όταν οι γνώσεις και τα μέσα που έχει στη διάθεσή του ένας γιατρός δεν είναι αρκετά να σώσουν έναν ασθενή, τι πρέπει να κάνει περισσότερο από το να εκφράσει τη λύπη του ο γιατρός;     

Εντυπωσιακή ομίχλη ατμού στον Αργολικό Κόλπο, πηγή http://www.argolikeseidhseis.gr/2017/01/blog-post_61.html

Τα «πάνω κάτω» με τις θερμοκρασίες του Δεκέμβρη στην Ευρώπη


Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη τον Δεκέμβριο του 2016 σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του συγκεκριμένου μήνα  της περιόδου 1981-2010.

Source: ERA-Interim. (Credit: ECMWF, Copernicus Climate Change Service). http://climate.copernicus.eu/resources/data-analysis/average-surface-air-temperature-analysis/monthly-maps/december-2016

Χιονιάς, Ρίο Αχαΐας 7.1.2017. Nektarios Giannoulis

Ένα ρεκόρ για τη Θεσσαλονίκη

Μια φωτογραφία μέσα στα χιόνια το 1960
Πηγή:http://thessaloniki.photos.vagk.gr/
Χθες (7-1-2017) το μεγιστοβάθμιο θερμόμετρο στον Μ. Σ. του αεροδρομίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (ΜΙΚΡΑ) έδειξε μείον 4,9 βαθμούς Κελσίου, τιμή ρεκόρ της μεταπολεμικής περιόδου. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν μείον 4,8 βαθμοί και είχε σημειωθεί την 25η Ιανουαρίου 1963. Την 27η εκείνου του φοβερού για τη βόρεια Ελλάδα, και όχι μόνο, Ιανουαρίου σημειώθηκαν τα απλησίαστα ρεκόρ των μείον 27,8 και μείον 23,0 βαθμών στην Πτολεμαΐδα και τις Σέρρες αντίστοιχα. Το άλλο μεγάλο ρεκόρ, οι μείον 25,0 βαθμοί, σημειώθηκε στις 27-1-1954 στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας. 

  

Ένας ύμνος και τρεις μικρές προβλέψεις

Ο ύμνος

Χαίρε χιονιά αντάρτη που αλλού σε περιμέναμε και αλλού πήγες.

Χαίρε χιονιά απρόβλεπτε που έκανες τους υπερφίαλους μετεωρολόγους ψευδο-χιονοπροφήτες.  

Χαίρε χιονιά σαδιστή που παίζεις με τα νεύρα των ερασιτεχνών μετεωρολόγων και αυτών που σε λατρεύουν.

Χαίρε χιονιά αφέντη που άλλους ψυχαγωγείς και άλλους ταλαιπωρείς.

Χαίρε χιονιά σοφέ που γεμίζεις τις υπόγειες δεξαμενές και σώζεις τα φυτά από τον παγετό.

Χαίρε χιονιά μάγε που σκεπάζεις τις ασχήμιες και μας κάνεις να ξεχνούμε τα βάσανά μας.

Πλεόνασμα κρύου και έλλειμμα χιονιού

Οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας,  κινείται από το Β. Ιόνιο προς το Β. Αιγαίο και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα επηρεάσει με ισχυρές βροχές και καταιγίδες τις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Παράλληλα, πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής προελεύσεως που μεταφέρονται προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν τοπικές χιονοπτώσεις και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα στραφούν παντού σε Β-ΒΔ με ένταση 6 με 7 μποφόρ. Το Σαββατοκύριακο θα είναι εξαιρετικά ψυχρό με ισχυρό παγετό στα ηπειρωτικά και τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στις νοτιότερες παράκτιες περιοχές ο υετός θα έχει τη μορφή βροχής ή χιονόνερου. Οι άνεμοι πάντως δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 7 μποφόρ. Το δριμύ ψύχος θα συνεχιστεί ως τα μέσα της νέας εβδομάδας.
Καλό τριήμερο, φίλοι μου

Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017


Ισχυρός παγετός


Οι καταιγίδες και το ψύχος τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα της επικείμενης κακοκαιρίας

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία κινείται Α-ΝΑ και ενισχύεται (βαθαίνει). Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη) το σύστημα αυτό θα προκαλέσει σταδιακή επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας με χαρακτηριστικά σε πρώτη φάση τους νοτιάδες εντάσεως 7 με 8 μποφόρ και τις καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Ανήμερα των Θεοφανείων οι καταιγίδες θα περιοριστούν στο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα η εικόνα του καιρού θα είναι καθαρά χειμωνιάτικη με κρύο, Β-ΒΔ ανέμους 6 με 7 μποφόρ και τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο (νότια πεδινά). Θα υπάρχουν πάντως και σχετικά μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Το Σαββατοκύριακο (7-8/1) θα είναι εξαιρετικά ψυχρό κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, όπου η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους μηδέν βαθμούς (ολικός παγετός). Τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο θα σημειωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια. 
    
Επισημάνσεις:
-Στη πρώτη γραμμή της επικινδυνότητας των καιρικών φαινομένων της επικείμενης κακοκαιρίας είναι αρχικά οι ισχυρές καταιγίδες που μπορεί να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως στα νησιά του Α. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και στη συνέχεια το παρατεταμένο δριμύ ψύχος. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι ακίνδυνοι οι άνεμοι ή οι τοπικές χιονοπτώσεις.

- Τοπικές χιονοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης αναμένονται στην Αθήνα βασικά το Σάββατο. Λιγότερες αλλά υπαρκτές είναι οι πιθανότητες για χιόνι στη Θεσσαλονίκη.

- Οι συμπατριώτες μου Γιαννιώτες και Κονιτσιώτες είναι πιθανό το πρωί των Θεοφανείων να ξυπνήσουν με χιόνι. Το ίδιο μπορεί να «πάθουν» και οι κάτοικοι της Μυτιλήνης  το πρωί τ΄Αγιαννιού.

- Όταν το 2009 στο δεύτερο τόμο της τριλογίας μου έγραφα για το Aegean Snow Effect δεν περίμενα ότι θα είχε τόσο μεγάλο …σουξέ. Όμως, φίλοι μου, ο συγκεκριμένος μηχανισμός δεν λειτουργεί πάντοτε στο Αιγαίο. Πέρα από αυτό, ακόμα και αν λειτουργεί εκεί, δεν σημαίνει ότι τα χιόνια θα σκεπάσουν την Αθήνα. Για παράδειγμα, στη δημιουργία της ζώνης του υετού της Κυριακής 8/1 που ξεκινάει από τη Χαλκιδική και καλύπτοντας της Εύβοια καταλήγει στις Κυκλάδες αναμφίβολα συνεισφέρει το ζεστό και υγρό Αιγαίο, αλλά δεν είναι αυτό το καθοριστικό στοιχείο. Η σύγκλιση των ΒΔ και τους ΒΑ ανέμους είναι αυτή που τη διαμορφώνει. Είναι, θα έλεγα, μια υπεράκτια (offshore) σύγκλιση που συμβαίνει συχνά και κρατάει αχιόνιστες τις ανατολικές ακτές Θεσσαλίας και Στερεάς.

- Η φράση «κρύος μέγα και πικρότατον» προέρχεται από τη Χρονογραφία του Θεοφάνη του Ομολογητή που γράφει ότι από τον Οκτώβριο του 763 ως τον Φεβρουάριο του 764 μ.Χ. «γέγονε κρύος μέγα και πικρότατον».

Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

Έρχεται «κρύος μέγα και πικρότατον»


Α΄ πράξη: νοτιάδες, βροχές και καταιγίδες. Β΄πράξη: βοριάδες, χιόνια και ψοφόκρυο

Βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Ιταλία κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα προκαλέσει τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στα δυτικά, τα νότια και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 16 βαθμούς. Την Πέμπτη (5/1) αρχικά θα διατηρηθούν οι ίδιες συνθήκες, αλλά από το απόγευμα αναμένεται επιδείνωση του καιρού στη χώρα με ισχυρές βροχές και χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και αργότερα και στα πεδινά της Β-ΒΔ Ελλάδας. Οι άνεμοι θα φθάσουν τα 8 μποφόρ. Τα Θεοφάνεια τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι ισχυρές καταιγίδες στην ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα και τα χιόνια που βαθμιαία στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και στο Β. Αιγαίο θα κατέβουν σε περιοχές πολύ χαμηλού υψομέτρου. Πάντως, τα φαινόμενα δεν θα είναι συνεχή. Με βοριάδες, πολύ κρύο και τοπικές χιονοπτώσεις θα περάσει το Σαββατοκύριακο (7-8/1).     

Υ.Γ.: Ες αύριον τα λεπτομερέστερα

Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017

«Μόλις έπαυεν είς νιφετός και ήρχιζεν άλλος» (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Η Σταχομαζώχτρα)


Πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στον Κόλπο της Γένοβας κινείται ανατολικά. Η περιοχή μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), στη χώρα θα επικρατήσουν άνεμοι δυτικών διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα σημειωθούν λίγες βροχές στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές και το βράδυ στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Την Τετάρτη (4/1) αναμένονται τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις (ορεινά) σε αρκετές περιοχές της χώρας, με εξαίρεση τα ανατολικά ηπειρωτικά και τη Β-ΒΑ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ ως 6 μποφόρ. Την Πέμπτη (5/1), οργανωμένη ατμοσφαιρική διαταραχή, που θα κινηθεί από τη Β. Ευρώπη προς την κεντρική Μεσόγειο, θα επηρεάσει τη χώρα μας αρχικά με νοτιάδες, βροχές και καταιγίδες και στη συνέχεια με βοριάδες, χιόνια και κρύο. Η κακοκαιρία, με την οποία θα γιορτάσουμε τα Θεοφάνεια, θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

Καλή εβδομάδα και καλή χρονιά, φίλοι μου


Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2017

Με κακοκαιρία τα Θεοφάνεια


Ευχές για τον καινούργιο χρόνο

Χριστουγεννιάτικος παιδότοπος Δήμου Κηφισιάς, 29-12-2016. Φωτ. Γιώργος Λαμέρας

Εύχομαι ο καινούργιος χρόνος να φέρει τις βροχές που χρειαζόμαστε και κυρίως τα χιόνια που εκτός των άλλων μας κάνουν να νοιώθουμε έστω και για λίγο σαν τα παιδιά.

Εύχομαι εμείς οι Έλληνες να βρούμε τη χαμένη μας αξιοπρέπεια και την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα στηριζόμενοι στις δυνάμεις μας.

Εύχομαι να βρεθεί επιτέλους ένας ηγέτης για αυτή τη χώρα που θα υποσχεθεί μόνο «μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα», αλλά θα δώσει ελπίδα στους πολίτες της.

Εύχομαι, τέλος, στον καθένα και στην καθεμιά σας υγεία, χαρά και προκοπή.


Δ. Ζιακόπουλος