Υετός μικρής διάρκειας σε δύο δόσεις

Βαρομετρικό χαμηλό κινείται από τη Ν. Ιταλία προς το Αιγαίο και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα προκαλέσει βροχές και τοπικές καταιγίδες βασικά στην ανατολική και τη Ελλάδα. Με την απομάκρυνση του συστήματος αυτού από την περιοχή μας, τα φαινόμενα σταδιακά θα σταματήσουν, οι άνεμοι θα στραφούν σε ΒΔ με ένταση ως τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Την Πέμπτη (4/1) μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή που θα κινηθεί ταχύτατα από την κεντρική Ευρώπη προ της περιοχή μας θα προκαλέσει νέο κύκλο βροχών, καταιγίδων και χιονοπτώσεων (ορεινά- βόρεια ημιορεινά) μικρής όμως διάρκειας. Οι άνεμοι από Δ-ΝΔ θα γίνουν ΒΔ 6 με 8 μποφόρ. Την Παρασκευή (5/1) ο καιρός θα βελτιωθεί παντού, οι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τι μέγιστες τιμές της. Το Σαββατοκύριακο (6-7/1) προβλέπεται καλοκαιρία με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και γενικά ασθενείς ανέμους.
Καλή χρονιά, φίλοι μου

Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 3-1-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών βροχών ή χιονοπτώσεων (ορεινά) το πρωί. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -1 έως 12 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών βροχών το πρωί στο Ν. Ιόνιο και τη Δ. Πελοπόννησο. Άνεμοι ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 14 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) το πρωί. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες που σταδιακά σχεδόν παντού θα σταματήσουν. Άνεμοι Δ-ΒΔ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα τοπικών βροχών το πρωί. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 14 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη
Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 3 έως 11 βαθμούς.

10 σχόλια:

  1. Μόνο καιρική κατάθλιψη προκαλούν οι χάρτες. Φεύγει ο μισός γενάρης (για μένα μέχρι και τις 15 του μήνα) άκλαυτο! Ο σκανδιναβικός αντικυκλώνας που φαίνεται να σχηματίζεται στις 8-9 του μήνα θα συνδυαστεί μια μεγάλης έκτασης λίμνη στην ιβηρική, οπότε ότι κρύο μαζευτεί στην Ρωσία δεν μπορεί να κατηφορίσει στην Ελλάδα αφού το χαμηλό της Ισπανίας θα σπρώξει σε εμάς τον υποτροπικό. Τραγικές θερμοκρασίες, ότι χιόνι έχει πέσει στα βουνά μάλλον θα λιώσει, και υετός αγνοείτε εκτός από αυτές τις 2 σύντομες κακοκαιρίες μέχρι την πέμπτη. Τα εποχικά μέχρι στιγμής πάνε όπως τα είχα πει. Δεν μου αρέσει να γκρινιάζω, αλλά μόνο αυτό μου βγαίνει αυτή την στιγμή. Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εν τω μεταξύ, οι προβλέψεις του CFS για τον Ιανουάριο (αλλά και για τους επόμενους μήνες) για τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας στα 2μ (T2m anomalies) είναι γεμάτες κόκκινο και καφέ χρώμα

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/htmls/euT2me3Mon.html

      Άιντε να δούμε πού θα το πάει η μητέρα φύση

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    2. Ναι αλλά από ...Ιούνιο μας δροσίζει Χρήστο! Αυτό πού το βάζεις;

      Διαγραφή
    3. Γιώργο, όπως πολύ συχνά έχεις γράψει (με παράπονο, και έχει στη συνέχεια επιχειρηματολογήσει ο δάσκαλος επι τούτου), τα προγνωστικά μοντέλα για την περιοχή μας το έχουν βάλει άχτι να πέφτουν μέσα στις ζέστες, αλλά στα κρύα μας αφήνουν... στα (δήθεν) κρύα του λουτρού!

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
  2. Όντως όλα συμφωνούν για τον μήνα Γενάρη σε μια ανοιξιάτικη κατάσταση με κατά διαστήματα κάποιων βροχών! Ας ελπίσουμε ο Φεβρουάριος να μας δώσει σε εμάς τους φίλους του χιονιού κάτι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιδιά είμαστε ολοι σαν να επιστρέψαμε απο μνημόσυνο και οχι απο γιορτές...Θα έλεγα να πνίξουμε τον καημο μας για 3-4 μερες να περασουν οι γιορτές και μετά ολοι μαζι εδω να λεμε τον καημό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 15 βαθμοι που φανηκαν στα 850hp στο 18Ζ του GFS για την αλλη εβδομαδα νομίζω ειναι καθαρα θερμοκρασιες Μαιου Ιουνιου. Ανοιξη κανονικά ενω περιοχες της νοτιας ελλαδας συνοδεια και του νοτιου ρευματος ειναι υποψηφιες για τις πρωτες τροπικες νυχτες του 2018 με την θερμοκρασια να μην πεφτει ουτε το βραδυ κατω των 20 βαθμων. Πρωτες σε πιθανοτητες για τροπικες νυχτες οι 4 μεγαλες πολεις στη βορεια παραλία της Κρήτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και καλή χρονιά! Είχα αναφέρει πριν κάποιες μέρες εμπειρικά ότι η σύγκληση ΒΑ με χαμηλό από Μεσόγειο στην Ήπειρο - Δ. Μακεδονία δεν φέρνει καλό χιόνι αλλά χιονοποιημένη υγρασία και ρωτήθηκα αν εννοώ με αυτό ψιλόχιονο. Ναι ακριβώς το ψιλόχιονο εννοώ, δηλ. όταν δεν επικρατούν θερμοκρασίες χιονιού σε αυτές τις περιοχές τα χαμηλά από Μεσόγειο φέρνουν πολύ ψιλή ψιχάλα με πάρα πολύ υγρασία ομίχλες κλπ.. Η σύγκληση γενικώς ΒΑ με χαμηλά από Μεσόγειο επηρεάζει πιο πολύ τα κεντρικά. Σε εμάς ο ΒΑ και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σημαίνουν όχι πολύ έως καθόλου χιόνι. Στα του καιρού τώρα, ψάχνουμε ένα καλό τριήμερο μέσα στο Γενάρη που θα φορτώσει χιόνι για ένα τετράμηνο. Εξάλλου το πολύ χιόνι εδώ και χρόνια πέφτει μετά τις 15 Γενάρη Μετά τις 20 περίπου Ιανουαρίου ελπίζουμε και είναι πιθανό να εδραιωθεί περισσότερο κρύο με είσοδο από βορειοδυτικά (αυτό θα σήμαινε σχηματισμό χαμηλών σε Βόρειο Ιόνιο και Αδριατική) και με διακυμάνσεις στη συνέχεια από ΒΑ. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολύ χιόνι κυρίως στα ορεινά όλης της χώρας γενικώς (που σημαίνει πολλά νερά το καλοκαίρι αλλά και όλη τη χρονιά γενικώς) και καλοδεχούμενο και στα πεδινά και στις πόλεις για ανανέωση της φύσης. Το αυριανό χαμηλό της Πέμπτης με λίγη όμως διάρκεια σύμφωνα με την πρόβλεψη, πιστεύω ότι θα βγάλει στην ΒΔ Πίνδο γύρω στα 15-20 χιλιοστά χιονουετού πάνω από τα 1000 μ.

      Διαγραφή
    2. Φιλε ανωνυμε περιση στις μερες τις Αριαδνης που ειρθε το χαμηλο απο δυτικα και εδωσε αξιολογες χιονωπτωσεις, στα Γιαννενα ποσους ποντους "χιονουγρασια εριξε; φετος πριν τις γιορτες με το χαμηλο που ηρθε απο Αφρικη αν το επικεντρο ηταν απο Αρτα και πανω πχ.ποσα cm χιονουγρασιας θα ειχε στα Γιαννενα,μιας και αναφερεσε στην Ηπειρο. Μηπως τελικα τα τελευταια χρονια τετοιου τυπου κακοκαιριες σπανιζουν; Ενοειτε παντως οτι με ΝΔ ανεμο η Πινδος ιδιεταιρα απο Αρτα και πανω δεχεται εντονες χιονωπτωσεις,το εχω βιωσει προσωπικα και το παρατηρω και απο 'δω που μενω(Τρικαλα).Φετος ωμος αυτο δε συναιβει μεχρι τωρα μονο στις κορυφες...και θελω να συμβει θελω να το ξαναβιωσω και ξερω οτι ειναι επυκηνδινο αλλα τετοιες χιονοπτωσεις σου μενουν!

      Διαγραφή
  5. Ας περιμένουμε να κυλήσει το πρώτο δεκαήμερο με τον αντικυκλώνα και τα ανοιξιάτικα Φώτα και βλέπουμε για το υπόλοιπο του Ιανουαρίου!Υπάρχουν ενδείξεις για συγκέντρωση ψύχους στο δεύτερο μισό του μήνα στον Σιβηρικό δε ξέρουμε πως θα συμπεριφερθούν τα συστήματα απο κει και πέρα!Το cfs που λένε κάποιοι φίλοι χθες έβγαζε χιονιά τέλη Γενάρη με -12 στα 850 στην Ελλάδα....Σήμερα βγάζει 15 βαθμούς παραπάνω π.χ. Μαντεψιές γίνονται απλώς...Εξάλλου πάντα όταν κατέβαινε ο β.πόλος στις κεντρικές Η.Π.Α. εμεις είχαμε ηπιότατο χειμώνα πάντα εδω.Κάποια στιγμή θα σταματήσει κι αυτή η συνεχόμενη χιονοεισβολή εκεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή