Υετός σύντομος και τοπικός, κρύο αρκετό και άνεμοι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από την Α. Ευρώπη ως τη Β. Ισπανία κινείται ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα προκαλέσει τοπικές βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) αρχικά στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τις βραδινές-νυχτερινές ώρες στη βόρεια χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 6 με 8 μποφόρ, στρεφόμενοι τη νύχτα στα δυτικά και τα βόρεια σε ΒΔ 7 με 9 μποφόρ. Την Πέμπτη (18/1) οι βροχές και οι καταιγίδες γρήγορα θα περιοριστούν στο Αιγαίο και σταδιακά θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 7 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Την Παρασκευή (19/1) ο καιρός θα είναι σχετικά καλός με ανέμους το πολύ 6 μποφόρ και ίσως ασθενείς βροχές στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Το Σαββατοκύριακο (20-21/1) στις περισσότερες περιοχές της χώρας προβλέπεται κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) και πολύ ισχυρούς ανέμους.      
  
Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17-1-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 14 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά Ηπείρου) κυρίως το βράδυ. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 16 βαθμούς.
 
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα τοπικών βροχών ή χιονοπτώσεων (ορεινά) τη νύχτα. Άνεμοι Δ-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 17 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο ανατολικό και βόρειο Αιγαίο τη νύχτα. Άνεμοι Δ-ΝΔ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Δ-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 17 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Πρόσκαιρες βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 και τη νύχτα ΒΔ 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 14 βαθμούς.

41 σχόλια:

  1. Μας αφήνει σε αναμμένα κάρβουνα η επιφυλακτικότητά σας, Δάσκαλε. Σας βλέπω συγκρατημένο, για να μην πω απαισιόδοξο για τις χιονοπτώσεις χαμηλά την ερχόμενη Κυριακή κ Δευτέρα. Να σας ρωτήσω, ωστόσο, ποια ειναι τα υψόμετρα για να θεωρήσουμε μια περιοχή ημιορεινή? Υπάρχει σαφής διάκριση? πχ ειναι τα 500 έως 1000 ή τα 400 έως τα 700 κλπ?

    Θεόδωρος, Ιωάννινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σήμερα ειναι Τρίτη το Σαββατοκύριακο ειναι τέσσερις μέρες μακρια και οταν πρόκειται για χιόνι δεν ειναι ευκολο να πεις απο τωρα θα χιονίσει ειδικά σε τέτοια υψόμετρα.Αν είχαμε το υψόμετρο του Μετσόβου ή της Σαμαρινας θα σου ελεγα απο τωρα θα χιονίσει.

      Διαγραφή
    2. http://ziakopoulos.blogspot.gr/2016/12/blog-post_80.html?m=1

      Αν πατήσεις πάνω στο λίνκ Θεόδωρε ο Δάσκαλος απαντά αναλυτικά στο ερώτημά σου απο παλαιότερη ανάρτησή του.

      Διαγραφή
    3. Όπως φαίνεται και από το σχετικό άρθρο, οι όροι πεδινά, ημιορεινά και ορεινά περισσοτερο συνδέονται με την κλίση του εδάφους παρά με το υψόμετρο. Έτσι, η Κοζάνη και τα Γιάννενα θεωρούνται πεδινές περιοχές (οροπέδια) και η Κόνιτσα ημιορεινή. Αυτό έχει κάποια λογική, αλλά εμείς συνηθίσαμε όταν μιλάμε για χιόνια στα πεδινά να ενοούμε χιόνια στα πολύ χαμηλά. Από την άλλη πλευρά, οι χιονοπτώσεις εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από το υψόμετρο, αλλά δεν είναι αμελητέοι παράγοντες το ορεινό του εδάφους και βέβαια ο προσανατολισμός των ορεινών εξάρσεων στο επικρατούν ρεύμα (προσήνεμα - υπήνεμα) και η απόσταση από τη θάλασσα. Σε μια χώρα όπως τη δική μας αυτά κάνουν το πρόβλημα σύνθετο.

      Διαγραφή
  2. Ό,τι χειρότερο οι ισχυροί άνεμοι στις 3 από τις 4 επόμενες μέρες. Και είμαι και πιασμένος από το σκάψιμο και τα τεντώματα που έκανα για να βγάλω τα δύο κουτάβια από την υπόγεια τρύπα που είχαν πέσει. Ούτε η θάλασσα βοήθησε ιδιαίτερα για το πιάσιμο, αλλά τουλάχιστον υπήρχαν αρκετά μεγάλες συγκεντρώσεις κτενοφόρων - συχνό φαινόμενο με ασθενή νοτιά τον χειμώνα και την άνοιξη. Καθώς τα ρεύματα τα παρασύρουν ανάμεσα στις ποσειδωνίες με τους σπάρους, τους σαργούς, τους κακαρέλους και τις καλόγριες, ο ήλιος πέφτει πάνω τους κι εκείνα φωσφορίζουν σαν πυγολαμπίδες στο απέραντο γαλάζιο.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους απο το βροχερό κ σήμερα Αγρίνιο.
    Απ'ότι καταλαβαίνω πάμε για ένα αρκετά ανεμώδη διήμερο κ με επιλεκτικές χιονοπτώσεις.
    Όσο για την Σοβαρή αλλαγή του καιρού το τριήμερο ΣΚΔ αυτό που βλέπω ότι έχει κλειδώσει είναι ο αξιόλογος κ πάλι υετός με τη μορφή βροχής στα δυτικά κ όχι μόνο.
    Όσο για τις χιονοπτώσεις,αν αυτές κατέβουν κάτω απ τα 1000μ. στα κεντρικά για μένα είναι επιτυχία,γιατί αυτό που παρατηρώ φέτος είναι ότι έρχετε καθυστερημένα πάντα η ψυχρή μάζα όταν δλδ ο υετός αρχίζει κ εξασθενεί με αποτέλεσμα οι χιονοπτώσεις να μήν προλαβαίνουν να πέσουν σε χαμηλότερα υψόμετρα.
    Μακάρι λοιπόν στην επερχόμενη αλλαγή το κρύο να κατέβει στην ώρα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έρχονται οι χιονοπτώσεις στην Τρίπολη σιγά σιγά!Για να δούμε κάτι καλό πάει να φτιαχτεί! Με το καλό να έρθει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. λογικα χιονι σε πεδινα δυσκολα να χουμε ιανουαριο..ας βρεχει πεδινα και να χει χιονι στα βουνα μας καλυτερα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αναμένονται στιγμές "δόξας" για τον Κορινθιακό αύριο τα ξημερώματα δάσκαλε. Ευτυχώς απ οτι φαίνεται θα ειναι σύντομο. Ελπίζω να μην έχουμε σκηνές οπως αυτές στις 4-12-2012. Καλή συνέχεια. Γιάννης - Λουτράκι. http://meteojohn71.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη, έχω κι εγώ πικρή εμπειρία από αυτούς τους σαρωτικούς ανέμους που επηρεάζουν πολύ και τους Αγίους Θεοδώρους!

      Διαγραφή
    2. Σαφώς,οι κατεβατοί δυτικοί άνεμοι σαρώνουν τον κορινθιακό καθώς ερχόμενοι απο τον πατραϊκό και λόγω καναλισμού πιστεύω μπορεί να δούμε κ ριπές 10μποφόρ.
      Όποτε κάνω ταξίδια προς Αθήνα κ έχω πέσει σε τέτοιους σφοδρούς ανέμους πραγματικά ο φόβος είναι μεγάλος ακόμη κ για αυτοκίνητα μεγάλου μεγέθους.

      Διαγραφή
    3. Στην ελληνική μυθολογία ο Σκείρων ή Σκίρων ήταν ένας ληστής που είχε το λημέρι του στις Σκιρωνίδες Πέτρες, τη σημερινή Κακιά Σκάλα. Παραμόνευε στον δρόμο Αθηνών-Πελοποννήσου και όταν περνούσε από εκεί κάποιος ταξιδιώτης, τον έπιανε και τον βασάνιζε. Συνήθως ο ληστής υποχρέωνε τον αιχμάλωτό του να του πλύνει τα πόδια στην άκρη του γκρεμού και την ώρα που αυτός ήταν απασχολημένος, του έδινε μια κλοτσιά και τον έριχνε από τον γκρεμό στη θάλασσα. Οι Αθηναίοι αποκαλούσαν Σκίρωνα όχι μόνο τον τοπικό άνεμο της Κακιάς Σκάλας, αλλά και γενικότερα τον ΒΔ άνεμο. Όλα αυτά είναι γνωστά. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ αν αυτός που έριχνε τους διαβάτες από τον γκρεμό στη θάλασσα δεν ήταν ο ληστής της μυθολογίας αλλά ο ισχυρός βορειοδυτικός άνεμος;

      Διαγραφή
    4. Απίστευτος συνειρμός κ. καθηγητά, έτσι πρέπει να ήταν. Παρεμπιπτόντως, αύριο τη νύχτα -33 στα 500, αλλά πού να βρεθεί timing με τον υετό;

      Διαγραφή
  7. δεν χιονιζει παραθαλασσια σε αυτην την κακοκκαιρια τελος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριε Ζιακόπουλε, περιμένουμε με ανυπομονησία την ανάρτηση σχετικά με την ανανεωμένη πρόγνωση του εποχικού πολυ-μοντέλου. Απ ότι βλέπω, η συνιστώσα Meteo-France δίνει ένα απρόσμενα ψυχρότερο σενάριο σε σχέση με τα άλλα δύο μοντέλα. Ελπίζω αύριο να σας δοθεί ο χρόνος να μας διαφωτίσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω να καταθέσω άλλο τι επι του θέματος, Γιώργο. Τα επιπλέον θα είναι εικασίες που δεν μου πολυαρέσουν!

      Διαγραφή
    2. Σ΄αυτή την περίπτωση, επιτρέψτε μου να δώσω εγώ το λινκ για το σχετικό τρία-σε-ένα εποχικό μοντέλο, για το τρίμηνο Ιαν-Φεβ-Μαρ:

      Απόκλιση θερμοκρασίας:
      https://stream.ecmwf.int/data/gorax-green-004/data/data01/scratch/convert_image-gorax-green-004-95e2cf679cd58ee9b4db4dd119a05a8d-5zRrzY.png

      Απόκλιση υετού:
      https://stream.ecmwf.int/data/gorax-green-004/data/data01/scratch/convert_image-gorax-green-004-95e2cf679cd58ee9b4db4dd119a05a8d-mqeZq0.png

      Στη σχετική σελίδα (http://climate.copernicus.eu/s/charts/c3s_seasonal/c3s_seasonal_spatial_mm_2mtm_3m?time=2018010100,744,2018020100&type=ensm&area=area01) και στην επιλογή Filter results, πάνω δεξιά, μπορεί κάποιος να δει τους αντίστοιχους χάρτες για το κάθε ένα από τα "συνεργαζόμενα" μοντέλα.

      Για τη σύγκριση, παραθέτω και την αντίστοιχη τρέχουσα πρόβλεψη τριμήνου του μοντέλου CFS:

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mSeaInd1.gif

      http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euPrecSeaInd1.gif

      Διαγραφή
    3. Ορθή επανάληψη: Για το τρίμηνο Φεβ-Μαρ-Απρ

      Διαγραφή
    4. Αρκετά πιο ενθαρρυντικοί για τη συνέχεια του χειμώνα αυτοί οι χάρτες σε σχέση με του CFS βλέπω.

      Διαγραφή
    5. Φώτη, ως προς τον υετό, ναι. Ως προς τις θερμοκρασίες δε βλέπω ουσιαστική διαφορά με το CFS. Αυτό που με προβληματίζει είναι οτι ο χάρτης του Meteo-France δείχνει μια τεράστια περιοχή χωρίς σήμα (no signal), αφού αυτό σημαίνει το άσπρο χρώμα και όχι τιμές στα κλιματικά επίπεδα, όπως είχα αρχικά εκλάβει, οπότε και το είδα, εσφαλμένα, ως ψυχρότερο σενάριο.

      http://climate.copernicus.eu/s/charts/c3s_seasonal/c3s_seasonal_spatial_lfpw_2mtm_3m?time=2018010100,744,2018020100&type=ensm&area=area01

      Διαγραφή
  9. Καλησπερα σε ολη την παρεα και στον μεγαλο δασκαλο. Λιγες σκεψεις σκορπιες και ασχετες μεταξυ τους.
    1) Δεν εχω ακομα καταλάβει για πιο λογο υπαρχει συζητηση για χιονια(πεδινα) το επομενο ΣΚΔ στη χωρα. Προφανως προσπαθουμε να πιασουμε απο τα μαλλια καθε χαμηλο που οταν θυμαται περναει απο την περιοχη μας.
    2) Τελικα τα μακροπροθεσμα μια χαρα εχουν πιασει την κατασταση για το φετινό θερμο χειμωνα με τα ατλαντικά χαμηλά να κανουν πάρτι. Το καλο ειναι οτι οι φωτοβολιδες που ειχα εκτιμήσει οτι θα υπάρξουν , μαλλον θα επιβεβαιωθουν ακομα 1-2 φορες.
    3) κ.Ζιακοπουλε μια απορια γιατι το διαβασα στο φβ και πραγματικα νοιωθω οτι θα ξεχασω αυτα τα λιγα που εχω μάθει. Υπαρχει δυνατοτητα χιονοπτωσης με θερμοκρασιες 6-7-8οC και με σχετικα υψηλη υγρασια(70-80%)? Πιο πιθανο δεν εναι ενα ειδους χιονοχαλαζου παρα καθαρου χιονιου σε τετοιες συνθηκες?
    Αυτα τα ολίγα απο εμενα αναμένοντας σημαδια για χιονοπτωσεις εως το τελος του μηνα και προσπαθώντας να μην με παρασύρει το συναισθημα και η προσμονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τα 1 και 2 δεν έχω να προσθέσω κάτι. Για το 3 παραθέτω τη σχετική παράγραφο από τον 1ο τόμο του βιβλίου, ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ: «Όταν οι θερμοκρασίες κάτω από το νέφος είναι μεγαλύτερες από τους 0οC, αλλά ο αέρας είναι σχετικά ξηρός, το νερό που προέρχεται από το λιώσιμο αριθμού νιφάδων εξατμίζεται ψύχοντας το περιβάλλον, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ρυθμού λιωσίματος των υπόλοιπων νιφάδων. Σε αυτή την περίπτωση, νιφάδες μπορούν να φθάσουν στο έδαφος, ακόμα και αν η θερμοκρασία είναι 3 ή 4oC πάνω από το μηδέν. Σε ορεινό περιβάλλον με πολύ χαμηλή σχετική υγρασία έχει παρατηρηθεί χιονόπτωση με θερμοκρασία ακόμη και 8οC.»

      Διαγραφή
    2. Καμιά φωτοβολίδα για ανατολικά προσήνεμα βλέπεις Βασίλη, να χαρούμε λίγο και εμείς οι αττικάριοι;

      Διαγραφή
    3. Μια φορά αρχές δεκαετίας του 80 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας στο τέλος μιας μεγάλης χιονοκακοκαιρίας και έντονης χιονόστρωσης 25 εκατοστών χιόνιζε με 7 βαθμούς! Τέτοιες κακοκαιρίες 2-3 ημερών ήταν συνηθισμένες στην Κεντρική Μακεδονία τότε, όπως θυμάται και έγραψε ένας φίλος ανώνυμος πρόσφατα.

      Διαγραφή
    4. Γιωργο με βαση το 12αρι του ευρωπαικου ναι υπαρχουν καποιες πιθανοτητες και για προσηνεμη φωτοβολιδα πριν τελειωσει ο μηνας. Βεβαια θα γινουν πολλα ''μαλλιοτραβηγματα'' για το ποιος θα παρει την μεριδα του λεοντος :-p

      Διαγραφή
  10. Έριξα μια ματιά στον σταθμό της Φλώρινας και πραγματικά αυτό που συμβαίνει αυτόν τον μήνα είναι τρομερό! Μέχρι στιγμής 16 Ιανουαρίου η μικρότερη μέγιστη που έχει καταγραφεί είναι 4,5 βαθμοί και με αρκετές διψήφιες! Εκτός από τον ανύπαρκτο υετό τους τελευταίους μήνες, οι θερμοκρασίες μόνο σε χιονομάνα δεν παραπέμπουν.. Απ'ότι φαίνεται αύριο θα προλάβει να χιονίσει στην Δυτ. Μακεδονία αλλά πραγματικά αυτό που συμβαίνει είναι τραγικό για αυτές τις περιοχές. Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι! Χωρίς να έχω υπόψη μου στατιστικά στοιχεία, υποθέτω οτι αυτό που συμβαίνει φέτος στη Φλώρινα, αλλά και γενικότερα στη βόρεια χώρα, μπορεί να έιναι και πρωτοφανές.

      Διαγραφή
    2. Ούτε εγώ ξέρω γιώργο ποια είναι η μέση τιμή της θερμοκρασίας και πιο πολύ η μέσης μέγιστη, αλλά και πάλι πρέπει να είναι πολύ πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Ιδιαίτερα στις πόλεις της Δυτ. Μακεδονίας. Όσο για την Αττική δες τις θερμοκρασίες του κέντρου... Το γκάζι που έριξα μια ματιά δεν έχει καταγράψει ακόμα για τον μήνα μονοψήφια μέγιστη! Αν δεις τα στοιχεία πάρτυ κάνουν τα 17αρια! Άντε να δούμε και την συνέχεια.. Αλέξανδρος Μήτσης.

      Διαγραφή
    3. Μέση μέγιστη θερμοκρασία Ιανουαρίου: Φλώρινα 4.6, Μίκρα 9,1 και Ν. Φιλαδέλφεια 12.6 βαθμοί.

      Διαγραφή
    4. μετά από ενάμισι χειμωνιάτικους μήνες ο σταθμός ΕΑΑ Τρικάλων έχει καταγράψει 0 (μηδέν) αρνητικές θερμοκρασίες. τι άλλο να πεις? πέρυσι τέτοια μέρα ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 28 (χωρίς να θέλω να συγκρίνω τους δυο χειμώνες, δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο).

      όπως έγραψαν οι φίλοι εκ Μακεδονίας, το 2012 ήταν η τελευταία καλή χρονιά, όπου με αφετηρία την 1.2.2012 χιόνισε αρκετές φορές μέσα στο μήνα (για μια περίοδο και λίγο καθ' υπερβολήν, σχεδόν κάθε μέρα, σύμφωνα με Κατερινιώτικες πηγές). για να δούμε την 1.2.2018 που ανέφερε ο Κωνσταντίνος στο προηγούμενο άρθρο.

      Διαγραφή
    5. Ευχαριστούμε Δάσκαλε για τις πληροφορίες. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό με τις μέχρι τώρα μέγιστες που έχει καταγράψει η Φλώρινα, η μέση μέγιστη για τον μήνα Ιανουάριο είναι 7,5 βαθμοί! 3 βαθμούς πάνω από τα κανονικά. Να δούμε και στο τέλος του μήνα τι θα γίνει. Αλέξανδρος Μήτσης.

      Διαγραφή
  11. Κυριε Δημητρη μετα και τα βραδυνα τρεξιματα, ειδικα του Αγγλικου και του Ευρωπαικου μοντελου, τα Γιαννενα ειναι πραγματικα στο κοκκινο για Σαββατο βραδυ κ μετα. 96 ωρες ουτε απιαστο ονειρο, ουτε και δεδομενο φυσικα, αλλα... να ελπιζουμε βασιμα;
    Επισης οι λιγο «ψηλοτεροι» του λεκανοπεδιου να ελπιζουμε σε ενα προγευμα αυριο βραδυ πριν προλαβει να χαιρετησει ο υετος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανυπόμονε Παπλαμούδα μου, άσε πρώτα να σταθεροποιηθεί το μεγάλο κάδρο και μετά βλέπουμε τις θερμοκρασιακές και υετικές συγκυρίες!

      Διαγραφή
    2. Προφανώς αναφέρομαι στα Γιάννενα. Για τα κοντινά της Αθήνας, τι να σου πώ; Το timing φαίνεται άπιαστο!

      Διαγραφή
  12. Παντα για τα Γιαννενα Δασκαλε η συγκεκριμενη κουβεντα ε, και λιγο πιο ψηλα που ειναι το χωριό, (670 το σπιτι ) μια και βρισκομαι παρατεταμενα εδω ( χωριό ).
    Αρα δικαιολογειτε πιστευω την ανυπομονησια μου ετσι; Χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ψηλοτεροι του λεκανοπεδιου Ιωαννινων εννοουσα για αυριο βραδυ, αναφερομενος στη γυρω ημιορεινη ζωνη. (600-800 μ. )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. NW Pindos
    Βάσει των συνθηκών της Πέμπτης και των πολύ ισχυρών Β-ΒΔ ανέμων χρειάζεται προσοχή σε όσους κινούνται σε πολύ ορεινά τμήματα στα οποία το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τους 80 πόντους και σε σημεία μπορεί να κλείνει ο δρόμος από ανεμοσούρια. Όσοι ασχολούνται με πορείες στα χιόνια την Πέμπτη καλύτερα να την ξεχάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. παει και το κρυο απο βδομαδα.. τρελαθηκαν τα μοντελα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η σημερινή εικόνα των ensables μεταξύ Αμερικανικού (06.00= και Ευρωπαϊκού μοντέλου (00.00) έχουν τόση σχέση όση σχέση έχω εγώ με την αστροφυσική. Είναι απίστευτο το πόσο χαώδεις είναι οι διαφορές τους, το μεν Αμερικανικό μοντέλο απλώς μας λέει έμμεσα να αλλάξουμε χόμπι, καλοσωρίζοντάς μας στην Άνοιξη, το δε Ευρωπαϊκό μας κλείνει πονηρά το μάτι για τις πιο μύχιες σκέψεις ενός χιονόφιλου. Υποθέτω ότι οποαδήποτε απόπειρα προσέγγισης είναι απλώς λόττο, νομίζω υπομονή χρειάζεται όπως μας προτρέπει συχνά ο κος Ζιακόπουλος (αλλά πού να τη βρει κανείς αυτή μετά από 2 μήνες απραξίας) ή τεράστια εμπειρία για να κλίνει κανείς προς τα κάπου και με μεγάλο ρίσκο και πάλι (δηλαδή ο κος Ζιακόπουλος). Πραγματικά πάντως, είναι εντυπωσιακό το πόσο διαφορετικά προσεγγίζουν τα 2 βασικά μετεωρολογικά μοντέλα την ίδια περίοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Παιδιά πάμε μέρα με τη μέρα να δούμε την εξέλιξη.
    Μετά τις 5 ημέρες όλα αυτά που βλέπουμε στα μοντέλα για την εξέλιξη του καιρού είτε προς το ψυχρό είτε προς το θερμό δυστηχώς είναι μόνο εικασίες κ το έχουμε δεί ουκ ολίγες φορές κ φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή