Με παγωνιά η πρώτη μέρα του Μάρτη


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη) η χώρα θα καλύπτεται από πεδίο υψηλών πιέσεων με αποτέλεσμα την εξασθένηση των ανέμων σχεδόν σε όλες τις περιοχές της και την απουσία βροχών. Κατά τα άλλα, η πρώτη μέρα του Μάρτη θα περάσει με παγωνιά, η οποία στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα θα είναι έντονη. Σε ό,τι αφορά το επόμενο πενθήμερο (2-6/3), το καθοριστικό στοιχείο στην εξέλιξη τουκαιρού θα είναι η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας. Με αυτό το δεδομένο, επικρατέστεροι άνεμοι θα είναι οι νοτιάδες, με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας τόσο ως προς τις ελάχιστες όσο και ως προς τις μέγιστες τιμές της. Στο διάστημα αυτό δεν θα λείψουν οι βροχές, οι οποίες θα είναι περισσότερες στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του Α-ΒΑ Αιγαίου. Οι σημαντικότερες από πλευράς έκτασης και έντασης βροχές αναμένονται την Παρασκευή και τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας.

Καλό μήνα, φίλοι μου

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1-3-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -9 έως 7 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 και αργότερα στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 13 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες νεφώσεις που μετά το μεσημέρι κατά τόπους θα αυξηθούν. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 13 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους στα βόρεια πιο πυκνές. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 15 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 12 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις που μετά το μεσημέρι θα αυξηθούν. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 6 βαθμούς.

8 σχόλια:

  1. Καλό μήνα εύχομαι σε όλους,μην ξεχάσετε να βάλετε στο χέρι ή στο πόδι μαρτη για να μην σας καψει ο Μαρτιατικος ηλιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην παίζεις με τον πόνο μας! Εδώ χάσαμε όλα τα λεφτά μας ποντάροντας σε ...χιονο-Μάρτιο, σιγά μη μας κάψει ο ήλιος του! Καμένοι, έτσι κι αλλιώς...

      Διαγραφή
    2. Γιώργο τα ποντάραμε τα λεφτά μας στον Μάρτιο ναι δε λέω.
      Όμως μη βιάζεσαι να τον κάψεις κ αυτόν γιατί μπορεί πεδινό χιονιά να μη βγάλει αλλά στη διάρκεια του φαίνεται ενδιαφέρον μήνας με χιόνια μέχρι ημιορεινά.
      Ο περσινός πάντως Μάρτης τουλάχιστον για την περιοχή μου ήταν για γέλια.

      Διαγραφή
    3. μην ξεχνας Κωνσταντινε μαρτης-γδαρτης!
      Γιωργο μην ξεχνας οτι οι ελληνες ειμαστε καμμενοι απο τα μνημονια τους φορους και τα χαρατσια και οχι απο την ελλειψη!να ελπιζουμε να μην φαμε κιαλλα μνημονια!
      Παντως Φωτη συμφωνα με αυτα που γραφεις το σωστο και το καλυτερο ειναι απλως να περιμενουμε!ιδιαιτερα για κεντρικη και βορεια χωρα οπου ολα παιζονται μεχρι τα παραθαλασσια!στο παρελθον ο μαρτης εχει κανει τετοιου ειδους κολπα.....

      καρδιτσα

      Διαγραφή
    4. ελλειψη χιονιου
      (απο την βιασυνη το παρελειψα)

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  2. Με βορειοδυτικό άνεμο, κύμα και όλες τις αποχρώσεις του μπλε το αντίο (ημερολογιακά τουλάχιστον) του χειμώνα. Έστειλα και την πιο εντυπωσιακή φωτό σε skaikairos kai meteo. Aπό αύριο 1 Μαρτίου τίθεται, εξάλλου, σε ισχύ προειδοποίηση χρώματος πορτοκαλί και επιπέδου 2 για ατμοσφαιρική ρύπανση στο λιμάνι της Κίνας Tianjin. To νέφος αναμένεται να καλύψει την πόλη και γειτονικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου και της Hebei. Έκτακτα μέτρα θα εφαρμοστούν στις μεταφορές και τα βιομηχανικά εργοστάσια. Η Κίνα έχει τέσσερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης χρώματος απο μπλε ως κόκκινο.
    https://www.reuters.com/article/us-china-pollution-tianjin/chinas-tianjin-city-issues-first-2018-level-2-pollution-alert-from-march-1-idUSKCN1GC0L4

    Υ.Γ: Κι εκεί δεν αρκεί ένας βορειοδυτικός άνεμος, όπως εδώ για να διαλύσει το νέφος. Ο ουρανός της Κίνας είναι συνήθως γκρίζος από την ατμοσφαιρική ρύπανση, η θάλασσά της συχνά πράσινη από την άλγη, ενίοτε απόρροια της ρύπανσης και αυτή και κάποτε είχαν βάλει και σε βίντεο γουόλ τον ήλιο, γιατί περνούσαν μέρες και βδομάδες χωρίς να τον δουν.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Update από τη Le Monde για την κακοκαιρία της Γαλλίας, όπου τα 3/4 της χώρας βρίσκονται σε συναγερμό "μεγάλου ψύχους" με προτεραιότητα να δίνεται στους άστεγους και πώς θα βρουν καταφύγιο. Στο νούμερο 115 μπορεί να καλεί ο κόσμος αν δει άνθρωπο στον δρόμο, με την υπουργό Υγείας να επισημαίνει ότι είναι μη ανεκτό να κοιμούνται άνθρωποι στον δρόμο. Συνολικά άνοιξαν 5.300 νέες θέσεις σε καταλύματα για τους άστεγους, εκ των οποίων 1.750 στο Παρίσι, καθώς σε πολλές περιοχές επικρατεί ολικός παγετός με θερμοκρασίες από -4 ως 0 βαθμούς.

    Αυτό το κύμα ψύχους έχει ήδη προκαλέσει τέσσερις θανάτους στη Γαλλία, με μία γυναίκα να χάνει τη ζωή της στην πόρτα γηροκομείου και έναν άστεγο άνδρα 53 ετών να εντοπίζεται νεκρός στους -3 και -4 βαθμούς. Ο παγετός από τη Σιβηρία έπληξε μεγάλο μέρος της Ευρώπης με θερμοκρασίες -10 και -18 (αισθητές). Στο Στρασβούργο όπου το θερμόμετρο έπεσε στους -7 (η αισθητή -12), έβαλαν τους άστεγους στο φουαγιέ γυμνασίου, προσφέροντάς τους σούπα και καφέ. Στην Κορσική, χιόνισε εκτός από το Μπαστιά και στο Αζαξιό, για πρώτη φορά μετά το 1986.

    Μάλιστα, τα 13 εκατοστά χιονιού στο Αζαξιό ήταν τα περισσότερα, μετά τα 25 εκατοστά του 1986. Οι πτήσεις προς και από το Αζαξιό ακυρώθηκαν, ενώ στη Νίκαια ντύθηκε στα λευκά και η παραλιακή λεωφόρος promenade des Anglais(είναι εκεί που είχε γίνει και το τρομοκρατικό χτύπημα με το φορτηγό). Μετά από έναν ιστορικά ήπιο Ιανουάριο και έναν Φεβρουάριο που άρχισε με χιόνια, αυτό το κύμα ψύχους είναι εντυπωσιακό, επειδή ήρθε πολύ καθυστερημένα. Από το 2005 είχε να βιώσει η Γαλλία τέτοιο κρύο αυτή την εποχή.

    Το κύμα ψύχους, που ειδικοί βάφτισαν "Μόσχα - Παρίσι" έπληξε όλη την Ευρώπη με τουλάχιστον δέκα νεκρούς σε τρεις μέρες. Το Meteo France προβλέπει νέα βίαιη διαταραχή για τον νότο που σταδιακά θα επκεταθεί σε όλη τη χώρα, όμως το Σαββατοκύριακο θα είναι ανοιξιάτικο. (Και στην Ελλάδα καλοκαιρινό...).
    http://www.lemonde.fr/planete/article/2018/02/27/le-plan-grand-froid-active-sur-les-trois-quarts-du-pays_5262924_3244.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έλα ρε φίλε Γιώργο μην σε παιρνει από κάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή